Nyíregyházán gyűlnek össze a huszárok

Huszar Spuszta Mitrov G

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával és bemutatókkal várja az érdeklődőket hétvégén a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozó.

Az első találkozót 1991-ben rendezték meg a huszártörténelem kiemelkedő városában, azóta minden páratlan évben Nyíregyházán gyűlnek össze az egykori huszárok és leszármazottaik. Az első rendezvényen még ötszáz huszár sorakozott fel az eseménynek helyet adó Országzászló téren, idén már csak néhányan élnek közülük. A legendás fegyvernemet már inkább a mintegy száz meghívott huszárutód - gyerekek, unokák és dédunokák - képviseli.

A szombati ünnepség beszédekkel kezdődik, majd a hagyományos katonai tiszteletadáson díszőrség állja körül a huszárszobrot, a debreceni dandár pedig díszsortüzet ad a háborúban elesettek tiszteletére. A hagyományos díszmenetben a honvédzenekar vezeti fel a hagyományőrző huszárbandériumok mintegy ötven lovasát, akik többek közt Ózdról, Debrecenből, Sajóbábonyból, Nyírtelekről és Napkorról érkeznek a rendezvényre.

A délutáni program a Sóstói Múzeumfaluban folytatódik, ahol lesznek rendőrségi, valamint közelharc- és technikai bemutatók, bemutatkoznak a lovasklubok ifjú lovasai, tűzoltási és mentési gyakorlatokat rendeznek, a nyíregyházi szablyavívó iskola tagjai pedig vívásoktatást is tartanak az érdeklődőknek. Vasárnap a Huszár Emlékkertben koszorúzással zárul a huszártalálkozó programja.

Huszárság Nyíregyházán

Nyíregyházán az 1870-es évektől több huszárszázad állomásozott. A nyírségi nagyvárosban 1891-ben adták át az akkori Osztrák-Magyar Monarchia egyik legkorszerűbb és legmodernebb lovassági laktanyáját; ebbe a kaszárnyába vonult be 1891. november 1-jén a híres Császári és Királyi 14. Huszárezred.

1941 nyarán a keleti fronton esett át a tűzkeresztségen az akkori magyar királyi honvédség elit alakulatának számító nyíregyházi lovasdandár, Vattay Antal tábornok parancsnoksága alatt. Az ő alárendeltségében lévő, Mikecz Kálmán őrnagy vezette IV. Hadik András huszárezred hajtotta végre a magyar hadtörténelem utolsó sikeres lovasrohamát.

A tábornok nevét viseli a 2018 októberében Nyíregyházán megalakított MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred is, amelyben tartalékos katonák szolgálnak.

A borítókép illusztráció, a fotó a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület megnyitóján készült 2019. május 25-én. Fotó: Mitrov Gabriella

Kapcsolódó cikkek
Kommentek