Szabadka lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Nemzeti Vagta2021 donto og2

Szabó Nikolett, Szabadka lovasa Pipacs nevű lovával nyerte a 14. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén.

A Hősök terén felállított speciális pályán a kétnapos versenysorozat ideje alatt 60 magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokban. A döntőben Szabó Nikolett Heves, Farkaslaka, Kerekegyháza és Abony lovasát győzte le a Millenniumi Emlékmű körül kialakított különleges versenypályán. A 2021 leggyorsabb lovasa címet elnyerő szabadkai versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. Pipacs hátára győzelmi takarót terítettek.

„A mese életre kelt!” - mondta Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke, miután az október 3-i döntőn a fiatal szabadkai lovas egy rendkívül erős mezőnyben, elsőként ért be a célba és így ő vihette haza az ötmillió forintos fődíjat és a 1848-as huszárszablyát. – „Ezúttal a mesekönyvből Nikolett lovagolt ki, aki ma reggel talán még nem is sejtette, hogy délután ő emeli majd magasba a győzelmet jelentő díszkardot. Fantasztikusan versenyzett, csodálatos volt az összhang ló és lovasa között” – tette hozzá.

A döntőben másodikként befutó Nagy Arnold, Heves lovasa egymillió forintos, a harmadik helyezett Tamás Csaba, Farkaslaka versenyzője félmillió forintos jutalmat kapott, a további két döntős, Heves és Abony lovasa 300-300 ezer forintot vihetett haza.

Szabo nikolett 4

A kishuszár vágtán Hajdu Fanni, Orosháza lovasa aratott győzelmet Nárcisz nevű póniján, a döntőben Érsekhalma, Csörög, Kishegyes és Sarkad lovasát utasította maga mögé.

A nemzetközi futam döntőjének győztese Csehország lovasa, Lukas Vladyka lett. Másodikként India, harmadikként Ausztria lovasa ért a célba, majd Olaszország, Mongólia és Suriname a további sorrend. A döntősökön kívül Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Törökország, Románia és az Egyesült Királyság lovasa versenyzett még a nemzetközi futamban. Magyarországot Paizs Gábor képviselte. A lovasok a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok shagya-arab lovaival indultak a versenyen.

A jótékonysági sztárfutamon Széchenyi Krisztián, Krajnik-Balogh Gábor, Bács Péter, Sipos Imre és Nagy Ervin pattant nyeregbe, a győztes végül Bács Péter színész lett, aki nyereményét a Bottyán Equus Hungária Közhasznú Alapítványnak ajánlotta fel.

A népszerű Fogatvágta versenyszámban Tieger Endre a sütvényesi ménes képviseletében nyert ismét. A második az ottlakai ménes és Makoviczki Richárd, míg a harmadik a köncsögi ménes színeiben induló Nagy Gábor lett.

Forrás: MTI, Vágta.hu
Fotó: MTI/Kovács Tamás és Vágta.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek