Kaizinger Balázs karnyújtásnyira a párizsi olimpiától

Kaizinger B Montelibretti 202311 og

Kaizinger Balázs, az olimpiai felkészülési program lovastusa versenyzője idei utolsó versenyén vett részt november 3-5. között az olaszországi Montelibrettiben. Egyéni olimpiai pontokért küzdött Clover 15 és Herr Cooloes Classico nevű lovaival CCI4*-S kategóriában 17 ország ló-lovas párosai között.

Európában az olaszországi Montelibrettiben volt az utolsó lehetőség, hogy olimpiai pontot szerezhessenek a lovasok, más kontinensek országaiban pedig december 31. napjáig van még öt rendezvény (Ausztrália, Florida, Új-Zéland és Chile), hivatalosan tehát az év végén zárul az olimpiai pontgyűjtési verseny.

Kaizinger Balázs célja az olimpiai pontok megszerzése és minősülés volt. Herr Cooles Classicóval megszerezte a második „MER” minősülését és egyben azt a jogot, amivel feljebb léphetnek az „L” kategóriába. Clover 15-el is újabb „MER”-t lovagolt és jelen állás szerint bejutó helyen van a párizsi olimpiára, hiszen olyan előnyre tett szert ami ebben a szakágban azért nem behozható, mert a hátralévő öt verseny olyan helyszínen van, ahova Közép-Európából lovas még nem ment.

Közel negyedszázada nem sikerült magyar lovasnak olimpiai kvótát szereznie. Kaizinger Balázs a Lovasaink útja az olimpiára szerkesztői kérték, meséljen erről a pár napról:

„Két lóval érkeztünk meg Montelibrettibe, CCI4*-S kategóriába voltunk benevezve velük.

A Cloverrel azért jöttünk el, mert taktikázni kellett, hiszen itt az utolsó pillanatban is változhatnak a dolgok. Ezen a szinten figyelni kell versenytársainkat is, mit csinálnak, hova mennek és lovaikat hova nevezik be. Mindenkit figyelemmel kísértünk és kísérünk. Közülük az egyik versenyző ide nevezett be azzal a lovával, akivel ugyan kevés pontja volt, de a hosszú négy csillagra jöttek, ami szintén ad pontot, ráadásul kétszer annyit, mint a rövidben. Tehát, ha helyezve van, akkor bizony meg is tudott volna előzni.

Herr Cooles Classicónak azért kellett indulnia, hogy a „MER” minősülése meglegyen és teljesítményével feljebb léphessen az „L”-be. Ez azért fontos, mert az olimpia előtt még egy ilyen kategóriájú versenyt teljesíteni kell. Egy ezen a szinten még nem annyira rutinos lóról beszélünk, de ha esetleg sikerül megszerezni a kvótát, ő a tartalék arra az esetre, ha valami történne Cloverrel. Ez mindig benne van a pakliban, hiszen lovassportról beszélünk és élőlényekről. Classicónak sikerült a minősülés a nagyobb kategóriába és a „MER” is meglett.

Ismerve a helyszínt Cloverrel mindenképp rövid négy csillagon akartam menni, mert tudtam, ha ott rossz idő van, az bizony kockázatos is lehet és az ő jóléte nagyon fontos számomra. Versenytársamat végig figyelemmel kísértem, középmezőnyben végzett a díjlovaglásban, hiba nélkül kis időbüntetéssel ért be a terepről és ez a 11. helyre sorolta őt (a tizedik helyig adtak helyezési pontokat, ha ott végez, három ponttal megelőz), majd az ugróban három verőhibával végeztek, így lecsúsztak a 21. helyre, ami végül nem adott helyezési pontot.

Nem lett volna ilyen izgalmas a vége, ha nekünk jobban sikerül a verseny eleje a díjlovaglással-ugróval, mert akkor a helyezési pontokkal elhúztam volna. A CCI4*-L-nek szombaton, nekünk vasárnap volt a terep. Nem volt épp ideális, olyan mennyiségű eső esett aznap reggel, hogy a melegítőben úszni lehetett volna. Egy órával eltolták a startot és módosították a tereppálya vonalvezetését is a talajviszonyok miatt. Összesítésben a tizenharmadik helyen végeztünk.

Útközben hazafelé láttuk a végső eredménylistát. Természetesen nagyon boldog vagyok, még fel sem fogtam és ami a legfontosabb, ez még nem hivatalos.

December 31-én zárul le a pontgyűjtési lehetőség, itt Európában már nincs verseny, ez volt az utolsó, a többi a tengerentúlon van, Dél-Afrika, Ausztrália, Florida, Új-Zéland, Brazília és Chile van még, ahol lehet minősítő pontokat szerezni.

Most hazamegyünk, lovaimnak befejeződött a versenyszezon, fokozatosan visszaveszem a munkát tőlük és pihennek egy nagyot. A jövőre nézve pedig hátradőlni nem szabad, mert csak most jön a neheze.

Köszönöm szépen az Olimpiai Programnak a lehetőséget, enélkül nem jutnék egyről a kettőre. Remélem, a jövőben folytatódni fog. Azoknak az embereknek is köszönöm, akik ezen az úton velem vannak, támogatnak és értem szurkolnak, de legfőképpen személy szerint a teljesség igénye nélkül: dr. Jármy Miklósnak, Szebényi Dánielnek, Lázár Vilmosnak, Balogh Tibornak, Szotyori Nagy Kristófnak, Bazsó Gergelynek, Haál Gábornak, Andreas Dibowskinak, Sárközi Csabának, Martin Plewa-nak, Elmar Lesch-nek, Anna Müller Wielandnak.

Köszönöm a szurkolást és a sok gratulációt, amit kaptam, igazán jól esett!

Dolgozunk tovább.”

Forrás: Lovasaink útja az olimpiára

Az MTI beszámolója:

Párizs 2024 - Kaizinger Balázs nagyon közel lovastusában az olimpiai kvótához

Kaizinger Balázs a 13. helyen végzett az olaszországi Montelibrettiben rendezett lovastusa-versenyen, így megerősítette olimpiai kvótás helyét a ranglistán.

A magyar szövetség közleménye szerint Kaizinger a második helyen áll az európai C-csoport rangsorában. Az utolsó európai verseny után a magyar lovas helyzete kedvező, mert a kvalifikációs időszak december végén zárul és az egyetlen szóba jöhető riválisnak, a cseh Miroslav Prihodának az Egyesült Államokban, Chilében vagy Új-Zélandon kellene olyan eredményt elérni, amellyel megelőzhetné őt, de ennek a sportági gyakorlatot és az ottani erőviszonyokat tekintve igen csekély a realitása.

A közlemény kiemelte, hogy "minden esély megvan tehát arra, hogy a Magyar Lovassport Szövetség által négy évvel ezelőtt megvásárolt lóval és az NLSF Program támogatásával Kaizinger ott legyen Párizsban. Legutóbb az 1996-os atlantai olimpián indultak magyar lovasok, az akkori military válogatott tagjai, Herczegfalvy Tibor, Nemtin Anita, Schaller Gábor, Sós Attila és Tuska Pál voltak"."Ez az eredmény nem jöhetett volna létre a magyar szövetség, illetve a program támogatása nélkül" - nyilatkozott Kaizinger Balázs. - "Az, hogy a németországi közegben a világ legjobbjai ellen versenyezhetek nagy motivációt és fejlődési lehetőséget adott, amelyhez Clover és a másik programló, Herr Cooles Classico is kellett. Eddig is sokat dolgoztunk, de a java csak most jön. Jövőre mind a két lóval még teljesítenem kell egy olimpiai minősítő versenyt, amely után választhatok, hogy melyikkel versenyezzek Párizsban. Minden sportoló álma, hogy kijusson az olimpiára, én 12 évesen térden állva imádkoztam ezért és most több mint harminc évvel később valóra válhat az álmom, magyar színekben lovagolhatok az ötkarikás játékokon."

Kaizinger mindehhez azt is hozzátette, hogy a sikeres szerepléséhez rengeteget tett hozzá, hogy Németországban készülhetett.

"Régen mi tanítottuk lovagolni a világot, most nekünk kell elmennünk másokhoz tanulni. Ez sok nehézséggel jár, de nincs más út. Rengeteg munka, kemény akarat, elegendő pénzügyi támogatás, jó lovak és megfelelő környezet nélkül nem megy, és ezt most már Magyarországon is egyre többen belátják" - jegyezte meg a Kaizinger, aki 44 évesen vehetne részt karrierje első olimpiáján, amennyiben megtartja jelenlegi helyét a rangsorban.

Fotók: Massimo Argenziano, Stefano Grasso

Kapcsolódó cikkek
Kommentek