A FEI felülvizsgálja az agyrázkódással kapcsolatos irányelveit

Kobak 1200

Az Amszterdamban 2022 októberében megrendezett nemzetközi szakmai konferencia sikeres lezárását követően megjelent a régóta várt konszenzusos nyilatkozat az sporttal összefüggő agyrázkódásról.

A British Journal of Sports Medicine (BJSM) című folyóiratban közzétett szakmai anyag összeállítását egy több mint 100 szakértő kutatóból és klinikusból álló csoport végezte, akik áttekintették és összehangolták az új tudományos bizonyítékokat és aktualizálták a meglévő ajánlásokat azzal a céllal, hogy optimalizálják az agyrázkódást elszenvedett vagy a kockázatának kitett sportolók ellátását. A nyilatkozat egy sor új és frissített eszközt tartalmaz életkor szerinti bontásban a klinikusok és sportszervezetek számára, amelyek segítenek a sporttal összefüggő agyrázkódás hatékonyabb azonosításában és kezelésében rövid és hosszú távon. A kiadvány emellett új, bizonyítékokon alapuló stratégiákat tartalmaz az aktív sportoláshoz és az oktatáshoz való visszatéréshez az agyrázkódás után, korai edzésre és kezelésre vonatkozó ajánlásokat, tanácsokat a megelőzéshez, célzott rehabilitációt. A nyilatkozat szerint szükség van egy munkacsoport létrehozására, amely az agyrázkódás egészségre gyakorolt lehetséges hosszú távú hatásaival kapcsolatos további kutatásokat irányítaná.

Az FEI a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF), a World Rugby és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) mellett tagja volt a sportban előforduló agyrázkódással kapcsolatos nemzetközi konferencia szervezőbizottságának. A sportszervezetek szerepe a finanszírozásra, a logisztikára és az adminisztrációra korlátozódik.

Az új ajánlások fényében az FEI átfogóan felülvizsgálja meglévő protokolljait és irányelveit, végrehajtja a szükséges változtatásokat a legújabb tudományos iránymutatásnak megfelelően, és biztosítja ezen információk terjesztését a lovassport minden résztvevője felé.

Forrás: FEI
Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek