Májusban zárt kapuk mögött újraindul a lóversenyszezon a Kincsem Parkban

KP ugeto1200

Az ügetőn március közepén, a galoppon pedig még 2019. november 24-én versenyeztek utoljára a versenylovak. A várva várt újranyitásra május utolsó előtti hétvégéjén kerülhet sor zárt kapuk mögött. A Derby-ket várhatóan az augusztus 22-23. hétvégén futják majd.

Minden jel szerint véget ért a bizonytalanság a lóversenysportban és a szokásos téli, illetve a koronavírus okozta kényszerszünet után május 24-én ismét felsorakozhatnak az angol telivérek a startnál. Az óvatosság kedvéért azért érdemes megjegyezni, hogy több országban (pléldául Németország, Írország) is előfordult, hogy a tervezett újrakezdést biztonsági okokból el kellett halasztani, azonban remélhetőleg a magyar lóverseny esetében ez nem fog bekövetkezni.

Versenytervek 2020-ra

A versenyrendező Kincsem Nemzeti Kft. idénre változatlanul 32 galopp versenynapot írt ki, ami annyit jelent, hogy május 24-től december 27-ig minden vasárnap futnának a lovak. Igaz, a decemberi versenyek megtartásához arra is szükség van, hogy ne legyen túlságosan kemény az időjárás.

A 21 kiemelt verseny közül az elsőre, a Káposztásmegyeri Díjra június 7-én kerülhet sor. Az év első klasszikus tenyészversenyét, a Nemzeti Díjat, valamint a Hazafi Díjat is június 21-re írták ki. A Magyar Derby időpontjaként augusztus 23-at jelölte meg a rendező. Ennek az lehet az oka, hogy a jelenlegi rendeletek alapján augusztus 15-ig nem lehet tömegrendezvényeket tartani, de a Derbyt már nem szeretnék zárt kapuk és közönség nélkül megrendezni. Az idősebb és a hároméves évjárat legnagyobb összehasonlító versenyét, a Kincsem Díjat október 18-án, a háromévesek hármas koronájának utolsó ágát, a St. Legert pedig november 8-án futhatják a telivérek.

Tovább a kiemelt versenyek és a versenyek éves naptárára >>

KP galopp

Szigorú szabályok

A versenyeket természetesen – mint ahogy jelenleg világszerte minden országban – zárt kapuk mögött rendezik meg.

A Kincsem Park rendkívül szigorú egészségügyi szabályokat dolgozott ki a versenynapokra. Jelentős mértékben korlátozták azoknak a körét, akik a pályára beléphetnek. Így csak a verseny lebonyolításában közvetlenül résztvevők lehetnek a Kincsem Parkban, tehát nemcsak a nézők, de a lótulajdonosok sem szurkolhatnak a helyszínen a lovuk futásakor. Belépéskor gyors egészségügyi szűrést végeznek és mindvégig kötelező lesz a szájmaszk használata, a lovasok is csak a futam alatt vehetik le. A zsokék számára úgy alakítják ki az öltözőket, hogy kellő távolságot tudjanak tartani egymástól, és a versenyen kívül nem mehetnek ki onnan. A biztonságos távolságtartásra az egész versenynap során minden jelenlévőnek kötelező lesz odafigyelnie és betartani azt a parkolástól kezdve a lenyergelésig. Minden versenylovat csak egy lovász kísérhet a pályára és a lovászok sem mehetnek be más istállókba. A vendéglátóegységek sem működnek. Az egyes helyiségeket természetesen a versenynap előtt fertőtlenítik.

A versenyek a Kincsem Park honlapján élőben, ingyenesen követhetőek.

Újra lehet irodában fogadni

Közben a mai naptól, azaz május 6-tól a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. hat saját üzemeltetésű fogadóhelyét kinyitotta. Ezekben egyelőre külföldi versenyekre lehet fogadni, vagyis már nemcsak az online fogadási lehetőségek érhetőek el. Az irodák 10-15 óra között tartanak nyitva az alábbi szabályok szerint:

  • Az irodában a terminálkezelőkön kívül maximum 2 fő tartózkodhat. Az irodában a szájmaszk használata kötelező (mind a fogadó, mind a terminálkezelő számára).
  • Az irodákban a kiszolgáló pultokra plexi védőfalak kerültek felszerelésre az irodavezetők és a fogadók védelme érdekében. A kiszolgáló pultra támaszkodni, nekidőlni szigorúan tilos!
  • A fogadóknak a kötelező 2 méter távolságot egymástól meg kell tartaniuk irodán belül és a fogadóhely előtti közterületen, várakozás közben egyaránt.
  • Az irodákban található mellékhelyiséget kizárólag a dolgozók használhatják.
  • A versenyek televíziós közvetítésének az irodákban való megtekintése a veszélyhelyzet végéig, illetve a szabályok enyhítéséig nem lehetséges.
  • A fogadási ajánlat kizárólag kifüggesztés céljából kerülhet nyomtatásra.
  • A veszélyhelyzeti, speciális szabályok be nem tartása esetén az irodavezető megtagadhatja a fogadó kiszolgálását, kiküldheti a fogadót, hívhatja a biztonsági szolgálatot, súlyos esetben az irodát az adott napra azonnali hatállyal bezárhatja a saját és a többi fogadó egészségének megóvása érdekében.
KP epulet

Fotó: Kincsem Park - Nemzeti Lóverseny

Kapcsolódó cikkek
Kommentek