Szívdobbanástól patadobbanásig a Lógyógyászati Kongresszuson

MLGYAE2023 og

Közel 200 fő részvételével és két sztárelőadóval zajlott a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének 2023-as Kongresszusa november végén Kecskeméten.

Az esemény egyik előadója a francia prof. dr. Jean-Marie Denoix, nemzetközileg elismert lófizioterapeuta, a lóanatómia, képalkotó diagnosztika és patkolás vezető szakembere volt. Számos országban tartott már előadásokat, több könyvet és kutatást jegyez. Kedvenc területe a sántaság diagnosztikája és a rehabilitáció. Számos, a világ top sportjában versenyző ló fordult már meg a kezei között.

A képzés nulladik, gyakorlati napján prof. dr. Jean-Marie Denoix és felesége, prof. dr. Nathalie Crevier-Denoix, valamint a Lógyógyászati Tanszék és Klinika egyetemi docense, dr. Nagy Annamária tartott ortopédiai ultrahangvizsgálat gyakorlati kurzust húsz résztvevő számára Üllőn.

MLGYAE2023 1
Prof. dr. Jean-Marie Denoix

Prof. dr. Denoix a másnapi elméleti előadások során a ló fülétől a farkáig sorra vette a különböző ízületek lehetséges bántalmait, azok tüneteit, a diagnosztika, a kezelés és rehabilitáció lehetőségeit.

A szombati előadó dr. Celia M. Marr, a lóbelgyógyászat európai specialistája volt. Klinikai és kutatási érdeklődési területe a szív- és érrendszeri gyógyászat, belgyógyászat, intenzív terápia és orvosi képalkotás. Több mint ötven kutatást és oktatási anyagot publikált, a Ló kardiológiája című, 2010-ben megjelent könyv szerkesztője.

MLGYAE2023 2
Dr. Celia M. Marr

A Kongresszus egyik fénypontja hagyományosan a Dr. Plósz Béla Díj átadása. Az idei díjazott a lótartók körében rendkívül népszerű dr. Bába András, akinek életútját prof. dr. Bodó Gábor ismertette.

Mlgyae2023 3
Balról jobbra: prof. dr. Bodó Gábor, dr. Bakos Zoltán, dr. Bába András
Kapcsolódó cikkek
Kommentek