Ismét 100%-os támogatottságot kapott Lázár Vilmos

MLSZ kgy 2022 og

Ismét teltházzal zajlott a Magyar Lovassport Szövetség tisztújító közgyűlése. A tagszervezetek megjelent képviselői újabb négy évre meghosszabbították Lázár Vilmos elnöki megbízatását. Az Elnökség is változatlan felállásban folytathatja a munkát.

A Magyar Lovassport Szövetség 2022. május 10-én kedden 10 órára hirdette meg tisztújító közgyűlését. Bár a megadott első időpontra nem jelent nem elég résztvevő, az elhalasztott közgyűlés 11 órás kezdetére már megtelt a Nemzeti Lovarda Tudásközpontja, 685 egyesületből 277 képviseltette magát. A közgyűlés közjegyző jelenléte mellett zajlott.

A Magyar Lovassport Szövetség elnöke, Lázár Vilmos prof. dr. Sótonyi Pétert kérte fel levezető elnöknek, aki köszöntőjében elmondta, közel száz éve jött létre a Magyar Lovassport Szövetség jogelődje, és emlékeztetett, méltónak kell lennünk hagyományainkhoz.

A közgyűlés első feladata a hivatalos személyek megválasztása volt:

  • Szavazatszámlálók: dr. Bolla Krisztina, Bencsik József, Rózsahegyi Róbert, Tóth János
  • Jegyző: Vigh Marianna
  • Jegyzőkönyv hitelesítő: Burucs Balász, Kövy András

Az első hozzászólás már a hivatalos személyek megválasztása előtt megérkezett Kádár Attilától, aki a szavazatszámláló bizottságba kívánt jelölteket állítani, közülük Bertók Béla fogadta el a felkérést. A felszólaló meghatalmazásokkal kapcsolatos felvetésére Stróbl Dorottya elmondta, a közgyűlés közjegyző jelenlétében zajlik, aki a meghatalmazások megfelelőségét is vizsgálta.

A napirend ismertetésekor a levezető elnök jelezte, hogy az idei év pénzügyi tervének ismertetésére és az alapszabály módosítására a tisztújítás után kerül sor, hiszen ezek az új elnökség hatáskörébe tartoznak. Így a közgyűlés módosított napirendje:

Jegyzőkönyvvezető, hitelesítők, Szavazatszámláló Bizottság megválasztása

  • Elnöki köszöntő
  • Megemlékezések
  • 2021. szakmai beszámoló
  • Könyvvizsgálat eredménye (a könyvvizsgáló beszámolója)
  • Felügyelőbizottság jelentése
  • 2021-as év pénzügyi beszámoló és Közhasznúsági jelentés
  • Tisztújítás
  • 2022. évi pénzügyi terv
  • Alapszabály-módosítás
  • Egyebek

A szakmai programot megnyitó köszöntőjében Lázár Vilmos kiemelte, örvendetes, hogy ilyen szép létszámmal zajlik a közgyűlés és fontosnak tartja, hogy ezt az érdeklődés hosszú távon is fennmaradjon.

“Eltelt négy év, leköszön az elnökség. Ilyenkor elő szoktam venni azokat a terveket, amiket 2009-ben kezdtünk formálgatni. Ez az utóbbi négy év volt az, ami már nem a romeltakarításról szólt, hanem a jövőbe tudtunk nézni. A céljainkat ha nem is értük el, de karnyújtásnyi távolságba kerültek” – mondta és megköszönte mindazok munkáját, akikkel az utóbbi években együtt dolgozott és köszönetet mondott a lovasoknak, hogy képviselhette őket.

Szakmai beszámoló

A 2021-es év szakmai beszámolóját ezúttal is az év legemlékezetesebb eredményeit összesítő rövidfilmje előzte meg.

Stróbl Dorottya előrebocsátotta, az év eleji szakági közgyűléseken elfogadásra kerültek az előző év szakmai beszámolói és volt több olyan szakág is, ahol tisztújításra került sor. A western-reining szakág tagsága rendkívüli közgyűlés során a szakági elnök visszahívásáról határozott.

A lovassportokban a 2021. évben 624 egyesület 3.118 versenyzője 803 versenynapon 80.475 alkalommal lépett pályára, a szabadidős versenyek 127 versenynapján pedig 3.380 szabadidőlovas versenyzett.

Az elmúlt év kiemelkedő nemzetközi versenyeredményei:

  • FEI Fiatal Lovasok Európa-bajnoksága: csapat 7. hely (Alasztics Alíz, Dömse Tamás, Jármy Vince, ifj. Szuhai Péter)
  • FEI Gyermek Európa-bajnokság: ifj. Szuhai Gyula 1. hely
  • FEI Kettesfogathajtó Világbajnokság: csapat 1. hely (ifj. Doborovitz József, ifj. Fekete György, Hölle Martin), Hölle Martin egyéni 1. hely
  • FEI Lovastorna Világbajnokság: Németh Blanka női egyéni 8. hely
  • FEI Távlovagló Világbajnokság: Szösz Letícia egyéni 12. hely
  • FEI Díjlovagló Európa-bajnokság: Losonczy Anikó egyéni döntős
  • FEI U25 Európa-bajnokság: Yom Tov Jázmin 9. hely

A Szövetség Edzői-oktatási Bizottsága irányításával működő edzői vizsgarendszerben nyolc vizsgán 39 edzőjelölt tett sikeres vizsgát és 14 edzőnek sikerült magasabb szintre lépnie. Magyarország az elmúlt évben egy FEI állatorvos képzésnek is otthont adott.

A Szövetség a különböző minisztériumok által nyújtott támogatásoknak köszönhetően számos célt megvalósíthatott. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2020. év végén a még 2019-ben benyújtott, olimpiai kvalifikációt irányzó sportágfejlesztési koncepció megvalósítására közel hárommilliárd forint támogatást biztosított. A Nemzeti Lovassport- és Lótenyésztés Fejlesztési Program (NLSF) végleges szakmai és költségtervét az Elnökség február 18-án fogadta el.

Az NLSF Program gazdaságilag hatékony és hosszútávú működtetése érdekében az Elnökség a Szövetség 100%-os tulajdonát képező Nonprofit Kft. alapítása mellett döntött. A Program 2021-ben 80 millió forint összegig lehetőséget biztosított a magyar lovastorna válogatott számára a budapesti Lovastorna Világbajnokságra való felkészülésre. 2021 őszén a Díjlovagló Szakág is támogatási igényt nyújtott be, a megítélt összeg felhasználása már 2021-ben megkezdődött, de áthúzódott a 2022-re is.

2021-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott kiemelt nemzetközi lovasversenyek (Világkupa, kontinensbajnokságok) mindegyike megrendezésre került a Nemzetközi Lovas Szövetség elvárásainak megfelelően és nagy sikerrel:

  • Bábolna Ménesbirtok – CSI** díjugrató világkupa
  • Nemzeti Lovarda – CSIO***, CSI** díjugrató világkupa
  • Máriakálnok – CDI*** díjlovagló világkupa
  • Pilisjászfalu – CDI**** díjlovagló világkupa
  • Fót – CDI*** díjlovagló világkupa
  • Szilvásvárad – CAI***, Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága
  • Vecsés – CAI***
  • Bugac – CAI***
  • Budapest, Nemzeti Lovarda – FEI Lovastorna Világbajnokság
  • Budapest, Kincsem Park – FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

A kiemelt versenyeken kívül még három versenyhelyszín, Kaposvár, a Nemzeti Lovarda és Szilvásvárad rendezett nemzetközi lovasversenyeket.

A nemzeti versenyek rendezői is támogatáshoz jutottak az Agrárminisztérium jóvoltából, illetve szakmai napok, edzőtáborok és a magyar tenyésztésű lovakkal elért sporteredmények is forráshoz jutottak. A hét szakágra vonatkozóan 56 versenyhelyszín, 49 egyesület szervezésében 82 műhelyprogram és 69 tulajdonos 135 lovának versenyeredménye kapott támogatást.

2021-ben 14. alkalommal került megrendezésre a Nemzeti Vágta, amit országszerte 11 kvalifikációs futam előzött meg. A kétnapos eseményre több mint 40 ezer látogató volt kíváncsi a Hősök terén. A rendezvény a média fókuszában volt, több mint 500 megjelenés született.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az utánpótlás-nevelésben aktív lovas edzők is támogatáshoz jutottak. A Szövetség az ország minden régiójából igyekezett kiválasztani azt a hét edzőt, akik megfelelő létszámú tanítványt regisztrálnak, eleget tesznek az edzői továbbképzéseken való részvétel követelményének és megfelelő szintű edzői végzettséggel is rendelkeznek. A 2021-ben támogatott utánpótlás edzők:

  • Babinszky Zsuzsanna – díjlovaglás – Délkelet- Mo.
  • Bertók Viktor – díjugratás – Északkelet- Mo.
  • Horváth Gábor – díjugratás – Nyugat- Mo.
  • Szabó Gábor – díjugratás – Kelet- Mo.
  • Janik Attila – díjugratás – Közép- Mo.
  • Pachl Péter – díjlovaglás – Észak- Mo.
  • Schaller Gábor – lovastusa, díjugratás – Délnyugat- Mo.

Nyolcadik éve működik sikeresen a Magyar Lovassport Szövetség utánpótlás-nevelési programja, a Talent Program. 2021-ben a három olimpiai szakág 46 utánpótlás korú lovasának részvételével, neves külföldi és hazai szakemberek bevonásával zajlott. A 2021-es Díjlovagló Országos Bajnokságon a pónitól a Nagydíjig minden korosztály bajnoka, illetve a Zduchovicében rendezett korosztályos díjugrató CSIO gyermek és ifjúsági csapat első helyezést nyert nyolc lovasa közül hat a Talent Program korábbi vagy jelenlegi tagja.

A szabadidős szakág egyre aktívabb, jelenleg a legdinamikusabban fejlődő szakág. Továbbra is licencdíj fizetés nélkül regisztrálja a lovasokat. A szakág szakmai terveinek és internet alapú nevezési rendszerének működtetése is a Szövetség sportágfejlesztési stratégiájának része.

A három olimpiai szakág olimpiai kvótaszerző törekvései több forrásból is támogatottak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóvoltából a Lovastusa és a Díjlovagló Szakág is 30-30 millió forintos forrást használhatott fel.

Az ITM-től kapott forrás lehetővé tette a Szövetség informatikai rendszerének fejlesztését is, így már az átigazolások adminisztrációja is online történik, az Országos Sportegészségügyi Intézettel együttműködésben a sportorvosi engedélyek ellenőrzése is az inerneten zajlik, áttörő újítást jelentett az OXIX nevű e-learning és vizsgáztatási felület és már minden versenyiroda számára elérhető a TopSoft pénzügyi rendszere is. Folyamatban van a lovak versenyeredményeit összesítő felület elkészítése is.

Támogatásból valósul meg a Nemzeti Lovarda versenypályájának felújítása, ami az őszi sűrű versenynaptár és az időjárási viszonyok miatt jelenleg zajlik.

Két emlékmű átadására került sor 2021-ben: visszakerült helyére Platthy József szobra a Nemzeti Lovardába és a budapesti CSIO alkalmával került leleplezésre a Turi Józsefet ábrázoló dombormű.

A Szövetség az elmúlt évben is biztosította minden szakág bajnokainak az érmeket, valamint válogatott sportolói számára az egyedi tervezésű formaruhát.

A Szövetség sportirodájában személyi változások is történtek, Dénes Judit sportszakmai adminisztrátort a lovassport szervezői végzettséggel rendelkező Szekeres Adrienn váltotta, a mindenki által jól ismert Magdi (Vajda Lászlóné) pedig az év végén, 34 év munkaviszonyt követően nyugdíjba ment.

A Nemzeti Lovarda működése

A Nemzeti Lovarda működéséről és gazdálkodásáról Steiner András Arnold, a Nemzeti Lovardáért Alapítvány ügyvezető alelnöke adott rövid áttekintést. Mint mondta, ez a több milliárd forint értékű ingatlan kizárólag a lovas társadalmat szolgálja és ma már nem kell megmenteni, nem úgy, mint amikor 2007-ben az alapítvány átvette a működtetését. A vagyonkezelői jogok a Magyar Lovassport Szövetséghez kerültek, ami rendkívüli lehetőség és felelősség – emelte ki. “Sokat küzdöttünk azért, hogy ennek az intézménynek ne csak múltja, de jövője is legyen” – mondta. A Nemzeti Lovarda utóbbi évtizedeket felölelő történelmének jelentős alakjai közül kiemelte Pruttkay Zoltánt, Paár Bélát, Karig Gábort, Fábiáncsics Gábort és dr. Budai Gyulát.

A Nemzeti Lovarda fejlődése a felújítást követően sem állt meg, az alapítvány 250 millió forintot költött azóta további fejlesztésekre. Felújítása óta a Nemzeti Lovarda évente átlagosan 40 alkalommal helyszíne a legkülönfélébb lovas rendezvényeknek.

Nemzeti Lovassport és Sportlótenyésztés Fejlesztéséért Felelős Program

A Nemzeti Lovassport és Sportlótenyésztés Fejlesztéséért Felelős Programban zajló szakmai munkáról Szebényi Dániel számolt be. Elmondta, a program működése két voltizsló megvásárlásával kezdődött, amire a válogatottnak a budapesti világbajnokságon való szerepléshez volt szüksége. Az elmúlt napokban pedig megvásárlásra került két fogatló, ami a négyesfogathajtó válogatott munkáját segíti majd. Az ugrólovakat videón is megtekinthették a jelenlévők. Elmondta, harminc lóból választották ki ezt a tízet, két napon keresztül zajlott a válogatás. A lovak nyár közepéig maradnak Mühlenben a Schockemöhle Istállóban, hogy egységes képzési programban vegyenek részt.

Lovastusában már korábban megvásárlásra került a rendkívül tehetséges Clover, a ló a német Bundeschampionatban bronzérmes volt a hatéves lovak mezőnyében, amikor megvásárolták. Kaizinger Balázzsal versenyzik, a szezon első versenyén a 83 fős mezőnyben a 13. helyen végeztek 70% feletti díjlovaglással.

Bazsó Gergely, az NLSF Kft. gazdálkodásáról számolt be.

Könyvvizsgálat, közhasznúsági és felügyelőbizottsági jelentés

Dr. Himber Péter független könyvvizsgáló jelentését Stróbl Dorottya olvasta fel. A jelentés megállapítja, hogy a Magyar Lovassport Szövetség mérlege megbízható, valós képet ad a Szövetség gazdasági, vagyoni és jövedelmi helyzetéről és megfelel a vonatkozó jogszabályoknak. A közhasznúsági jelentés a beszámoló adataival összhangban van.

A Felügyelőbizottság jelentését ezúttal is Pap István Tibor ismertette, aki elmondta, a Bizottság tagjai folyamatosan figyelemmel kísérték a szövetség működését és gazdálkodását, ami az alapszabályban lefektetett célok szerint történt. A Bizottság egyetlen ponton fejezett ki aggályt, ami azonban a működést és gazdálkodást nem befolyásolta. A Felügyelőbizottság javasolja a belső szabályzatok felülvizsgálatát és pontosítását elsősorban a közgyűlés lebonyolítását illetően.

Pénzügyi beszámoló

A 2021-es év pénzügyi beszámolóját is Stróbl Dorottya ismertette, bemutatva a központ költségeit és bevételeit, valamint a kapott támogatásokat is. Elmondta, a tagdíj 13 éve nem nőtt.

Tisztújítás

A közgyűlés legfontosabb napirendi pontja kétségkívül a tisztújítás volt. Mivel az elnöki pozícióért nem volt más induló, a közgyűlés nyílt szavazással újabb négy évre meghosszabbította Lázár Vilmos megbízatását.

Az ezt követő titkos szavazás eredményeképp az Elnökség is változatlan felállásban folytathatja munkát. Tagjai: Haál Gábor, dr. Jármy Miklós, Juhász Tibor, prof. dr. Sótonyi Péter, Szotyori Nagy Kristóf és Tóth Tamás. Az új Felügyelőbizottság tagjai: Cseri Dávid, Losonczy Anikó és Nagy Lajos.

Pénzügyi terv

2022 pénzügyi terveit ismertetve Stróbl Dorottya elmondta, jelentős díjemeléseket nem tervez az Elnökség. A tervezett bevételek kicsit magasabbak, mint 2021-ben, itt a Szabadidőlovas Szakág fejlődésével számolt. A tervezett költségek esetében a megszaladó infláció miatt a korábbinál magasabb összegek szerepeltek a kalkulációban. A Lovas Szövetség továbbra is számíthat az EMMI, az AM és az ITM támogatására, bár még nincs minden esetben megállapodás. Folytatódik a Talent Program és a kis szakágak támogatása.

Alapszabály-módosítás

A közgyűlés szakmai programjának utolsó napirendi pontja az alapszabály-módosítás volt. Az elsőt az Elnökség terjesztette be összhangban a FEI szabályozás változásával, miszerint a western-reining kikerült a szakágak közül – ezt az olimpia által megkövetelt rendkívül szigorú állatvédelmi szabályok betartása tette elkerülhetetlenné. A magyar javaslat is az volt, hogy a western-reining kerüljön ki a szakágak közül, önálló szervezetként tud majd rendezvényeket bonyolítani és szabadidős versenyeken is rendezhetők ilyen versenyszámok. A módosítást a megjelentek egyhangúlag elfogadták.

A Kádár Attila, illetve Vaskó Attila által benyújtott módosító javaslatokat a közgyűlés elutasította.

A közgyűlést záró "Egyebek" napirendi pont keretében Bertók Béla javasolta Técsy Attila felvételét az NLSF program lovasai közé.

Legyen a lovasoké valóban egy összetartó közösség

A közgyűlés zárásaként a prof. dr. Sótonyi Péter levezető elnök elmondta, minden lehetőséget meg fog adni, hogy lobbizzon a magyar lovaságazat érdekében. Kiemelte a személyes találkozások és egyeztetések fontosságát a közösségi média használatával szemben, illetve a transzparencia fontosságát. “Csak akkor tudunk előrejutni, ha összefogunk. Legyünk méltóak hagyományainkhoz és fogjunk össze” – zárta szavait.

A Magyar Lovassport Szövetség régi-új elnöke, Lázár Vilmos megköszönte, hogy ilyen sokan vettek részt ezen a maratoni hosszúságú eseményen, gratulált az Elnökség, valamint a Felügyelőbizottság tagjainak és megköszönte a lovasok bizalmát. Mint mondta, “nem csak az a cél, hogy a lovassportot minél magasabb szintre emeljük, hanem hogy ebből a társaságból közösséget kovácsoljunk. Meg kell felelnünk azoknak, akik mellénk álltak, de figyelni kell azokra a hangokra is, akik nem mindig mellettünk szólnak. Akkor vagyunk erősek, ha egy közösségként lépünk tovább” – mondta Lázár Vilmos.

Megemlékezések

Az elhunytakról ezúttal is Szotyori Nagy Kristóf emlékezett meg.

  • Balázs Sándor: 64 éves korában hunyt el az ácsi fogathajtó
  • Balogh Zoltán: A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fogathajtó élet aktív résztvevője 2021. március 11-én, életének 52. évében hunyt el.
  • Baranyai Antal: a hódmezővásárhelyi krónikás folyamatosan követte az Alföld és Magyarország sportját az elmúlt négy évtizedben. A Négyesfogathajtó Európa-bajnokságon még a kezében volt a mikrofon.
  • Dobrádi György díjugrató versenyző, versenyszervező, a Vas megyei lovas élet mindenese 65 éves volt.
  • Csikós Csaba ügyvéd, a mendei Csikós Ménes tulajdonosa hosszú, méltósággal viselt betegség után távozott. Az elmúlt három évtizedben az általa tenyésztett és tulajdonolt lovak a nemzeti és nemzetközi díjugrató élsport meghatározó és ismert szereplői voltak.
  • Kelemen Atilla állatorvos, politikus, az RMDSZ volt parlamenti képviselője, az EU Parlament néppárti frakciójának tagja, szakíró, a lovassport kiemelkedő személyisége 73 korában hunyt el.
  • Ferencz Tibor lovas szakember a klasszikus lókiképzés alapelveit követte, 62 éves korában hunyt el.
  • Krizsán József kettesfogathajtót még március 11-én köszöntötték a 66. születésnapján.
  • Molnár János: A Pest környéki díjugrató sport ismert személyisége, 71 évesen hunyt el. Lótenyésztőként, lótulajdonosként, lovardavezetőként az elmúlt évtizedekben a lovaknak és a díjugrató sportnak élt.
  • Molnár János, a Lukácsházi Sportegyesület lovas szakosztályának elnöke 2021. február 20-án, 67 éves korában elhunyt.
  • Rédei Sándor először csikós volt, majd galoppon lovagolt, később a díjugró sportban is megmérette magát, végül egy gerincsérülését követően sportolói pályafutását fogathajtóként fejezte be.
  • Terenyi István fogathajtóként, lótenyésztőként, szakvezetőként, versenyszervezőként, támogatóként, az Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület korábbi elnökeként évtizedeken át sokat és maradandót tett a magyar fogathajtásért.
  • Tóth Baranyi Sándorné fogathajtó, válogatott versenyző eleganciája lenyűgözte a külföldi versenytársakat is. A magyar “aranyút” részese, a Duna-Alpesi Kupák eredményes versenyzője, később versenyrendező.
  • Tóth Béla szobrászművész fiatal korában a Budapesti Lovas Klub tehetséges versenyzője volt, számos jelentős lovas vonatkozású alkotást jegyzett.
  • Zólyomi László Vasad község díszpolgára, a Vecsés SE LSZ fogathajtója volt. Kiemelkedő sikereket ért el versenyzőként, alig több mint 10 év alatt közel 300 CAN-C kategóriás versenyen indult. Vallotta, hogy a családján kívül a fogathajtás az élete.

Letölthető dokumentumok a Magyar Lovas Szövetség oldalán:

Szakmai program NLSF »

Pénzügyi beszámoló 2021 »

2021. szakmai beszámoló »

MLSSZ 2021. Kieg. melléklet »

Alapszabály módosítás 2022 »

Az esemény videófelvétele a Riderline Facebook oldalán »

Borítókép: Somogyvári Anett

Kapcsolódó cikkek
Kommentek