A Nemzeti Lovardában zajlott a Lovastorna OB

Somogyi Eszter 2022 OB og

Ezúttal új helyszínen, a Nemzeti Lovardában került sor a Lovastorna Országos Bajnokságra. Közel száz lovastornász mérette meg magát, ami talán az utóbbi évek egyik rekordja, de a résztvevő 13 egyesület mindenképpen az.

Szombaton zajlott a kisebb kategóriák versenye. Az amatőr műlovas kategóriában Székely Boglárka (PHLSE) állhatott a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára 5,943 ponttal. Az amatőrök lovas számában klubtársa, Csőkör Emese érte el a legmagasabb pontszámot (6,278 pont) a kihagyás után remek formát mutató Fecske hátán.

Az utánpótlás verseny 2-es korcsoportjában szilvásváradi siker született Turai Róza révén (Incitato XVII-4), aki 5,337 ponttal zárta a versenyt. Az idősebbeknél a Budapesti Lovasklub versenyzője, Pórfy Boglárka Hajnal segítségével tudott győzni 6,256 ponttal. A kategória lovon kűröző számában olyan sok induló volt, hogy két korosztályban értékelték a versenyzőket. Az idősebbeknél Csák Lívia Mercédesz (PHLSE) Fecske hátán szerezte meg a győzelmet 6,177 ponttal, míg a fiatalabbaknál Papp Rozina (Grand Hope LSE) Fáklya segítségével szerezte meg az elsőséget, pontszáma 5,707 lett.

A lépés páros versenyszámban két kategóriában összesen kilenc páros indult. Itt a rutinosabb versenyzők között Fórján Elmira és Krizmájer Dorka kettőse győzött Rádiháza Horka segítségével (4,996 pont), míg a kezdőbb párosok között a Berri SE duója, Szabó-Kita Anna és Papp-Hegyi Polli vehette át az aranyérmet szoros versenyben, 6,476 ponttal.

A csapatoknál U kategóriában két együttes indult, a győzelmet a Szárnyaló SE szerezte meg a rutinos Monte Cristo segítségével 5,785 ponttal. C kategóriában szintén két egyesület nevezett, közülük itt a Szilvásváradi LSKE térhetett haza az arannyal (5,615 pont).

A D2 kategóriában a győztes Tarjányi Szonja lett Garfield hátán (5,873 pont). Az idősebbek között, a D1-ben 13 indulót láthatott a közönség. A győzelmet a Pasaréti Honvéd LSE versenyzője, Zala Petra szerezte meg Fecske segítségével (5,797 pont). A C kategóriában szintén 13 induló volt, a győztes a Tündérkert LSE képviseletében Gyombolai Szonja lett Face to Face hátán (5,934 pont). A B kategória kihívásainak csak négyen tudtak megfelelni, itt a győzelmet a kaposvári Szita Eliza szerezte meg PM Star Lady hátán 6,155 ponttal.

A felnőtt 2*-os kategória már-már hagyományosan Gyombolai Sára versenye, ezúttal is csak ő indult, Rádiháza Horka hátán 5,533 ponttal zárta versenyt.

A nemzetközi számokban, ahol eldől a magyar bajnoki címek sorsa, már kevesebb induló volt. Az elég erős Children (gyermek korosztály) kategóriában remekül sikerült kűrjének köszönhetően Péter Ella (Lovasakadémia SC) szerezte meg a győzelmet Autómata hátán. Magas pontszámával (6,463 pont) a junior mezőnyben is győzni tudott volna. Az ezüstérem a szintén jó produkciót bemutató Szász Janka (MPKSZ) nyakába kerülhetett, aki Rádiháza Horka hátán 6,211 ponttal zárta a versenyt. A bronzérem újfent Kaposvárra került Lázár Noémi révén, aki a csupaszív Autómata segítségével 6,081 ponttal fejezte be a versenyt.

A juniorok lányok között kilenc versenyző állt rajthoz, a győzelmet ezúttal a saját lován versenyző Csipkereki Brigitta (Tündérkert LSE) szerezte meg Siglavy Capriola Alekosz hátán. Eredménye 6,223 pont lett. Másodikként a Magyar Póniklub Szövetség versenyzője, Szloszjár Nóra zárt Cornetto hátán 5,934 ponttal. A bronzérem Keller Csengének (BLK) jutott, akit Carlos segített (5,890 pont).

A Young Vaulter kategóriában mindössze egy férfi és egy női versenyző indult. Basa Máté (Berri SE) Carlos hátán 6,819 ponttal zárt, míg Karna Rebeka (PHLSE) Des Lys du Vivaróval 6,270 ponttal fejezte be a versenyt.

A felnőtt női mezőnyt magyar részről egyedül Somogyi Eszter (Lovasakadémia SC) képviselte, aki Carlossal 6,498 ponttal zárt. A második helyen a szlovák Lea Hakszer végzett Cornetto hátán 5,680 ponttal.

A junior páros és csapat versenyben végül a csapatoknál volt izgalom, hiszen ismét volt két induló. A győzelmet nagy előnnyel szerezte meg a Lovasakadémia SC csapata PM Star Lady hátán 6,337 ponttal, míg a Magyar Póniklub Szövetség új összeállításban rajthoz álló csapata Cornettóval a rövid felkészülési idő után végül 5,893 ponttal ezüstéremmel zárta a versenyt.

A junior párosok között Habsburg-Lothringen Károly Konstantin lovastusa szakágbeli kötelezettségei miatt nem tudott rajthoz állni, így egyedül a Szloszjár Nóra - Szász Janka kettős indult, akik Cornetto hátán 5,884 ponttal zárták a versenyt.

Forrás: Lovastorna Szakág
Fotó: Somogyi Tibor

Kapcsolódó cikkek
Kommentek