Történelmet írtak a magyar kettesfogathajtók

Sajtotajekoztato og

A franciaországi világbajnokságról győzelemmel hazatért magyar kettesfogathajtó-csapat csütörtökön az újhartyáni Gyémánt Lovasparkban tartott sajtótájékoztatót.

Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, a magyar lovassport örökös bajnoka kivételesen sikeresnek nevezve a franciaországi Haras du Pin-ben rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságot. Úgy fogalmazott, a Hölle Martin, Osztertág Kristóf, ifj. Fekete György összeállítású magyar csapat nem csupán az adott világversenyen diadalmaskodott, hanem egy győzelmi sorozatot volt képes folytatni. Mindezt páratlan tehetségű és hajtói erényekkel rendelkező, felkészült és motivált emberek hajtották végre a legbiztosabb háttér, a család támogatása mellett - hangsúlyozta, emlékeztetve: a sport nem a pénzről szól elsősorban, mert bár anélkül nem lehet magas szinten művelni, ám csak pénzzel sem lehet. A siker sok tényezőn múlik és ezt az összetett feladatot a magyar csapat a vb-n példaértékűen teljesítette, mondta.

A fogathajtás a magyar sport olyan erős bástyája, amelyre minden időben számítani lehet - jelentette ki Dallos Gyula. Ez az eredmény a kettesfogathajtás mellett az egyetemes magyar sportot, ezen belül valamennyi lovas szakágat piedesztálra emelte - fogalmazott. Hozzátette: a példamutató tudással, emberi tartással, fegyelemmel, erkölccsel, intelligenciával, motiváltsággal és alázattal rendelkező világbajnok csapat fiatal tagjainak még évtizedeken át tartó küldetése van a magyar fogathajtásban.

Dallos Gy

Jámbor Vilmos, a Fogathajtó Szakág elnöke, aki betegsége miatt nem tudott megjelenni a rendezvényen, köszöntőjét írásban juttatta el a megjelentekhez. Az elmúlt héten történelem íródott. Hölle Martin bemutatójához hasonlót soha nem látott a fogathajtó világ, egyszerűen tökéletes volt, más dimenzióba helyezte a fogathajtást. Ez már nem sport, hanem művészet – írta s szakági elnök és kiemelte, fair playből is jelesre vizsgáztak a hajtók.

Szilágyi Zsolt csapatmenedzser arról beszélt: ennek a csapatnak éppen a fiatalságában rejlik az egyik legnagyobb ereje, hiszen együtt kezdtek és közösen haladva együtt bizonyítottak. Jelezte: a csapat minden tagja a maximumot nyújtotta Franciaországban, megéltek feszült, humoros és megható emberi pillanatokat egyaránt. Fontosnak nevezte, hogy a sportágak közül talán a magyarság egyik legfőbb jelképének tekinthető fogathajtás megkapja a neki járó lehetőséget, elismerést és támogatást.

P1040068

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke mindenkinek gratulált, akik ebben a sikerben részt vállaltak. A hajtók hosszú utat tettetek meg, hosszú út vezet odáig, hogy egyáltalán el lehet indulni egy világbajnokságon, nemhogy meg lehessen nyerni, mondta. Ilyen fiatal csapata talán még sosem volt a magyar fogathajtásnak, hívta fel a figyelmet. Kiemelte: a csapat igazi nagysága abban rejlik, hogy tagjait a nehézségek és a hatalmas tét nem összenyomták, hanem megerősítették. Ugyanakkor emlékeztetett: a siker felelősséggel is jár, hiszen a világbajnok kettesfogathajtók immár maguk is példaképek.

2024-ben pontosan száz éves lesz a Magyar Lovassport Szövetség, Szilvásvárad pedig négyesfogathajtó világbajnokságnak ad majd otthont, ez lesz a 21. fogathajtó világbajnokság Magyarországon. Eddig 109 világ- és Európa-bajnoki érmet szerzett a magyar fogathajtó csapat, ebből az 51. és 52. aranyérem a Franciaországban győztes magyar kettesfogathajtók érdeme – mondta a Lovassport Szövetség elnöke.

Lázár Vilmos az eseményen a magyar lovassport legrangosabb kitüntetését, a Gróf Széchenyi István Emlékérmet adta át Hölle Martinnak, aki idei győzelmeivel immár kilencszeres világbajnok (póni egyes egyéni világbajnok, nagy ló kettes négyszeres egyéni és négyszeres csapat-világbajnok).

Lazar V

Hölle Martin kiemelte: a győzelemért elsősorban a csapatnak, szeretteinek, segítőinek és lovainak jár köszönet. Mint mondta, utalt Jámbor Vilmos szavaira: „ez nem az én művészetem, hanem az egész csapaté, akik ezzel kelnek, ezzel fekszenek”.

Nehéz döntést kellett hoznia a világbajnokság előtt, kedvenc háromszámos lovát, Diort otthon kellett hagynia. Juventusszal viszont a legerősebb összeállítással versenyezhetett, a ló pedig felülmúlta, amit elvártak tőle. Eppie nevű lova ezzel a győzelemmel immár négyszeres világbajnok, ami tudomása szerint egyedülálló a fogathajtás történetében.

Elmondta, hogy most az elmúlt hónapok intenzív felkészülési időszaka után kicsit üresnek, ugyanakkor boldognak érzi magát és reméli: két év múlva újra világbajnoki címet ünnepelhet.

Holle M

Ifj. Fekete György elmondta, még soha nem vehetett részt ennyire fantasztikus környezetben megrendezett és ennyire színvonalas versenyen. Megpróbált mindent kihozni magából és a lovaiból.

Ifj Fekete Gy

Osztertág Kristófnak is hatalmas élményt jelentett a franciaországi vb. Mindenki a legjobbat próbálta kihozni magából, nagyon koncentráltan segítettük egymást, mindenki egy csapatként dolgozott – emelte ki.

Osztertag K

A magyar csapat azzal a céllal vágott neki a világbajnokságnak, hogy folytassa a 2013 óta tartó győzelmi sorozatot. Az elmúlt öt vb-n ugyanis mind egyéniben, mind csapatban a magyar hajtóké lett az aranyérem: 2013-ban és 2015-ben Lázár Vilmos győzött, 2017-ben, 2019-ben és legutóbb, 2021-ben pedig Hölle Martin. Ezt a sorozatot sikerült folytatni 2023-ban is.

Szöveg: MTI, Riderline
Fotó: Riderline

Kapcsolódó cikkek
Kommentek