Magyar sikerekkel zárult a 7. Nemzetközi Díjlovagló Fesztivál Máriakálnokon

Losoncz A Dior Mkalnok2022 og

Május 5-8. között a rendezőktől megszokott magas színvonalú FEI rendezvény zajlott le Máriakálnokon a Díjlovagló Központban. A színvonalas nemzetközi versenyen a magyar díjlovas válogatott is nagy létszámmal volt jelen és jelentős sikereket ért el.

A Máriakálnoki Díjlovagló Fesztivál és Világkupa egy nemzetközileg elismert díjlovagló verseny. A rendezvénysorozatot 2016-ban indította el az Ács József Lovasklub és a Dressurzentrum Kft., azzal a céllal, hogy egy évente ismétlődő nemzetközi díjlovagló fesztivált hozzanak létre, ahol a legjobb hazai lovasok a világ legjobbjaival mérhetik össze tudásukat. A máriakálnoki világkupa a pónitól egészen a felnőtt korosztályig minden kategóriában lehetőséget nyújt a magyar lovasok számára – hazai színekben egy rendkívül színvonalas versenyen – minősítő pontokat szerezni a korosztályos Európa-bajnokságokra, illetve a felnőtt kontinens viadalokra és olimpiára. Emellett világkupa pontok gyűjthetők, amelyek szükségesek a Világkupa döntőjébe kerüléséhez.

Mkalnok2022

A magyar felnőtt válogatott 2017-ben, 36 év után először tudott újra felnőtt csapatot kiállítani a göteborgi Európa-bajnokságra. 2021-ben szintén csapattal indultak a Haageni Európa-bajnokságon, ahol egyéni döntősünk is volt több mint húsz év után. A magyar csapat 2022-ben céljául tűzte ki a felkészülést és a minősülést a 2024-ben megrendezésre kerülő Olimpiára. Egy ilyen nemzetközi versenyen történő felkészülés nagy segítségül szolgál a kitűzött célok eléréséhez, hiszen hazai pályán versenyezhetnek a többi nemzetközi lovassal, valamint a meghívott bírók közül többekkel a Világbajnokságon is találkozni fognak.

A magyar rendezésű nemzetközi világkupa-fordulóra idén is 14 nemzet érkezett több mint száz lóval a világ különböző pontjairól, köztük a német válogatott tagja is, például Benjamin Werndl, illetve Évi Strasser kanadai olimpikon is starthoz állt.

A színvonalas nemzetközi versenyen a magyar díjlovas válogatott is nagy létszámmal állt starthoz a különböző kategóriákban és jelentős sikereket ért el.

A csütörtöki nap a fiatal lovakkal kezdődött, ahol az ötéves lovak kategóriájában Makk Dorka Panka Vestervangs Zlatan nyergében a második helyet, míg Szokola Csaba és Baccardik HG az előkelő harmadik helyet szerezték meg.

Makk Dorka Mkalnok2022
Makk Dorka Panka - Vestervangs Zlatan

A hétéves fiatal lovaknál szintén Szokola Csaba remekelt, ezúttal Parkertech Gardenart nyergében. A páros két ezüstéremmel távozhatott a versenyről.

Korosztályos lovasainknál a gyermek korosztály állt először starthoz, ahol Czérna Orsolya, Tóth Lilien, Nobilis Barna és Flóra Edelmayer szereztek szép helyezéseket. A legkisebbeket követték a rutinosabb junior lovasaink, ebben a kategóriában minden nap felcsendült a győztesnek járó magyar himnusz. Csütörtökön Hoffer Hanna és Dujardin volt a nyerő páros, őket követte Dicső Míra második helyezése. Szombaton viszont megfordult a sorrend, így ezúttal a magyar zászlót Dicső Míra és Foxtrot győzelmének örömére húzták fel. A vasárnapi zenés kűrt szintén Míra és Foxtrot nyerte a tőlük megszokott szép lovaglással. A dobogó harmadik fokán Kóródi Nóra Laurin nyergében követte őket.

Hoffer Hanna Mkalnok2022
Hoffer Hanna - Dujardin
Dicso Mira Mkalnok2022
Dicső Míra - Foxtrot

Fiatal lovas kategóriában Lázár Zsófia és Kis Rebeka szereztek szép helyezéseket a pénteki és szombati napon, majd a vasárnapi kűrbe Lázár Zsófinak egy nagyon magabiztos lovaglással sikerült felállnia a dobogó második fokára.

Lazar Zs Mkalnok2022
Lázár Zsófia

A 2022-es máriakálnoki Díjlovagló fesztiválon felnőtt lovasainknak is minden okuk megvolt az ünneplésre. A 2019-es Magyar Bajnok Schmidt Anita és Limitless egy év kihagyás után álltak starthoz, és ötödik magyar párosként ők is megszerezték a minősülést a 2022-es dániai Világjátékokra. Szokola Csaba és Enying a világkupa pontokat tűzte ki célul.

A máriakálnoki Világkupa fordulót a német Benjamin Werndl nyerte, második helyen pedig Szokola Csaba és Enying magyar páros végzett, ezzel átvéve a közép-európai Világkupa ranglista vezető helyét.

Szokola Cs Enying Mkalnok2022
Szokola Csaba és Enying

A 2021-es Európa-bajnokság döntőse, Losonczy Anikó és Dior S Nagydíjban és Kűrben álltak starthoz. A kiváló nemzetközi mezőnyben mindkét nap verhetetlenek voltak, így hét év után először Magyar Nagydíj győzelemmel zárult a Máriakálnoki Díjlovagló Fesztivál.

Losoncz A Dior Mkalnok2022 6

Szöveg: Losonczy Anikó
Fotó: Lukasz Kowalski

Kapcsolódó cikkek
Kommentek