Muraközi ló

Murakozi og

A muraközi ló jelenleg fajtarekonstrukció alatt álló fajta. Állományát 145 tenyészkanca, 17 tenyészmén és növendékeik alkotják 2024. júniusi adatok szerint.

A muraközi ló kialakulása a 18. század egykori Magyar Királyságának területére tehető, ahol az élénk szekerező kereskedelem hívta életre ezt a típust. A feladatra jó ügetőképességű, hosszú távon nagy tömeget megmozgatni képes lóra volt szükség. E nóri eredetű lovak a helyi lóanyaggal keveredve alakították ki a muraközi állományt. A 19. század végére a becsült kancaállomány 15-20.000 körül mozgott. Népszerűsége ellenére a katonaló tenyésztés, a világháborúk, majd a gépiesítés olyannyira átalakította a lóállomány szerkezetét, hogy a muraközi ló jelentősége sok más fajtával egyetemben egyre csökkent, majd szinte teljesen kiszorult a lótenyésztésből.

Dr. Ócsag Imre vezetésével az Állatenyésztési Kutató Intézet 1957-ben megpróbálkozott a muraközi ló regenerálásával harminc kanca és három mén bevonásával, aminek eredményeként 1972-be önálló fajtaként ismerték el a murközi lovat. A siker azonban nem volt tartós, kisebb testtömege okán a vágócsikók kevésbé voltak keresettek és a fogatmunkák is egyre fogytak, ennek hatására a frissen elismert fajta beolvadt a magyar hidegvérű olvasztótégelyébe.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság megalakulását követően neves szakemberek segítségével újult erővel és lendülettel vágott bele a fajta rekonstrukciójába 2003-ban. A program számos buktatót átvészelve a mai napig egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A fajtarekonstrukciós program tenyészcélja:

Küllem, mozgás: egy homogén, könnyebb, elegánsabb hidegvérű állomány kialakítása, amely szabályos és élénk mozgással rendelkezik.

Szín: fekete, sárga, pej, illetve deres. A túlzott jegyesség nem kívánatos, de nem kizáró ok.

Méretek:

  • mének: 148-160 cm marmagasság bottal
  • kancák: 146-160 cm marmagasság bottal

Értékmérő tulajdonságok: cél egy egészséges, hosszú hasznos élettartamú, szerény igényű, jó takarmányhasznosító és természetesen jó csikónevelő fajta kialakítása.

Hasznosítása: kedvező munkakészségű és bírású, sokoldalúan hasznosítható és könnyen kezelhető. Alkalmas (hagyományait tekintve) háztáji munkákra, természetéből adódóan hobbi fogatolásra, lovaglásra és terápiás foglakozásokra egyaránt.

Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület

  • Weboldal »
  • Kapcsolat:
    • Kovács Barnabás Mihály - tenyésztésvezető
    • murakozitenyesztok@gmail.com
    • +3630 5298266

Szöveg: Várhelyi Vanda Kisanna
Fotó: Jancsó Rita

Kapcsolódó cikk
Kommentek