Világszerte csikók és kancák életét vigyázza a magyar találmány

Kanca Csiko1200

Ha kancád vemhességének első tíz hónapja hosszúnak tűnt, garantáljuk, hogy az utolsó hónapot egy örökkévalóságnak fogod érezni. Átvirrasztott éjszakák, karikás szemek, majd meglepő váratlansággal világra jött kiscsikók – így jellemezhetjük ilyentájt a kancatartók mindennapjait. Bár az ellések nagy része problémamentesen lezajlik, az esetek mintegy tíz százalékánál azonban kisebb vagy nagyobb segítségre van szükség. Ha ilyenkor senki nincs jelen, az sajnos a csikó, de akár a kanca életébe is kerülhet.

A kancák átlagos vemhességi ideje 335 nap, de az ellés a 320. és 360. nap között bármikor megtörténhet. Az ellésre utaló jelek gyakran nem egyértelműek, ezért gyakran még tapasztalt lótartók számára sem egyszerű megállapítani, melyik napon, illetve sokkal inkább, hogy melyik éjszaka várható a kiscsikó érkezése.

Tízből kilenc ellés általában segítség nélkül is lezajlik, de nagyjából az esetek tíz százalékánál kisebb-nagyobb segítségre van szükség. Ha ilyenkor senki nincs jelen, az sajnos a csikó, de akár a kanca életébe is kerülhet. Ráadásul az egyébként problémamentesen lezajló ellés sem veszélytelen a csikó számára. A kanca ugyanis az ellés után néhány percet még fekve pihen. Gyakori viszont, hogy a csikó fején rajta marad a magzatburok egy darabja. Ha ilyenkor nincs jelen senki, aki a burkot levenné a csikó fejéről, a kicsi sajnos egy-két perc alatt megfullad. Sokkoló adat, hogy a felügyelet nélküli ellések során az elhullás esélye megközelíti a 10%-ot.

Mivel maga az ellés az első jelektől (topogás, izzadás, rogyadozás) számítva akár tizenöt perc alatt is megtörténhet, így az a gyakorlat, amikor félóránként-óránként “ránéz” valaki a kancára, nem garantálja sem a kanca, sem csikója biztonságát.

Erre a problémára keresett és talált megoldást dr. Pénzes György állatorvos, akit sok lótartó egyszerűen csak Kancadoktorként emleget. Kereken tíz éve gyártja és forgalmazza saját fejlesztését, a Sigloo ló ellésjelző készüléket, melyből már több mint ötszáz darab van szolgálatban világszerte. A magyar készüléket használja például a Hannoveri Állatorvosi Egyetem mellett még számos lóklinika, Keros, Zangersheide, Semilly, és jó néhány neves arab, póni és telivér ménes is nem csak Európában, de az Arab Emirátusoktól Dél-Amerikán, Új-Zélandon, Ausztrálián át Dél-Afrikáig és Marokkóig szerte a világon.

Eladott darabszám alapján 2016-ban Európában dr. Pénzes György készüléke piacvezető volt az ellésjelző rendszerek között, 2018 novemberében pedig egy ausztráliai szakmai kiállításon is lehetősége volt bemutatni az eszközt.

Bár Magyarországon eddig mindössze 10-12 készüléket értékesítettek, kijelenthetjük, hogy a magyar lótartóknak nagyon jó dolguk van, hiszen a Kancadoktor istállójában várja az ellés előtt álló kancákat, de bátrabb lótartók akár bérelhetnek is ellésjelző készüléket.

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek