20 nemzet díjugratói gyűltek össze Szilvásváradon

Szvarad Masters MTI og

Csütörtöktől vasárnapig zajlottak a versenyszámok a Szilvásvárad Masters Nemzetközi Díjugrató versenyen.

Több mint 160 starttal kezdődött meg a Szilvásvárad Masters Nemzetközi Díjugrató verseny első versenynapja.

A fiatal lovak Scuderia Sonnevend által támogatott versenyszámában görög győzelem született: Kannandillo és lovasa, Angelos Touloupis nyerték az első versenynapot. A páros a budapesti CSIO-n megnyerte a fiatal lovak döntőjét.

A 125 centiméteres kategóriában az osztrák színekben versenyző Tobias Pfingstl és Copacabana végeztek első helyen.

Az U25 lovasok versenyében magyar versenyzőnek szólt a himnusz, hibátlan pályával és a leggyorsabb idővel ifj. Szuhai Gyula és Perthy Jackson nyertek.

A 140 centiméteres Gold Tour első fordulójában 44 induló közül a Krucsó Szabolcs - Caruso páros végzett az első helyen.

A Diamond Tourban szintén osztrák győzelem született, Gerfried Puck és Quitron Melody VD Smidhoeve nyerte meg a 145 centiméteres versenyszámot.

Gerfried Puck győzött 150 centiméteren

A második versenynapon hét kategóriában összesen 176 startot láthattak a nézők.

Az Interhorse Truck díjáért rendezett, 25.500 euró díjazású Diamond Tourban 150 centiméteres akadályokat kellett leküzdenie az erős nemzetközi mezőnynek a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban. A 27 induló közül tíz teljesítette hibátlanul, szintidőn belül a pályát a villanyfényes versenyen, így az összevetésben dőlt el a legelőkelőbb helyezések sorsa. Az összevetők között volt két magyar lovas is, a kétszeres egyéni bajnok, Nemzetek Díja-győztes ifj. Szabó Gábor (Mezőhegyes Chabala), valamint a bajnoki címvédő Czékus Zoltán (Ricola).

Az összevetés rövidített pályáján hatan mentek hibátlanul, a leggyorsabb a magyarországi versenyeken rendszeresen szereplő, komoly Eb- és vb-tapasztalattal rendelkező osztrák Gerfried Puck (Equitron Naxcel V) volt 35.37 másodperccel. Lova apja, Balou du Rouet a világ egyik legjobb apaménje. Másodikként a görög Angelos Touloupis (Lord Mexx) végzett 36.34-es idővel. A páros idén Budapesten megnyerte a CSIO3* Honvédelmi Minisztérium Grand Prix-t is. A harmadik legjobb ifj. Szabó Gábor lett (Mezőhegyes Chabala) 37.14-gyel. A kanca tulajdonosa a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok. A páros idén már szerepelt a magyar válogatottban Mannheimben, Pozsonyban és Budapesten. A ló apja, Chacco Blue vezeti az apamének világranglistáját, a magyar olimpiai programban pedig már szerepel Chabala nyolcéves csikója. Az összevetés másik magyar résztvevője Czékus Zoltán (Ricola) hatodik lett hibátlan pályával és 43.58 másodperces idővel.

A mezőnyben a hazai legjobbak mellett ott volt többek között Ramzi al-Duhami, aki a szaúdi válogatottal a 2012-es londoni olimpián bronzérmet nyert, de 16 hibaponttal ezúttal messze volt a legjobbaktól.

A Scuderia Sonnevend 6-7 éves lovak versenyszámában a győztes Queen of Zuccero lett Kovács Henrivel.

A 125 centiméteres versenyszámban megismételte győzelmét az oszták Tobias Pfingstl és Copacabana.

A CSI* VIP Tour első fordulójában a cseh színekben versenyző Lucie Vyskocilova - Black Jack páros végzett az első helyen.

A póni kategóriában a győztes Gubicza Dorottya és Quint van de Groenheuvel.

A CSI gyermek kategóriában a dobogó mindhárom fokán magyar lovas végzett, az első helyet Sáli Csenge és Jácint szerezte meg

A CSI3* Silver Tour 130 centiméteres versenyszámában szintén magyar versenyzőnek szólt a himnusz: Szuhai Rodrigo és Jayjay bizonyult a legjobbnak.

Szlovák győzelem a szombati főszámban

A délelőtti, kora délutáni programban helyet kapott fiatal lovak döntője, a Silver és Gold Tour, voltizsbemutató, póni és gyermek versenyszám, valamint a VIP Tour. Este zajlott az ifjúsági és az U25-ös nagydíj, valamint a Ride and Drive verseny.

Az U25 Nagydíjat a La Contessa Kastélyszálló Díjáért rendezték, a 140 centiméteres akadályokkal 21 versenyző, köztük 11 magyar küzdött meg. Négy magyar és egy szlovák lovas teljesítette hibátlanul a pályát, ők kerültek az összevetésbe, itt hárman mentek végig verőhiba nélkül. Győzött a szlovák Michaela Jeskova (Joebon Blue) 36.18 másodperccel, második lett Szabó-Máriás Sára (Medáll) 37.54-gyel, míg harmadikként Weinhardt Virág (London's Chagana) végzett 41.71-gyel. A leggyorsabban ifj. Szuhai Gyula (Perthy Jackson) ment végig a pályán 34.81-gyel, de ő az utolsó akadályon hibázott. A fiatal lovas tavaly még gyermek Európa-bajnok volt, idén pedig már az ifjúsági korosztályban egyéni Eb-ötödik.

Az Ifjúsági Nagydíj az Autós Nagykoalíció Díjáért zajlott 14-18 éves lovasok részvételével 130 centiméteres magasságon. A 18 indulót számláló mezőnyben a szlovák Kirsten Katarina (Packova) volt a leggyorsabb az összevetésben 36.26 másodperccel. A 14 éven aluliaknál, a gyermek versenyszámban a 120 centiméteres akadályokon hibátlanul túljutva Hermann Zsófia (LNS Cassian) győzött.

A Scuderia Sonnevend 6-7 éves lovak döntőjében magyar győzelem született: Cougar Z és lovasa, Burucs Barna bizonyult a legjobbnak a 125-135 centiméteres pályán.

A Silver Tour második fordulójában Görögország képviseletében versenyző Angelos Touloupis és LC’s Cannabis Blue nyerte a versenyszámot.

A szombati versenynap legnépesebb száma a Gold Tour volt 140 centiméteres pályával, ahol 46 páros mérte össze tudását. Az első helyen végzett a Kovács Henri - Tambourino páros, őket követte ifj. Szabó Gábor és Chacrinue, a harmadik a Lettországot képviselő Kristaps Neretniek lett Ethos nevű lovával.

A póni kategóriában megismételte győzelmét Gubicza Dorottya és Quint van de Groenheuvel.

A VIP tourban az első három helyen magyar lovas végzett: az első Fehér Vanessza Zoé, a második Tóth Bagi Dorka, a harmadik pedig Balogh Laura Szilvia lett.

A Ride and Drive versenyszámot a Szuhai Rodrigo - Dani Marcell páros nyerte.

Lengyel siker a CSI3* Nagydíjban

Az Ford Nexus díjáért rendezett CSI3*Grand Prix-n 150 centiméteres akadályokat kellett leküzdenie az erős nemzetközi mezőnynek. A 34 induló közül kilencen jutottak a második fordulóba. A győztes a lengyel Michal Kazmierczak Zirocco Air nyergében, aki az összevetésben sem hibázott, így magabiztosan diadalmaskodott. Lova apja Zirocco Blue, amely a holland csapattal világ- és Európa-bajnok volt. Másodikként a pénteki főszámban győztes osztrák Gerfried Puck és Equitron Naxcel V végzett, párosuk elsőre egy verőhiba miatt négy hibaponttal zárt, majd a másodjára hibátlanul lovagók közül a leggyorsabb volt. A harmadik Columbus G nyergében az északmacedón Luka Zaloznik lett, aki a 2019-es, rotterdami Európa-bajnokságon döntős volt.

A tíz magyar induló közül egyedül ifj. Szabó Gábor indulhatott a legjobb kilencet felvonultató második körben. A DEAC versenyzőjének és Mezőhegyes Chabalának mindkétszer egy verőhibája volt, így nyolc hibapontjával nyolcadik lett. Jól szerepelt még a hazai indulók közül Lawisangos nyergében Szuhai Gyula, aki egy verőhibával tizedikként éppen lemaradt a továbbjutásról némi időtúllépés miatt.

A CSI 1* VIP Tour Joker versenyszámában Gyirkis Emma Laura végzett az első helyen Királyrét nevű lovával.

A póni kategória döntőjében Gubicza Dorottya sajnos nem tudta megismételni az első két nap teljesítményét, ugyanis Csizmadia Csenge és Aisha-Amira nevű lova az összevetésben egy másodperccel gyorsabban teljesítette a pályát.

A MATE által támogatott gyermek kategória döntőjében a győztes Szuhai Rodrigo lett.

A Gold Tour Vito Kft. által támogatott versenyszámban Dömse Tamás szerezte meg a győzelmet, megelőzve az osztrák és lengyel élvonal lovasait.

A Silver Tour döntőjében, 135 centiméteren szintén magyar versenyzőnek szólt a himnusz: Prinkler Szilárd és Coco-Bongo Boy bizonyult a legjobbnak.

Cseri Dávid: 2024-ben mindhárom lovas szakágban ott lehetünk az olimpián

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója az MTI-nek elmondta: esély van arra, hogy a 2024-es párizsi olimpián mindhárom lovas szakágban induljon magyar ló és lovas.

Cseri Dávid beszámolt arról, hogy a szilvásváradi ménesgazdaság lipicai fajtája egyedszámát és eredményeit tekintve egyaránt a nemzetközi élvonalba tartozik; a törzstenyészet állománya összesen mintegy 300 lóból áll.

"A 21. században a klasszikus lovasművészet mellett a sport határozza meg az évszázadok óta tenyésztett őshonos fajta helyét és a tenyészet célját. A lipicai a fogathajtás és a díjlovaglás területén produkál kiemelkedő eredményeket. Emellett nagyon fontos, hogy a lipicai hosszú idő során kialakult genetikai értékeit sikerüljön megőrizni. Ehhez jó lehetőséget kínál az embrióátültetés és a petesejtleszívás technológiájának alkalmazása is, amelyet magyar vállalkozások is el tudnak végezni" – mondta.

Mint az igazgató felidézte, a német fajtáknál vagy Franciaországban és az Egyesült Királyságban már a második világháború előtt egyre inkább a sport lett a tenyésztés iránya a korábbi katonai célok helyett. Hozzátette: Magyarországon több évtizedes hátrányt kell ledolgozni, miután a szocializmusban az ötvenes évek végétől, a gépesítés általánossá válásával több mint félmillió lovat küldtek mészárszékre. Csak azok az egyedek menekültek meg, amelyek Bábolnán, Szilvásváradon vagy Mezőhegyesen állami törzstenyészetben voltak, illetve egyes termelőszövetkezetekben vigyáztak rájuk.

"Szerencsések vagyunk, hogy az utóbbi évtizedekben elindult egy szemléletváltás, a lótenyésztésbe és a lovaséletbe áramló állami támogatás korábban nem látott mértékű" - hangsúlyozta Cseri Dávid.

Az igazgató szólt a szilvásváradi ménes másik tenyésztett fajtájáról, a gidránról is, megemlítve, hogy a világ legeredményesebb military lovasa, a brit William Fox-Pitt számos nagy versenyen indult magyar gidránokkal. "A magyar fajták a mai napig a fogathajtásban a legeredményesebbek, különösen a kettesfogat-hajtásban. Azon dolgozunk, hogy 2024-ben, amikor Szilvásváradon lesz a világbajnokság, a négyesfogat-hajtásban is újra az élmezőnyben legyünk".

A fogathajtás mellett a díjugratás a legnépszerűbb Magyarországon: a szakágban versenyző fiatalok az elmúlt évek utánpótlás Európa-bajnokságain kiválóan szerepeltek, ifj. Szuhai Gyula tavaly a kontinens legjobbja lett, akárcsak korábban Weinhardt Virág. Kitért arra, hogy a dr. Jármy Miklós által tenyésztett JB Koronaőr ezekben a napokban Németországban kiemelkedő versenyeken teljesít nagyszerűen és lovasával olimpiai szintű indulókat hagyott maga mögött.

"Célunk, hogy 2024-ben a párizsi olimpián nemcsak díjugratásban, hanem lovastusában és díjlovaglásban is ott legyünk, és erre van is esélyünk" - mondta Cseri Dávid.

Forrás: MTI, Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad
Fotó: MTI/Komka Péter, MTI/Balázs Attila, MTI/Vajda János

Kapcsolódó cikkek
Kommentek