Orosz és fehérorosz lovasok, lovak, hivatalos személyek nem vehetnek részt FEI versenyeken

Ukrajna fei2

Döntött a FEI: orosz és fehérorosz lovasok, lovak és hivatalos személyek nem vehetnek részt a versenyein.

A FEI igazgatósága egy rendkívüli ülést követően jelentette be, hogy megtiltja minden orosz és fehérorosz lovas, ló és hivatalos személy részvételét versenyein, részvételük FEI zászló alatt illetve függetlenként sem lehetséges. Az intézkedés 2022. március 6-án éjfélkor lép hatályba. Tilos továbbá a FEI rendezvényeken vagy azokkal összefüggésben az orosz és fehérorosz zászlók kihelyezése és a két ország himnuszának lejátszása.

A FEI Igazgatósága is elítélte Ukrajna orosz katonai erők általi lerohanását és a fehérorosz kormány ehhez nyújtott támogatását.

"Sajnálatos, hogy a FEI-nek ilyen súlyos intézkedéseket kellett meghoznia, de biztosítanunk kell a FEI versenyek biztonságát, integritását és tisztességességét ezekben a nehéz időkben. Őszintén reméljük, hogy a lehető leghamarabb sikerül békés megoldást találni" - mondta Ingmar De Vos, a FEI elnöke.

Előzmények:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) február 25-én javasolta a nemzetközi sportági szövetségeknek és versenyrendezőknek, hogy ne engedjék indulni rendezvényeiken az orosz és fehérorosz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is.

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) február 28-i közleményében elítélte az Ukrajna elleni orosz inváziót és törölte minden, Oroszországba és Fehéroroszországba kiírt nemzetközi versenyét a 2022-es versenynaptárból.

Forrás: FEI

Kapcsolódó cikkek
Kommentek