Bohák-Debreczeni Éva az amatőr, Ferencz Dalma Mercédesz az ifi országos bajnok

OB V1 og

Vasárnap az amatőr és az ifi kategóriák bajnokainak szólt a taps Szilvásváradon és eldőlt az utánpótlás csapatbajnokság végeredménye is.

Bohák-Debreczeni Éva harmadszorra is amatőr bajnok

A Fiat Díjugrató Országos Bajnokság legnépesebb kategóriája évről-évre az amatőr lovasok 120-125 centiméteres versenye. A három forduló után a hibapont nélküli lovasok vetnek össze az érmekért, ez idén öt párosnak sikerült. Az elsőként pályára lépő dr. Czuczai Natália egy biztosabb hibátlannal kezdett, viszont hiába volt gyorsabb az őt követő Reisz Fanni és Jármy Tibor is, az egy-egy verőhiba miatt Natália maradt az élen.

Utolsó előtti összevetőként a korábbi kétszeres bajnok Bohák-Debreczeni Éva érkezett a pályára, aki rendkívüli képességű lovával, Cortezzel szenzációs időeredménnyel vette át a vezetést. Utolsóként az elődöntők legeredményesebb párosa, Mernyei-Bobok Eszter és Edward következtek, akik szintén hibátlanul és remek idővel teljesítették az összevetést, de Bohák-Debreczeni Éva eredményét most nem lehetett felülmúlni.

Így a bronzérmet dr. Czuczai Natália kapta, negyedik helyen Jármy Tibor, ötödiken pedig Reisz Fanni végzett. Hatodik helyen zárt a középdöntőben négy hibapontot szerző, de a döntő pályán hibátlanul lovagló Varnyú Lilla, megelőzve dr. Faluhelyi Dórát és a címvédő Kádár Attilát.

VAS 0580

Bohák-Debreczeni Éva később az M1 aktuális csatornán elmondta: 2014-es és 2017-es bajnoki címe után szüksége volt egy kis időre, amíg megtalálta azt a lovat, amivel passzolnak egymáshoz. "Többféle lovat lovagoltam már pályafutásom során, így tudom, mik azok a típusok, amikkel sikeres tudok lenni". Elmondta, a felkészülésnek fontos része a lovak mentális felkészítése is, minden állatnak másra van szüksége a versenyek előtt, ezt pedig a versenyzőknek pontosan tudniuk kell.

Ferencz Dalma Mercédesz a dobogó legfelső fokán az ifik között

A Fiat Országos Bajnokság utolsó napjának második bajnokavatása az ifjúsági lovasok 135-140 centiméterre kiírt kétfordulós döntője után került megrendezésre. A lovasok a hozott pontjaik alapján fordított sorrendben léptek pályára, így az utolsó pillanatig lehetett izgulni, hogy kié lesz aranyérem. Nagyon szoros versenyben három jelentkező is volt az első helyre, akik között már egy verőhiba is helycserét jelenthetett a dobogón.

A Füzér Gábor által felkészített Kiss Lizanna 4,86 hibapontot hozott a döntőbe, és két szép hibátlan pálya után meg is őrizte ezt az eredményt. Lóránt Attila tanítványa, a vadászugratásban első helyen végző Mécs Emma viszont hibázott a legutolsó meredeken, ezzel 8 pontra növelve eredményét, így elúszott az ezüstérem.

De hátra volt még Ferencz Dalma Mercédesz, aki 1,59 százados eredménnyel még egy verőhibát is megengedhetett volna magának, de kiváló képességű lova, Corrada most is a maximumot nyújtotta. Ezzel Búza Krisztián tanítványa megérdemelten vehette át az aranyérmet az egyedüli lovasként, aki verőhiba nélkül tudott lovagolni mind az öt pályán. Kiss Lizanna léphetett fel a dobogó második fokára testvéréhez hasonlóan, Mécs Emma pedig megszerezte első országos bajnoki érmét. Negyedik helyen a mezőny egyik legfiatalabb lovasa, Baumann Bori és a Szotyori Nagy Kristóf által felkészített 15 éves Tavasi Eszter végzett Chavoltusszal, megelőzve Budai Lizát és Kisgergely Kata Csengét. Hetedik helyen szólították az eredményhirdetésre Pataki Anna Klárát, nyolcadikon pedig ifj. Antal Pétert.

VAS 1410

A Némethy Bertalan Régió 1-es csapata az utánpótlás bajnok

Az ifi és fiatal lovasok összevont csapatversenye minden évben vízválasztó a lovasok számára, hiszen az immár 140 centiméteres egymást követő két forduló rengeteg koncentrációt és erőnlétet kíván meg lótól és lovasától egyaránt. A hatalmas nyomás is befolyásolja a fiatal generáció teljesítményét, így itt dől el igazán, hogy ki az, aki valóban esélyes lehet a végső győzelemre is.

A vegyes összeállítású csapatoknál talán Pest megye csapatát várta volna mindenki az első helyre, hiszen tagjai közül ketten is bizonyítottak már nyáron a válogatottban, és elképesztően kevés, mindössze két hibapontot hoztak magukkal az első nap után. Az első forduló után még tartották is helyezésüket, habár a Némethy Bertalan Régió 1-es és 2-es csapata hozott pár pontot így élesedett a verseny.

A második fordulóban a Németh István vezette Némethy Bertalan 1-es csapata elképesztően lovagolt, és hibapont nélkül végeztek, ezzel nagyon szoros versenyben átvették a vezetést az addig élen álló Pest megyétől. A dobogó harmadik fokára pedig az eredetileg négy fős, de egy visszalépés miatt három taggal folytatni kényszerülő Némethy Bertalan Régió 2-es csapata állhatott fel.

  1. Némethy Bertalan Régió 1: Bódai Hanna, Budai Liza, Tóth Balázs, Simicska Anna, csapatvezető: Németh István
  2. Pest megye: Ferencz Dalma Mercédesz, Csetényi Lea, Mécs Emma, Szabó Virág, csapatvezető: Lóránt Attila
  3. Némethy Bertalan Régió 2: Pataki Anna Klára, Tavasi Eszter, Dömse Bence, Bosits Boglárka, csapatvezető: Szikszai Lajos
  4. Platthy József Régió: Kisgergely Kata Csenge, Takács Petra, Lukács Loren, csapatvezető: ifj. Petrik Béla, ifj. Szuhai Gyula
  5. Máchánszky Gyula Régió: Jakab-Tóth Kornélia, Szórád Linett, Kiss Lizanna, Füzér Zsófi, csapatvezető: Füzér Gábor
SZO 2992

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Császár Fotó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek