Czékus Zoltán megvédte országos bajnoki címét

Czekus2022 og

Rendkívül izgalmas volt a Fiat Díjugrató Országos Bajnokság felnőtt kategóriájának döntője, ami a Díjugrató Szakbizottság döntése értelmében idén már 155 centiméteres magasságon került megrendezésre.

A verseny címvédőjének számító Czékus Zoltán nem kezdett jól a vadászugratásban Ricola nevű lovával, akivel a 16. helyezéssel zárta az első napot. Viszont másik lova, a mindössze 9 éves Carundy végig hibátlanul ugrott az elő- és a középdöntő alatt, így sokkal jobb pontszámmal kvalifikálta magát a döntőbe. Viszont Czékus mégis a tavalyi győztes lovát választotta, aki nem hagyta cserben, és hibátlanul ugrott a döntő mindkét pályáján, ennek ellenére mégis csak az ötödik hely volt a páros számára garantált. Hátra volt még Szuhai Gyula, Weinhardt Virág és a korábbi győztesek közül Vándor Zsófia és ifj. Szabó Gábor, viszont egyiküknek sem fért bele a verőhiba az aranyéremért.

Pattanásig feszültek az idegek, mikor egymás után, pályáról-pályára jött a hiba, ezzel Czékus Zoltán fokozatosan lépett feljebb és feljebb. Szuhai Gyula és Vándor Zsófia az összetetten, Weinhardt Virág a macskás akadályon, ifj. Szabó Gábor pedig a piros oxeren hibázott, ezzel Czékus Zoltán a dupla hibátlanjával kiérdemelte, hogy ő távozzon a Fiat 500-as modellel a Díjugrató Szakág és a KB Autoteam 13 éves együttműködésének köszönhetően.

VAS 2866

Második helyen ifj. Szabó Gábor Mezőhegyes Chabalaval, harmadikon pedig Vándor Zsófia és Quintus állhattak fel a dobogóra.

VAS 2831
VAS 2727

A Szuhai család mindhárom tagja a helyezettek között végzett, Szuhai Gyula a negyediken, a korkedvezménnyel induló 15 éves ifj. Szuhai Gyula az ötödiken, illetve a 13 éves Szuhai Rodrigo pedig a hetediken zárta a felnőtt bajnokságot.

A hatodik helyezettnek járó díjszalagot Mráz Tamás érdemelte ki BN Silverrel, míg Szabó-Máriás Sárának a nyolcadik helyen gratuláltak.

Czékus Zoltán később az M1 aktuális csatornán elmondta: sokat jelentett neki az újabb bajnoki cím, mert nem számított arra, hogy aranyérmet nyerhet. Kiemelte: lova, Ricola formája a korábbi hosszú pihenője után nehezen csúcsosodott ki, de pont a legjobbkor, a szilvásváradi ob-n tudott ismét legjobbja közelében teljesíteni.

"Az első napi vadászugratásban nem volt könnyű dolgunk, mert Ricola nehéz ló és nagy vágtája van, ez a szám pedig a kisebb vágtájú, gyorsabb lovaknak kedvez. Ezt követően az volt a cél, hogy hozzuk a nullákat a középdöntő és a döntő mindkét futamában". Megjegyezte, a 150-es és a 155-ös pályán is jól teljesítettek, és bár menet közben volt egy lócseréje, edzőjével hosszas megbeszélés után végül úgy döntöttek, hogy a tapasztaltabb Ricolával lovagol a döntőben, mert abban bíztak, hogy olyan pályát építenek, amin arra lesz szükség, hogy a nagy akadályokat precízen meg tudja ugrani. "Tavaly emelték fel a magasságot a döntő B pályáján 155 centire, ezzel is közelítünk a nemzetközi mezőnyhöz" - utalt arra Kisteleki Lovas Egyesület versenyzője, hogy a nagy világversenyeken 160 centiméteres akadályok vannak.

Idén még elindulnak Ricolával egy olaszországi viadalon, ez után egy kora tavaszig tartó hosszabb pihenő következik majd.

Bosits Boglárka a fiatal lovasok legjobbja

A Fiat Országos Bajnokság második legmagasabb kategóriája a 19-21 év közötti lovasok részére kiírt fiatal lovas bajnokság volt 140-145 centiméteren. A felnőtt szintet megközelítő nehézségű pályák próbára tették a párosokat.

A három nap során a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt egyértelműen Bosits Boglárka nyújtotta, aki végig magabiztosan vezette a versenyt, és a döntőben egyedüliként dupla hibátlannal megérdemelten vehette át a győztesnek járó serleget.

Bosits B

Második helyen a még ifi korosztályba tartozó Tóth Balázs végzett, aki év közben Franciaországban folytatta felkészülését, a bronzérmet pedig Simicska Anna szerezte meg.

Toth B
Simicska A

Negyedik helyen az első fiatal lovas bajnokságát lovagló Füzér Zsófi végzett, megelőzve Lukács Lorent, Takács Petrát, Szabó Virág Noémit és Csibi Zsófiát.

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Császár Fotó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek