A FEI törölte minden oroszországi és fehéroroszországi versenyét

Ukrajna fei

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) február 28-i közleményében elítélte az Ukrajna elleni orosz inváziót és törölte minden, Oroszországba és Fehéroroszországba kiírt nemzetközi versenyét a 2022-es versenynaptárból.

A FEI Végrehajtó Bizottsága február 28-i ülésén egyhangúlag elítélte az orosz katonai erők Ukrajna ellen indított invázióját és szankciókat léptetett életbe az orosz és belarusz lovassporttal szemben.

A döntés előzménye, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) február 25-én azt javasolta a nemzetközi sportági szövetségeknek és versenyrendezőknek, hogy ne engedjék indulni rendezvényeiken az orosz és fehérorosz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság állásfoglalásával összhangban a FEI Végrehajtó Bizottsága felkérte a főtitkárt, hogy törölje az oroszországi és fehérorosz nemzetközi lovassport eseményeket a 2022-es versenynaptárból a FEI Általános Szabályzata 112.3 cikkelyének, és a FEI Alapszabálya 28.2 cikkelyének megfelelően. Az események törlése mellett a Bizottság egybehangzóan döntött arról is, hogy befagyasztják a FEI Szolidaritási Programmal kapcsolatos és egyéb fejlesztési projekteket a két országban, és törlik vagy áthelyezik a hivatalos személyek képzéseit is.

A Végrehajtó Bizottság az Igazgatóságot kérte fel a NOB azon javaslatának mérlegelésére, ami megtiltaná az orosz és fehérorosz versenyzők és hivatalos személyek részvételét a nemzetközi versenyeken.

Az ülés során a Végrehajtó Bizottság döntött arról, hogy 1 millió svájci frankot különítenek el az ukrajnai lovas közösség számára a FEI Szolidaritási Alapba. A FEI folyamatosan nyomon követi az ukrajnai eseményeket és szorosan együttműködik az ukrán szövetséggel, valamint a szomszédos országokkal a logisztikai és pénzügyi segítség koordinálásában és célba juttatásában.

"Mélységesen aggódunk az ukránok jólétéért és a teljes ukrán lovas közösségért. Biztonságuk kiemelten fontos számunkra, és szoros kapcsolatot tartunk fenn Ukrajnában és a környező országokban működő legfontosabb kapcsolatainkkal, hogy megoldást keressünk a legégetőbb szükségleteikre. A sport egy olyan kapcsolati háló, amely a csapatszellemre és a bajtársiasságra támaszkodik, ezeken a fontos barátságokon keresztül tudunk támogatást nyújtani és változást hozni Ukrajna lakossága számára ezekben a kihívásokkal teli időkben" - mondta Ingmar De Vos, a FEI elnöke.

Forrás: FEI

Kapcsolódó cikkek
Kommentek