A lovaknak is van sportorvosa

Military900

Hasonlóan, ahogy egy olimpikon, úgy egy sikeres sportló mögött is egy egész csapat összehangolt munkája áll. A lovas és az edző mellett az állatorvosnak is kulcsszerepe van abban, hogy a négylábú atléták kihozzák magukból a maximumot és sokáig jó egészséggel versenyezhessenek.

A ló, mint sportoló

A sportló-gyógyászat a lógyógyászat egy területe, a ló, mint sportoló egészségének és teljesítményének maximalizálása érdekében alkalmazott legújabb diagnosztikai, terápiás és rehabilitációs eljárások összessége.

A teljesítménycsökkenés nyomában

A verseny- és a sportlovak körében is előfordulhat, hogy teljesítménycsökkenést mutatnak, azaz a tulajdonos vagy lovas számára indokolatlannak tűnő különbség észlelhető a lótól elvárt – a ló genetikailag meghatározott képességei, a korábbi eredmények, stb. – és a valós teljesítménye között. Ennek számos oka lehet a ló és a lovas részéről egyaránt. Ilyenkor el kell dönteni, hogy a különböző környezeti tényezők vagy az állat megbújó, esetleg már tünetekben is megnyilvánuló betegsége okozza-e a csökkent teljesítményt.

Teljesítménycsökkenés kialakulásához számos tényező hozzájárulhat, a leggyakoribbak a mozgásszervi problémák, a felső- és alsólégutak betegségei, de előfordulnak izom- és vázrendszeri, szív- és érrendszeri elváltozások, továbbá alattomosan megbúvó idegrendszeri és hormonális zavarok is. Ahhoz, hogy megértsük, mely szervrendszer és milyen mértékű elváltozása milyen összefüggésben van a ló teljesítményével, alapos teljesítmény-élettani ismeretek szükségesek.

Természetesen gyakori az olyan probléma is, mikor a tulajdonos vagy tréner elvárásai nem igazodnak a realitáshoz, de egy egészséges ló teljesítőképességének felméréséhez és annak eldöntéséhez, hogy egyáltalán alkalmas-e az elvárt eredmény elérésére, szintén szükség van teljesítményvizsgálatokra. Végül, de nem utolsósorban elképzelhető, hogy a megálmodott helyezést azért nem képes ló és lovasa elérni, mert az alkalmazott edzésterv nem alkalmas a felkészítésre. Az edzés hatékonyságának elbírálása sem lehetetlen a sportló-gyógyász számára, aki ismeri a ló sportélettani jellegzetességeit és elvégzi a megfelelő teszteket.

Vedd észre az első apró jeleket

Beleragad a piruettbe? Megáll az akadály előtt? Visszaesik az utolsó métereken? Lehet, hogy ezek mögött a jelenségek mögött valamilyen, szinte észre sem vehető betegség áll... Például egy szívritmuszavar vagy valamilyen felsőlégúti működési zavar.

Rengeteget edzel vele és egyre rosszabb, kedvetlenebb a lovad? Lehet, hogy túledzetted és minden egyes további edzés egy újabb szeg a jövőbeni jó teljesítmény koporsójában.

Minden lónak jár az egészség

Az emberi sportok esetén az olimpikonokat tudományosan összeállított edzéstervek mellett orvosok, dietetikusok készítik fel egy-egy nagyobb megmérettetésre, miközben folyamatosan vizsgálják a teljesítményükben bekövetkező változásokat. A nemzetközi ló- és lovassportokban sokszor ugyanilyen teamek dolgoznak a sport és versenylovakkal, hiszen a napjainkban mutatott extrém teljesítmények máshogy már nem érhetők el.

Másrészről természetesen annak a lónak is joga van teljesen egészségesen versenyezni, amely „csak” egy háziversenyen áll rajthoz, de a tereplovaglás is csak akkor élvezetes, ha lovad jó kedvvel, fitten, dinamikusan és egészségesen mozog.

A legfrissebb lovas cikkek a Riderline-tól:

Írták az MTA-SZIE Nagyállatklinikai Kutatócsoport tagjai: dr. Joó Kinga, dr. Nyerges-Bohák Zsófia és dr. Korbacska-Kutasi Orsolya

Kapcsolódó cikkek
Kommentek