Szotyori Nagy Kristóf a Komárom-Esztergom Megyei Díjugrató Bajnok

K Em 2021og

Közel 50 Komárom-Esztergom megyei lovas állt starthoz Bábolnán, a megyei bajnokságon. Területileg az ország legkisebb megyéjének számít, mégis 10 csapat adta le a nevezését a csapatbajnokságra, ami az elmúlt 15 év rekordjának számít. Összesen 620 alkalommal csengetett a versenybíróság.

Ahogy az az egész országban megszokott már több éve, öt bajnoki kategóriában álltak dobogóra a lovasok. A szombati a csapatbajnokság napja. Hét megyei egyesület nevezett, és a szabályok szerint háromfős csapatokat adhattak le a csapatvezetők. A négy egyéni kategóriából állhattak össze a triók, és egy felnőtt lovast kötelező volt szerepeltetni.

Az alappályák után hat csapat tudta hibátlanul zárni a bajnokságot és a hat felnőtt lovas lovagolt az összevetésben. A dobogó tetejére az a csapat állt, akik a Gróf Széchenyi István emlékérmes magyar díjugrató bajnok, Nemzetek Díja győztes Somlay Tamás emlékére lovagoltak. Név szerint a Prosper I.-es csapat Szotyori Nagy Ádám - Charivari, Szebényi Dániel – Rock Star és Szotyori Nagy Kristóf – Horze Donald összeállításban, Hegedűs Zsolt vezetésével (a borítóképen). Ezüstérmesek az Öregkő lovasai Sebák Andrea Mária vezérletével, a dobogó harmadik fokán pedig a Bábolna csapatnak szólt a taps.

Vasárnap reggel összesen harmincnégy kezdő lovas állt starthoz, közülük 11 Komárom-Esztergom megyei volt. Az „A” szabály szerinti hibapontokat hoztak magukkal a szombati napról. A Fodor István által épített és tervezett alappálya után hárman maradtak hibátlanok és vetettek össze az aranyéremért. Végül Baumann Bori és Szotyori Nagy Kristóf tanítványa, Nagy Zsófia nyakába került az aranyérem, aki a rutinos Cher M-et lovagolta. A dobogó második fokán a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok lovasa, Kovács Nikolett végzett Koheilan Koppány P-vel, Jónás Melinda és Sáringer Ferenc háttérmunkájával, míg harmadik Wendler Zsófia Széplak Sugárral, a párost Mátyás Edina készítette fel.

K Em 2021 2

Idén az ifjúsági lovasok adták a legnagyobb mezőnyt. Az elődöntőben még 16 páros állt starthoz, a döntőben pedig tizenhárman lovagoltak az érmekért. Heten tudták hibátlanul abszolválni az alappályát, de a hozott hibapontok alapján négyen vetettek össze az aranyéremért. A harmadik leggyorsabb páros a Nyergesújfalun készülő Bellabás Luca és Conlawita, akit Sebák Andrea Mária készít a versenyekre. Az ezüstérmes helyet a Prosper Lovasklub versenyzője, Munn Sonja Krisztina szerezte meg, aki még csak nagyon rövid ideje lovagolja a hatalmas Marcus Licinius Crassus-t. 2019 után újra Szotyori Nagy Kristóf tanítványáé, a jól összeszokott Gimesi Lorena - Timpex Fegyenc párosé az aranyérem.

K Em 2021 5

Az amatőröknél több mint egy tucatnyian álltak starthoz, pályára léptek az előző két év bajnokai is. Öt páros tudta mind a két napot hibátlanul teljesíteni. Élete első megyei bajnokságán vett részt a kisbéri Leszli Veronika, aki rögtön a dobogó legmagasabb fokára állhatott Colibrit lovagolva. Pénteken aranyérmes egy focibajnokságon, szombaton a Prosper I-es csapatával szintén a legjobb, vasárnap pedig végig hibátlanul lovagolva ezüstérmes Szotyori Nagy Ádám Charivary nyergében. A harmadik pedig a Mátyás és Fiai Kft. versenyzője, Eck Viktória és a gyönyörű fedezőmén, Hippica Querrero.

K Em 2021 4

A felnőtteknél hatan jutottak a döntőbe hibátlanul. A vasárnapi 125 centiméteres pálya nehézségét mutatja, hogy végül hárman vetettek össze az aranyéremért. Bronzérmes az első felnőtt megyei bajnokságán lovagló, bábolnai színekben versenyző Hardi Luca Liza és Decadento lett, a párost a hédervári Grózner Szilárd készítette fel a bajnokságra. Második a 2019-es felnőtt magyar bajnokság egyéni hatodik helyezett lovasa, az Ácsi Kinizsi SE sportolója, Szentirmai Páter és Carthano. Szotyori Nagy Kristóf a Duc de la Cour II – Stauffenberg származású Horze Donalddal 2018 után újra verőhiba nélkül nyeri a bajnokságot. Szilvásváradon Felnőtt Champion lett a páros, szombaton megnyerték az elődöntőt, majd aranyérmesek a csapatbajnokságon.

K Em 2021 3

A Díjugrató Szakág négyszázezer forinttal támogatta a megyei bajnokságot, amint a Komárom-Esztergom Megyei Lovassportért Egyesület Horze ajándékutalványok és pénzdíj formájában adott át a dobogós lovasoknak.

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek