Velkei József a Fogathajtó Szakág új elnöke

Fogat kozgyules2022

A Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakágának január 13-án tartott tisztújító közgyűlésén négy évre új szakbizottságot választott az eseményen résztvevő 164 egyesületet képviselő szavazó.

A szakág elnöke Velkei József, tagjai: Katona Balázs, Lázár Zoltán, Szabó László és Tóth Ferenc.

Velkei József a közösségi médiában a következőképp mutatkozott be a fogathajtóknak a közgyűlést megelőzően:

"Tisztelt Fogathajtó Egyesületek! Tisztelt Fogathajtók!

... A lovas barátaim kérésére, a Magyar Lovassport Szövetség Elnökének, Lázár Vilmos úrnak és az Elnökség több tagjának a támogatásával, örömmel vállalom a megmérettetést a Fogathajtó Szakág elnöki pozíciójának betöltéséért.

Az elmúlt 20 évben nagyon sok emberrel ismerkedtem meg, akik a fogathajtásban tevékenykednek, de vannak olyanok, akik kevéssé, vagy egyáltalán nem ismernek. Számukra a következő mondatokkal kívánok bemutatkozni.

Velkei József, 56 éves, felsőfokú végzettségekkel rendelkező agrárszakember vagyok. Pest megyében, Nagykátán születtem, ahol jelenleg is élek feleségemmel és három gyermekemmel. Tanulmányaim befejezése után a nagyüzemi mezőgazdaságban kezdtem el dolgozni. A rendszerváltozás első éveiben az agrár-államigazgatásban helyezkedtem el. Különböző vezető beosztásokat töltöttem be a Pest megyei Földművelésügyi Hivatalban, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalban, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban, valamint a Kormányhivatalban egészen 2017 év végéig. Ekkor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pest megyei és Fővárosi szervezetének elnökévé választottak. Azóta az elnöki feladataim ellátása mellett családi gazdaságunkban dolgozom.

Szüleimnek és nagyszüleimnek is voltak lovai, ezáltal közöttük nőttem fel, a fogathajtást mégis csak az 1999. évi Kecskeméti kettesfogathajtó világbajnokságon tapasztaltak hatására kezdtem el. Hosszú évekig C és D kategóriában versenyeztem kettes- és négyesfogatunkkal. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a versenyzésben folyamatosan a segítségemre van a feleségem, aki lovastanári végzettséggel rendelkezik, valamint gyermekeim, akik a lovászi és a segédhajtói feladatokat is ellátják. Az idei évben (2021.) elsősorban az ő munkájuknak köszönhetően négyesfogattal már “A” kategóriás versenyeken is részt tudtam venni, de számunkra a fogathajtás továbbra is „csak” a kikapcsolódást és a szórakozást jelenti.

Kijelenthetem, hogy elnökké választásom esetén minden kategória (A, B, C) számíthat a Szakágvezetés erkölcsi és anyagi támogatására, nagylovak és póni lovak esetében egyaránt. A nemzetközi versenyeken induló fogathajtók finanszírozása mellett kiemelt figyelmet kell fordítani az utánpótlás nevelésére, képzésére és patronálására, hogy az elkövetkezendő években is legyenek az „Aranygenerációhoz” méltó hajtói a magyar fogatsportnak. Ennek érdekében a Fogathajtó Szakág vezetése által meghozott döntéseket csak az érdekeltek bevonásával, velük egyeztetve szabad megtenni. Ahhoz, hogy a jövő a múlt eredményeihez mérhető legyen, nagyon sok munkára és összefogásra van szükség a fogathajtásban tevékenykedők részéről."

Velkei József 88, a másik elnökjelölt, Szabó László 76 szavazatot kapott a 164 megjelent egyesület képviselőjétől.

Fogat kozgyules2022 2

A Fogathajtó Szakág díjazásban részesítette a 2021-es évben Országos Bajnokságon, Magyar Derby-n illetve Európa- és világbajnokságon kiemelkedő eredményt elért versenyzőket:

 • A magyar kettesfogathajtó válogatott történelmi sikert ért el a FEI Kettesfogathajtó Világbajnokságon, Kronenbergben (NED). 97 versenyző közül Hölle Martin egyéni aranyérmes lett, harmadik alkalommal védte meg világbajnoki címét.
 • A magyar csapat 18 nemzet csapatának versenyében szintén első helyezett lett az ifj. Dobrovitz József, ifj. Fekete György, Hölle Martin összeállításban Tóth Tamás szövetségi kapitány irányításával.
 • FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága, Szilvásvárad: Az 5 éves lovak kategóriájában Velkan ezüstérmes helyezést ért el hajtójával Bégányi Csabával. A ló a Sächsisch-Thüringische Schwere Warmblut fajta képviselője és tulajdonosa Szakács Boglárka Dalma.
 • CAN-A kategória
  • CAN-A kategóriás négyesfogathajtó Országos Bajnoki Döntő és Magyar Derby, Budapest (9 induló): Bajnok: Lázár Zoltán (Lázár Lovaspark SE)
  • CAN-A kategóriás kettesfogathajtó Országos Bajnoki Döntő és Magyar Derby, Budapest (26 induló): Bajnok: Farkas József (Dobro Horses SE)
  • CAN-A kategóriás egyesfogathajtó Országos Bajnoki Döntő és Magyar Derby, Budapest (5 induló): Bajnok: Kun Andrea (Tápiósági Lovas SE)
 • Dobrovitz József a FEI Világranglista negyedik helyén végzett a négyesfogat kategóriában és a hetedik helyen jutott be a 2021/2022-es FEI Fedettpályás Világkupa versenysorozatba.
 • Ifjúsági kategória
  • Gyermek póni egyesfogathajtó Országos Bajnoki Döntő, Vecsés (5 induló) - Bajnok: Jámbor Blanka Ágnes (Idős Jámbor Vilmos LSE), aki a FEI Gyermek, Junior és Fiatal Hajtók Európa-bajnokságán, Sélestatban a gyermek kategória egyéni legjobb eredményét érte el a magyar versenyzők között negyedik helyével (30 induló).
  • Junior póni kettesfogathajtó Országos Bajnoki Döntő, Vecsés (3 induló) - Bajnok: Juhász Péter (Besenyőtelki LHE). Juhász Péter személyében FEI bronzérmes hajtót köszönthetünk, hiszen a Gyermek, Junior és Fiatal Hajtók Európa-bajnokságán a junior póni kettesfogat kategóriában harmadik lett.
 • Fedettpályás Fogathajtó Magyar Bajnokság 2020/2021., döntő – Szilvásvárad
  • Póni egyesfogathajtó kategória (4 induló): Bajnok: Szajkó Liliána (Idős Jámbor Vilmos LSE)
  • Póni kettesfogathajtó kategória (3 induló): Bajnok: Polgár Anna (Szilvásváradi LSKE)
  • Egyesfogathajtó kategória (6 induló): Bajnok: Mráz László András (Champions Team LKE)
  • CAN-A/B kategóriás kettesfogathajtó kategória (19 induló): Bajnok: ifj. Fekete György (Nyírbátori LE)
  • CAN-C kategóriás kettesfogathajtó kategória (18 induló): Bajnok: Sarka István (Nyírbátori LE)
  • Négyesfogathajtó kategória (7 induló): Bajnok: ifj. Dobrovitz József (Vecsési SE LSZ)
 • CAN-C kategória
  • CAN-C kategóriás kettesfogathajtó Országos Bajnoki Döntő, Hortobágy (56 induló): Bajnok: Viszus Szabolcs (Fülöpházi Lovas Egyesület)
  • CAN-C kategóriás egyesfogathajtó Országos Bajnoki Döntő, Tápiószentmárton (16 induló): Bajnok: Mikus László (Abonyi Lovas Klub)
  • CAN-C kategóriás póni kettesfogathajtó Országos Bajnoki Döntő, Tápiószentmárton: (32 induló): Bajnok: Dobó Imre (DHF SE Hajdúböszörmény)

A díjakat Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke és Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke adta át.

A közgyűléshez kapcsolódó szakmai anyagok:

A közgyűlés szakmai anyagai »

Fülöpné Mátyus Zsuzsanna, korcsoportos hajtók és fiatal lovak csapatvezetőjének tájékoztatója a 2021. évi versenyévadról »

A magyar kettes- és négyesfogathajtó válogatott szövetségi kapitánya, Tóth Tamás által készített 2021. évi versenyszezonról szóló beszámoló »

Fogat kozgyules2022 1

A közgyűlésről készült videófelvételek:

Forrás: Fogathajtó Szakbizottság

Fotó: Krisztina Horváth/Hoefnet.com

Kapcsolódó cikkek
Kommentek