Lett győzelem a Szerencsejáték Zrt. nagydíjában, Czékus, Kövy és Szentirmai hibátlan

Szjatek GP og

A vasárnapi nap fénypontja a CSI***-W Szerencsejáték Zrt. Grand Prix volt. A pályán 155 centiméteres magasságú akadályok várták a 36 versenyzőt.

Az egyszeri összevetéssel megrendezett számban a lovasok Longines díjugrató világranglista pontokat gyűjthettek és minősülést szerezhettek az idén Milánóban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra, illetve a jövő évi olimpiára.

A MER minősülést több magyar párosnak sikerült megszereznie, ennek a hibátlan lovaglás nem volt feltétele. Ifj. Szabó Gábor és Mezőhegyes Chabala mostani szereplésével harmadik MER minősülését is megszerezte, de ifj. Szentirmai Ferenc és Tailormade Carem Sandy, valamint ifj. Kövy András és E-UP is egy ugrással közelebb jutott az olimpiához második MER minősülésével.

Alaposan megszűrte a mezőnyt Werner Deeg nemzetközi pályaépítő alappályája, mindössze öt lovasnak, köztük három magyar párosnak sikerült hibátlanul teljesítenie, így őket várta az összevetés. A feladat továbbra sem volt egyszerű, a rövidített pályán is visszaköszöntek azok az akadályok, amelyek korábban a legtöbb fejtörést okozták a lovasoknak.

Az első összevető, a lett Kristaps Neretnieks és Palladium KJV magasra tette a lécet egy rendkívül gyors hibátlannal.

1 NERETNIEKS 6
Kristaps Neretnieks – Palladium KJV

Az osztrák Christoph Obernauer és Kleons Renegade ugyan próbálták felvenni az iramot, de a nagy tempó és szűk fordulók végül egy verőhibához vezettek.

3 OBERNAUER 2
Christoph Obernauer – Kleons Renegade

Ifj. Szentirmai Ferenc elegáns, megfontolt lovaglással a biztos hibátlant célozta meg Tailormade Carem Sandy nyergében, de végül egy verőhibával zárta a versenyt.

4 Szentirmai 1
Ifj. Szentirmai Ferenc – Tailormade Carem Sandy

Czékus Zoltán is ezt a taktikát követte Ricolával, és hibátlanul sikerült átvágtatniuk a célvonalon a közönség nagy örömére.

2 czekus 1
Czékus Zoltán – Ricola

Utolsó összevetőként lovagolt a pályára ifj. Kövy András. Lova, E-UP még az alappálya teljesítése előtt, a bemelegítés közben elveszítette egy patkóját, így azt pótolni kellett, majd újra bemelegíteni. A páros így már a harmadik bemelegítésen volt túl az összevetés előtt és végül két verőhibát vétettek a rövidített pályán.

5 Kövy
Ifj. Kövy András – E-UP

A végeredmény:

 • 1. Kristaps Neretnieks – Palladium KJV
 • 2. Czékus Zoltán – Ricola
 • 3. Christoph Obernauer – Kleons Renegade
 • 4. Ifj. Szentirmai Ferenc – Tailormade Carem Sandy
 • 5. Ifj. Kövy András – E-UP
 • 6. Vladimir Tretera – Gangster V/H Noddevelt
 • 6. Jiri Hruska – Reiky
 • 8. Mouda Zeyada – If Looks Could Kill O.H.

A helyezetteknek Schlezák Melinda, a nemzetközi versenybíróság elnöke, Bánhegyi Zsófia a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi igazgatója, Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, valamint prof. dr. Sótonyi Péter, Széchenyi Díjas professzor, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke gratulált. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. díjait Bachar Najari, a manufaktúra tulajdonosa nyújtotta át a dobogósoknak.

9

Helena Cassir nyerte a CSI* Big Tour döntőjét

140 centiméteres magasságon egyszeri összevetéssel az Alpexavit díjáért zajlott a Big Tour döntője 23 lovas részvételével, az összevetésben tíz lovaglást láthatott a közönség.

Az összevetés első indulójának sosincs könnyű dolga, hiszen nem tudhatja, a többi lovas milyen tempót lovagol majd. Így Tina Larysova is elsősorban a biztos hibátlanra törekedhetett, ami sikerült is neki. A következő összevető, Katrin Pfingstl No Mercyvel nem sietett, de egy kicsivel jobb időt ment. A Tobias Pfingstl – Equitron Junior párosnál kockázatbecslési probléma merült fel, a lovas ugyanis több kockázatot tervezett vállalni a győzelem érdekében, mint lova. A rövidített pálya elején ez csak egy még menthető ugrást, az utolsó akadálynál azonban verőhibát eredményezett. Szintén egy verőhibával zárta az összevetést a szlovák Dominika Gaalova és Phenyo van het Keysersbos. Ezt követően egy villámgyors magyar sikersorozatot láthatott a közönség: a piros-fehér zöld színeket képviselő versenyzők sorra átvették a vezetést. Először Eszes Ferenc – Kansas VL, majd ifj. Kövy András – Casallandia PS, utána pedig Bohák-Debreczeni Éva – Cortez állt az élen. A soron következő Helena Cassir Puickly VD Bisschop nevű lovával azonban egy tempós, de nem sietős lovaglással így is javítani tudott az időn, és az összevetés leggyorsabb hibátlanját teljesítette.

Az eredményhirdetésre így a következő sorrendben szólították a lovasokat:

 1. Helena Cassir – Puickly VD Bisschop
 2. Kovács Roland – Kánaán
 3. Bohák-Debreczeni Éva – Cortez
 4. Ifj. Kövy András – Casallandia PS
 5. Eszes Ferenc – Kansas VL
 6. Tina Larysova – Ibsen
 7. Katrin Pfingstl – Mercy
 8. Tobias Pfingstl – Equitron Junior
1 cassir 1
Helena Cassir – Puickly VD Bisschop

A rendezvény főtámogatója a Szerencsejáték Zrt.

Tovább a verseny részletes programjára »

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek