Megkezdődött a FIAT Díjugrató Országos Bajnokság

FIATOB 2022 og

Egyetlen alkalommal, több mint négy évtizeddel ezelőtt, 1980-ban, a moszkvai olimpia évében rendezték Szilvásváradon a Díjugrató Országos Bajnokságot. 42 év után tért tehát vissza a verseny a lipicai lovak otthonába.

A FIAT támogatásával csütörtöktől vasárnapig hat egyéni és három csapatbajnokságban rendezik a legrangosabb nemzeti díjugrató versenyt a Bükk hegység lábánál.

A felnőtt kategória, amely a verseny csúcspontja, a csütörtöki 140 centiméteres vadászugratással kezdődik. Péntek délután a Lipicai stadionban folytatódik a középdöntő, ami a csapatverseny első fordulója, majd a nemzetközi trendet követve, Magyarországon első alkalommal péntek este 20 órától villanyfényben a második fordulót, ami után már érmeket osztanak. A legjobb húsz lovas kvalifikálódik a vasárnapi döntőre, ahol az akadályok magassága már 150-155 centiméter lesz.

Ezúttal a mezőny nem teljes, hiszen a varsói Európai Lovas Szövetség Nemzetek Díja fináléjára készülő válogatottak most nem állnak starthoz, de a mezőnyben így is ott van négy korábbi egyéni bajnok: Vándor Zsófia, Técsy Attila, ifj. Szabó Gábor és a címvédő, Czékus Zoltán. Aki a FIAT személygépkocsival szeretne távozni, annak a korábbi aranyérmeseket kell legyőznie. Trónkövetelőkből is akad jó pár: az idei Grand Prix sorozatban kiválóan teljesítő Mráz Tamás, a még fiatal lovas korosztályú Dömse Tamás és az édesapjukkal kiegészülve korengedménnyel starthoz álló Szuhai fiúk biztos mindent meg fognak tenni, hogy 2022-ben a dobogó tetején hallgathassák a himnuszt.

A fiatal lovas kategóriában az Európa-bajnokságon kiválóan teljesítő Szuhai Péter és Alasztics Aliz most nincs a startnál. Talán a tavalyi bronzérmes, a mostanában nagy formában lovagló Vas megyei Bosits Boglárka lehet a favorit, de nehéz megjósolni a vasárnapi végeredményt, ahol az akadályok magassága már 145 centiméter lesz.

Az ifjúsági kategóriában, ahol a 14-18 év közötti fiatalok állhatnak starthoz, most nem lesz ott az Európa-bajnokságon ötödik ifj. Szuhai Gyula, aki most a felnőttek között lovagol és Osztovits Péter sem indul. A papírforma szerint a három, Magyarországot Dél-Spanyolországban képviselő hölgy között dőlhet el az aranyérem sorsa: Ferencz Dalma, Csetényi Lea és Kiss Lizanna teljesítményét mindvégig érdemes lesz majd figyelni.

A gyermek kategóriában nagyon nyílt a verseny, a válogatott lovasok talán a legnagyobb esélyesek: Hermann Zsófia, Bodnár Annabell, Fábián Johanna és a címvédő, Kiss Maja az aranyra pályázik. Akik nyerni akarnak őket kell, legyőzzék.

Az amatőr kategória pénteken fog kezdődni, itt a legnépesebb a mezőny. A címvédő is a pályán lesz, a Pellet Hungary versenyzője, Kádár Attila, de a Nemzeti Lovarda amatőr GP első két helyezett párosa talán a fő favorit, Németh Viktória és a többszörös győztes Bohák-Debreczeni Éva.

Az Országos Bajnokságok 1924-ben kezdődött történelmében először kerül megrendezésre a pónik országos bajnoksága. Az idén nemzetközi porondon eredményes Gubicza testvérek és a Prosper Lovasklub lovasa, Csizmadia Csenge között fog eldőlni az érmek sorsa.

Az Országos bajnokságot a Riderline élőben közvetíti.

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek