A párizsi olimpiáig marad a lovaglás az öttusában

Dijugratas olimpia illusztracio1200

A lovaglás a párizsi olimpiáig az öttusa része marad, de 2023-tól a fiatalok versenyeit már az új ötödik tusával kell megrendezni.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) végrehajtó bizottsága csütörtökön videokonferencia keretében tájékoztatta a tagszövetségeket azokról a jelentős változásokról, amelyekről még az elmúlt héten saját hatáskörben döntött, ám közben különböző sajtóorgánumok kiszivárogtattak.

"A videokonferencián hangsúlyozták, hogy az öttusa olimpiai programban maradása érdekében mindenképpen szükség van arra, hogy a lovaglást másik tusa váltsa fel" - számolt be Gallai István, a magyar szövetség főtitkára a történtekről az MTI-nek. Hozzátette, a vezetők nem a tokiói eseményekkel indokolták a döntést, hanem azzal, hogy a sportág világméretű fejlődésének gátja az, ha bizonyos térségekben nem tudják biztosítani a megfelelő lóállományt. Egy sportág olimpiai programban maradásának feltétele, hogy minél több helyen űzzék.

Gallai István hangsúlyozta: biztos, hogy a 2024-es párizsi olimpián még a lovaglás is az öttusa része lesz, hiszen a mostani nemzedék még így készül, ám 2023-tól a fiatalok versenyeit már az új módon kell megrendezni. Azt, hogy mi lesz az új sportág az öttusán belül, már az UIPM új vezetése fogja eldönteni, a világszövetség november 27-28-i tisztújító közgyűlése után. Az új sportág felé követelmény, hogy ne legyen drága, könnyen szállítható legyen az eszköz, és a fiatalok körében népszerű legyen.

"Az idő sürget, a programbizottságnak pedig december 10-ig javaslatot kell benyújtania a NOB számára. A végső döntést a pekingi téli olimpia idején hozzák meg" - mondta Gallai István, aki jelezte: nem örülnek a döntésnek, de tudomásul kell vennünk.

Joël Bouzou, az UIPM alelnöke a L'Equipe francia sportnapilapnak szerdán megerősítette a brit Guardian keddi értesülését, hogy a lovaglást kivették az öttusából. A Guardian szerint a helyére a kerékpározás kerülhet.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa az 1912-es olimpia óta szerepel az ötkarikás játékok programjában, a lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán, de a sportágak sosem cserélődtek.

Forrás: MTI
A borítókép illusztráció: FEI/Christophe Taniére

Kapcsolódó cikkek
Kommentek