Norbert Nuxoll: igazán elégedettek lehetünk ezekkel a lovakkal

Lazar Z Dia Sunsh

Norbert Nuxoll, az NLSF Program vezetőedzője az andalúziai Sunshine Tour elmúlt hetének eseményeit és tanulságait összegezte – a Lovasaink útja az olimpiára írása:

Lovasaink útja az olimpiára: Az NLSF által vásárolt fiatal lovak nagyjából egy éve versenyeznek a nemzetközi mezőnyben. 10 lóról beszélünk és egy kivételével mindegyik CSI4* nehézségű pályákon teljesít 140 centiméteren, vagy felette. Norbert, szeretnélek megkérni, hogy beszélj róluk kicsit általánosságban összegezve. A kritikusok szerint ezek elkésett lovak, nem megfelelő képességűek és az NLSF nem vásárolt jó egyedeket. Ezen kívül kérlek, értékeld a múlt heti teljesítményeket.

Norbert Nuxoll: „Tudvalevő, hogy ezek a lovak fiatal korukban tenyésztési programban vettek részt Paul Schockemöhle ménesében. (Tavaly tavasszal pedig ezekből az NLSF által megvásárolt lovakból a hat kanca szintén átesett többedszerre egy embriózási procedúrán ez több hónapos kiesést jelentett. Utána lehetett újra elkezdeni dolgozni velük. Fontos tudni, hogy az embriózási eljárásra minden ló máshogy reagál. Az ilyen jellegű kérdéseket a külföldi szakemberek nem igazán szokták érteni, miért kell megválaszolni, hiszen profi istállóknál a folyamat része, hogy az aktív sportélet előtt tenyésztési programban vesznek részt az arra kiválasztott fiatal egyedek, legyen az kanca vagy mén. Cornetto Dy Lys PS elsősorban tenyészméni feladatainak felelt meg Svédországban és Németországban. – A Lovasaink útja az olimpiára kiegészítése)

Ezért lehet, hogy a korukhoz képest egy kicsit később kezdtek. Úgy gondolom, hogyha ezek a lovak nem egészen egy év alatt nemzetközi négycsillagos versenyeken, igazán nehéz pályákon, 140 centiméteren és afelett tudnak eredményesen teljesíteni itt, a Sunshine Touron, ahol valóban a világ legjobb lovasainak és minden kategóriában a legjobb lovaknak építik a pályákat, akkor ezeknek a lovaknak a kvalitásával igazán elégedettek lehetünk. Néhányuk már négycsillagos, 145 centiméteres szintet is teljesített, ráadásul hibátlanul, ami tulajdonképpen kétcsillagos nemzetközi Nagydíjnak felel meg.

Betartjuk a fokozatosságot és folyamatosan figyeljük őket. Amikor a lovak készen állnak, lassan, mindig feljebb lépünk velük. Összességében elégedettek vagyunk a fiatal lovakkal.

Kezdettől fogva azt mondjuk, azért vagyunk itt, hogy kiderítsük, melyik a legjobb ló-lovas kombináció, nézzük a lovasokat is, és ha kell cserélünk, mert a fejlődéshez ez szükséges. Örömmel hallottam, hogy Cornetto Du Lys is jól szerepel Magyarországon Horváth Balázzsal, a hétvégén Nagydíjat nyert a páros.

Az elmúlt időszakban lecseréltünk pár lovast, változtattunk néhány páros összeállításán. Péter megkapta Corbluecentát, szerintem egész jól fejlődnek.

Quandro Blue PS-t Szentirmai Ferenc lovagolja, és jön számára a következő lépés 150 centiméteres magasságban fog versenyezni.

Nézzük a többieket, hogyan teljesítettek a héten:

Melypso Blue PS FHR debütálása Jármy Vincével a CSI4* 150 centiméteren jól és hibátlanul sikerült két hete, ezért folytattuk a munkát. Csütörtökön és pénteken is Grand Prix minősítőben versenyeztek, mindkettőben egy-egy verőhibát vétett a páros, de betartva a fokozatosságot, több pályát nem mentek. Meg vagyunk elégedve velük, jól teljesítettek.

Carmina 51 is új lovast kapott Gábor személyében. Eddig csak edzettünk. Ezen a héten Gábornak haza kell mennie otthoni kötelezettségei miatt, emiatt ők az utolsó héten fognak starthoz állni.

Minden lovasunk bejutott a vasárnapi 155 centiméteres Grand Prix-be, ami ezen a szinten sem lovasnak, sem lónak nem könnyű, hiszen ezen a versenysorozaton sokan itt vannak a világ legjobb lovasai és lovai közül.

Legutoljára, amikor Bresil és Vince Nagydíjat lovagoltak, nem volt meg az összhang, volt köztük félreértés, kicsit túllovagolta a triplebart, és utána jött egy komolyabb hiba. Ezúttal ezen a pályán várni akart a triplebar előtt, közelebb akart lovagolni. Sajnos ez ismét nem sikerült, egy balszerencsés, de sérülés nélkül végződött ugrás után gyalogosan hagyta el a pályát. Szerencsére senkinek sem esett baja.

Bresil új lovast fog kapni, de ezt már mondtam korábban is, ha szükséges, cserélünk, hiszen ezért vagyunk itt. Ki kell derítenünk, melyik a legjobb ló-lovas kombináció, hogy sikerrel járjunk. Jelenleg a tervek szerint Szentirmai Ferenc fog vele dolgozni.

Quickchin WH Z Péterrel nagyon jól teljesített a GP minősítő selejtezőben, a Grand Prix-ben is egész jók voltak, igaz, most 12 hibaponttal végzett a páros Ez az eredmény nem hangzik túl jól, de ez a Grand Prix elég kemény volt. A végén a ló nem volt 100%-ban együtt Péterrel és egy picit elvesztette az egyensúlyát, ebből jöttek a hibák a pálya utolsó szakaszában. Ettől függetlenül úgy gondolom, ez a ló-lovas kombináció megfelelő.

Gábor Chabalával jó, hibátlan teljesítménnyel jutott be a vasárnapi Grand Prix-be. Sajnos az első és az utolsó akadályon hibázott, hozzá kell tennünk, hogy az első ugrásnál talán a ló hibájából is, az utolsó vonalban pedig Gábor hozott egy rossz döntést, és így ott begyűjtött további négy hibapontot az utolsó palánkos meredek ugrással. Ettől függetlenül az összes nehéz technikai feladatot jól oldották meg, a ló sokkal jobb egyensúlyi állapotban van, kiválóan ugrott, a hibáktól eltekintve jó lovaglás volt.

Csütörtökön Zoltán és Chacco’s Kid indultak a Grand Prix minősítő versenyszámban. Volt egy szerencsétlen távolságuk az egyik összetett akadályhoz, a lovas nem döntötte el, hogy milyen opciót válasszon (egy vágtaugrással többet vagy kevesebbet). Ezután a ló beleugrott kombináció első elemébe. Sajnos Chacco’s Kid megsérült, hazaküldtük, otthon kell kiderítenünk, hogy hogyan orvosolható a probléma, remélhetőleg a ló hamarosan felépül.

Zoltán Diablóval is indult Grand Prix minősítőben. Ott jó pályát lovagolt. Ezután volt egy szép pályája a Grand Prix-ben vasárnap. Kicsit túllovagolta a hármas ugrás középső elemét, így itt begyűjtöttek négy hibapontot, de ez ettől függetlenül jó eredmény, a párosnak megvan az első MER minősülése, ahogy két hete ez Szuhai Péternek is sikerült.

Ez nehéz 155 centiméteres Grand Prix volt, azért vagyunk itt, hogy gyakoroljunk és a párosok meggyőződjenek arról, hogy magabiztosan tudják teljesíteni ezt a szintet. Célunk az, hogy ilyen nehézségű pályán is sokkal több rutint szerezzenek a ló-lovas párosok és így önbizalommal, magabiztosan készülhessenek az olimpiai kvalifikációs versenyre.”

Forrás: Lovasaink útja az olimpiára
Fotó: Moises Basallote
A képen ifj.Lázár Zoltán és Diablo a vasárnapi Diputación de Cádiz Grand Prix 1.55 Longine Ranking, Európa-bajnokságra minősítő és olimpiai kvalifikációs (MER) versenyszámban.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek