Szentirmai Péter győzelmével zárult az idei második GP forduló

Kkmet GP2022 og

Az idei második GP forduló a kecskeméti Airvent Lovasklubban zajlott több mint 200 ló részvételével.

A fiatal lovak elő- és középdöntője az első két napon zajlott, Bazsó Gergely stílusbíró értékelte a lovakat. A 6 éves lovak 120 centiméteren versenyeztek, a vizesárok opcionálisan választható akadály volt, és a lovak felkészültségét mutatta, hogy szinte a teljes mezőny azt választotta és gond nélkül le is küzdötte. A versenyszám legjobbja a mindkét napon legmagasabb pontot elérő My Way VL lett Takács Petrával a nyergében. A Vincze László által tenyésztett ló szenzációs képességet mutatva magabiztosan teljesítette a pályát, megelőzve a mindkét napon 8,4 stílusponttal végző Eszes Ferencet Let’s Win TN nevű lovával. Harmadik lett a szintén Vincze László által tenyésztett Kansas VL és a Kovács Henri által bemutatott Görgey.

Az 5 éves lovak mindkét napjának legjobbja a Drabant Zoltán által lovagolt Monet 45-H, tulajdonosa Hugyecz Pál. Kétszer végzett harmadik helyen Füzér Flóra és Zidane, második pedig Genius Conference Szabó Gáborral, illetve Debreczeni Fanni és DB Casshban.

A 120 centiméteres ifjúsági számban, ami egyben a Horze Gyermek GP kvalifikációja is volt, Molnár Csenge győzedelmeskedett, míg a Moody Mares Amatőr GP kvalifikációban a fedeles döntőn dobogós helyen végző Dunai-Kovács Lilla.

A pénteki nap legmagasabb versenyszáma a 140 centiméteres GP kvalifikáció Szentirmai Péter győzelmével zárult, aki Expresst lovagolta, megelőzve Técsy Attilát és ifj. Szabó Gábort.

A 130 centiméteres U25 kvalifikációban hazai győzelem született, az Airvent Lovasklub újonnan igazolt versenyzője, Lehotai Máté jóvoltából, míg a fiatal lovas kategóriában Verena Haller, Tavasi Eszter és Szórád Linett volt a sorrend.

Kkmet GP2022 1

A fiatal lovaké volt a főszerep a kecskeméti GP szombati napján

A Horze Gyermek GP kvalifikációjával folytatódott a második GP foduló szombati napja, itt Molnár Csenge megismételte előző napi győzelmét. Sebák Andrea tanítványa Fábián Johannát és Krepcsik Larát előzte meg a 120 centiméteres versenyszámban.

Az amatőr lovasok versenye Busi Sándor győzelmével zárult, míg a fiatal lovasoknál Kiss Lizanna volt a legjobb.

135 centiméteren a Prosper Lovasklub versenyzője, Sopronyi Réka győzedelmeskedett Horze Donalddal, ifj. Szabó Gábor és Szabó-Máriás Sára előtt.

A felnőtt 145 centiméteres kvalifikációs versenyszámban Szentirmai Péter ismételte meg korábbi első helyezését, maga mögé utasítva ifj. Szabó Gábort és Hugyecz Mariannt.

A fiatal lovak versenye a szombati nappal a végéhez ért, az öt- és hatéves korosztály számára ekkor tartották a döntőt, ahol összevetés után dőlt el a kiemelt pénzdíjak sorsa. A Díjugrató Szakág 250, illetve 300 ezer forinttal járult hozzá a két kategória helyezettjeinek nyereményéhez.

Az ötéves lovak döntőjébe 19 páros kvalifikálta magát, akik közül meglepően sokan, összesen kilencen teljesítették hiba nélkül a 115 centiméteres alappályát. Az összevetésben a nagy létszámnak megfelelően mindenki próbált kockáztatni, így gyors pályákat, és több esetben egy-egy verőhibát is láthatott a kilátogató közönség. Három ló tudta csak hiba nélkül teljesíteni a döntő pályát is, így ők vihették haza az első három helyezettnek járó serleget. Az élen végző két ló, a Füzér Flóra által bemutatott Zidane, és a Drabant Zoltán által lovagolt Monet 45-H bizonyították, hogy nemcsak a stílusversenyekben állják meg a helyüket, hiszen amellett, hogy mindhárom napon hiba nélkül ugrottak és a dobogón végeztek, az összevetésben bemutatták fordulékonyságukat és gyorsaságukat, ami az első és a második helyet jelentette a két párosnak. A harmadik helyen a mezőhegyesi tenyésztésű Napoleon M és Szász Attila végeztek.

A hatéves lovak 125 centiméteren versenyeztek, ahol már nem csak az akadályok magasságával, hanem az alapidővel is harcba kellett szállniuk. Több páros időtúllépés miatt esett el az összevetéstől, vagy egy szűkebb kanyart bevállalva csúszott be a verőhiba. A 25 rajthoz állt páros közül végül heten vetettek össze, és a korosztály felkészültségét mutatva ebből öten itt is hibátlanul teljesítettek. Az elsőként rajthoz álló Kovács Henri sokáig vezette a versenyt saját tenyésztésű lovával, Roxette-el, de az utolsóként induló ifj. Szabó Gábor gyorsabb idővel ért célba a korosztályában kiváló eredményeket elérő Quel Action VDS nyergében, egy GP győzelemmel gazdagítva eddigi sikereinek listáját. Harmadik helyen Chesterfield végzett és Krucsó Szabolcs, aki a fiatal mén apját, Chacco-Blue II-t is lovagolta.

Kkmet GP2022 fiatallo

Németh Viktória, Kámán Nóra, Weinhardt Virág és Szentirmai Péter a GP győztesek

A vasárnap a GP döntőkről szólt Kecskeméten. Elsőként az amatőrök léptek pályára a legnépesebb mezőnnyel, összesen 21 páros szerepelt a startlistán. Sok szép lovalás született a 120 centiméteres döntőben, de csak hatan tudták verőhiba nélkül teljesíteni az összes akadályt és kvalifikálni magukat az összevetésbe. A két lóval is rajthoz álló Németh Viktória címvédőként lépett pályára, hiszen az előző évben Rádiháza Görögtánc nevű lovával bezsebelte a győzelmet, most viszont hibázott az összevetésben. Azonban másik lova, Whisper D óvatosabbnak bizonyult, ráadásul a legjobb idővel ért célba, ezzel újabb Grand Prix győzelemhez segítette lovasát. Második helyen Mercz Dorina végzett szintén dupla hibátlan teljesítménnyel, megelőzve Kádár Attilát és Criss Crosst. Ötödik helyen Dér Tibor ért célba, hatodik Busi Sándor.

A gyermek lovasok 125 centiméteres Horze GP döntője rendkívüli izgalmakat hozott, hiszen egészen az utolsó előtti lovasig várni kellett a hibátlanra. Sok lovaglásnál már tapsra emelte a kezét a nézőközönség, de az utolsó ugráson történt a hiba, így maradt a négy hibapont és a 10 fős holtverseny. Egyedül Sári Viktor tanítványának, Kámán Nórának sikerült megtörnie a jeget, és egy-két rizikós szituációt megoldva Hedda segítségével megszereznie a győzelmet.

A további helyezésekről az alappálya ideje döntött, így második lett a leggyorsabb négy hibapontos lovaglással Szabó-Máriás Sára tanítványa, Fábián Johanna, harmadik pedig az édesapja által felkészített Sáli Csenge. Molnár Csenge, Both Petra, Kiss Maja volt a további sorrend a díjátadáson.

A 25 év alatti korosztály versenye is izgalmasra sikeredett. A 135 centiméteres döntő próbára tette a párosokat, összesen hárman jutottak be az összevetésbe, ahol egyedüli hibátlannal Weinhardt Virág ért célba, ezzel egy újabb GP győzelemmel szaporítva sikereinek hosszú sorát. Második helyen végzett Szabó-Máriás Sára, aki két helyezést javított bábolnai eredményén Medállal. Az Airvent Lovasklub új igazolása, Lehotai Máté még csak most kezdett dolgozni új lovaival, de máris egy harmadik és egy negyedik hellyel örvendeztette meg a hazai szurkolótábort. Ötödik lett a bábolnai forduló győztes párosa, Kovács Roland és Winston-C, míg hatodik helyen Kiss Lizanna végzett Cloéval.

Mindhárom kategóriában kiemelt díjazásért lovagoltak a versenyzők a Díjugrató Szakbizottságnak köszönhetően, emellett a Horze, a Moody Mares, a Childeric és Puread+ ajánlott fel nyereményeket.

A hétvége legmagasabb kategóriája, a 150 centiméteres felnőtt Grand Prix szikrázó napsütésben került lebonyolításra az Airvent Lovasklubban. A kategória összdíjazása 2 millió forint volt, amiért tíz páros szállt harcba a tizenhárom akadályból álló pályán. A legutóbbi forduló győztes párosa, az egyetlen hibátlannal végző Vándor Zsófia és Quintus most nem szerepelt a startlistán, de így is rendkívüli izgalmakat hozott a verseny. A legtöbb verőhiba a pálya közepén található hármasugráson született, sok lónak túl bő volt a legutolsó távolság és nem ért át az utolsó elemként szerepelő oxeren, így sajnos most nem született tiszta hibátlan teljesítmény. Viszont Hugyecz Mariann, valamint az elő- és a középdöntő legjobbja, Szentirmai Péter egyaránt négy hibaponttal értek célba, így ők vetettek össze az első helyért.

A Hetényegyházi Hullám lovasa kezdett, és szép pályát lovagolva, de négy hibaponttal ért célba 10 éves ménjével, Chappelouppal. Szentirmai Péter (a borítóképen) így megkockáztathatta a verőhibát is, amennyiben gyorsabb idővel ér célba, viszont az egész hétvégén szenzációsan ugró Express nem okozott csalódást, és könnyedén teljesítette az összevetés akadályait, ezzel elnyerve a győztesnek járó serleget lovasának. Harmadik helyen Kovács Henri végzett saját tenyésztésű ménjével, Tambourinóval, aki kis termete ellenére megmutatta, mekkora szíve van, és lovasával páratlan összhangban teljesítették első 150 centiméteres pályájukat. Negyedik helyen ifj. Szabó Gábor végzett Szombati Gábor lovával, Chacrinue-val, megelőzve ifj. Petrik Bélát és Babinszki Lászlót.

Kkmet GP2022 WV

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek