Mit tehet egy lovas világjárvány idején?

Lovaglas illusztracio1200

A helyzet adott: a világjárvánnyal együtt járó kijárási korlátozások és gazdasági válság a sportélet teljes leállását eredményezte. A tavaszi és nyár eleji versenyek lemondásra kerültek, ami fenekestül felforgatta a kvalifikációs és versenyrendszereket. A legtöbb lovardában szigorú korlátozásokat vezettek be, de olyanról is hallani, ami teljesen bezárt. Szinte mindenhol szünetel a csoportos oktatás, a tulajdonosok csak korlátozott ideig tartózkodhatnak kint, így teljes értékű edzésre sokszor nincs lehetőség, inkább csak a lovak mozgatása megoldható.

De mit lehet tenni ezekben a nehéz időkben? Segítünk pár ötlettel átvészelni ezt a kaotikus időszakot:

Ne stresszelj!

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne görcsölj rá arra, hogy nem tudsz annyit edzeni, mint korábban, vagy hogy nem tudod a lovadat csúcsformában tartani. A mai rohanó világban, mikor minden hétvégre jut egy tucat verseny, állandó a kényszer minden lovason, hogy folyamatosan a legjobb formáját hozza. Nincs idő pihenni, nincs idő arra, hogy újra csak azért lovagolj, hogy jól érezd magadat. Használd feltöltődésre a mostani kényszerpihenőt, hidd el, jót fog tenni neked és lovadnak egyaránt.

Dolgozz a gyengeségeiden

Nem tudod lenyomni a sarkad? Nem megy a combra való engedés? A lovad nem áll meg türelmesen felszállás közben? Most itt az idő, és a lehetőség, hogy ezeket mind orvosold. Szerencsére mivel nem vagy határidőhöz közve, mert nem kell semmilyen konkrét versenyre készülni, így jut időd egyensúlyjavító gyakorlatokat csinálni és dolgozni az üléseden. De beleáshatod magad mélyebben az idomításba is, és gyakorolhatod azokat a feladatokat, amik gyengébben mentek korábban.

Próbálj ki új dolgokat

Ha eddig csak díjlovagoltál, akkor jó móka lehet kis ízelítőt kapni a díjugratásból, és fordítva. De akár a szabadidomítás, a western vagy a lovastorna is érdekes újdonság lehet, ha még nem próbáltad korábban. Hidd el, igazi felüdülés lesz neked is és a lovadnak is egy kis változatosság.

Művelődj

A tengernyi felszabadult idő tökéletes alkalom arra, hogy bővítsd kicsit elméleti tudásodat. Jöhetnek az eddig száraznak tűnő szakkönyvek, illetve az interneten szörfözve is rengeteg hasznos cikkre és videóra bukkanhatsz.

Rakd rendbe a környezeted

A tavaszi nagytakarítás amúgy is időszerű lenne, de most még inkább jó alkalom adódik egy mindent - tehát a nyeregszekrényedet is - érintő rendrakásra és takarításra. Az istálló vagy a pálya környékét is rendbe lehet tenni, például lefesteni a karámokat, kigyomlálni az udvart vagy akár új ugró akadályokat építeni.

Nyereg illusztracio

Képek forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek