15 sportló Magyarország helyett Kínában folytatja karrierjét

15lo kina2019 og

13 ugróló és 2 díjló repülte át a fél világot, hogy Magyarország után Kínában folytassák karrierjüket. Sanghajban 20 fős delegáció várta a magyar lovakat, érkezésüket kiemelt médiaérdeklődés övezte.

Kínában a 2008-as olimpia hívta fel a figyelmet a lovassportokra, azóta a lovak és a lovaglás iránti érdeklődés töretlenül növekszik, így mára Kína az ágazat rendkívül jelentős felvevőpiaca. Ezért is volt kiemelt jelentőségű, hogy 2015 szeptemberében a magyar lovak előtt is megnyílt ez a hatalmas távol-keleti piac.

2018 novemberében az első Kínai Nemzetközi Import Expón került aláírásra a Sanghaj Lovassport Szövetség és a Magyar Lovassport Szövetség közötti együttműködési szándéknyilatkozat, melynek célja a két ország közötti kulturális és szakmai kapcsolatok és a lovasélet szereplői közötti együttműködés erősítése, valamint a magyar lovak népszerűségének és jelentőségének bemutatása Kínában. A megállapodás létrejöttében kiemelt szerepe volt Bolla Szilárd főkonzul úrnak, Kárteszi Ágnesnek, a Sanghaji Főkonzulátus munkatársának, dr. Budai Gyulának, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosának, Lázár Vilmosnak, a Magyar Lovassport Szövetség elnökének, dr. Jármy Miklósnak, az MLSZ elnökségi tagjának, valamint Fábiáncsics Gábornak, a Nemzeti Lovarda ügyvezető igazgatójának.

A Sanghaj Lovassport Szövetség és az üzemeltetésében álló Sanghaji Lovas Központ delegációja a Nemzeti Lovarda meghívására 2019 májusában Budapestre látogatott, ahol gondosan összeválogatott tematika szerint megismerhették a magyar lovas ágazat kiemelkedő területeit, találkoztak a Magyar Lovassport Szövetség vezetőivel, dr. Budai Gyula miniszteri biztossal, prof. dr. Sótonyi Péterrel, az Állatorvostudományi Egyetem rektorával, meglátogatták a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot, valamint a sanghaji ugróválogatott részére eladó lovakat tekintettek meg, köztük néhány nagyértékű sportlovat is. A kínai válogatott edzője és versenyzője júliusban tért vissza Magyarországra próbalovaglásra, ezt követően 15 sportló megvásárlásáról született megállapodás.

A kiválasztott lovak a hivatalosan előírt karantén időszakot követően Budapestről először Luxemburgba repültek, ahol még kaptak egy hosszabb, közel egy napos pihenőt az embert és lovat próbáló sanghaji út előtt. Az összesen több mint 12 órás repülés során a lovak három férőhelyes, speciálisan légi szállítási céljára kialakított konténerekben utaztak két lóápoló és egy állatorvos kíséretében.

A lovak jó egészségben érkeztek meg Sanghajba, ahol állatorvosok, új tulajdonosaik, lóápolóik és a média kitüntető figyelme várta érkezésüket október 18-án, a késő esti órákban. A lovak a repülőtéri adminisztrációt követően azonnal bekerültek a kínai állatorvosok által felügyelt karanténtelepre, innen egy újabb 30 napos időszakot követően kerülnek majd véglegesen új tulajdonosaikhoz és megkezdhetik sportkarrierjüket Kínában.

A Kínával való lovas szakmai együttműködés a májusi látogatás során megismertetett tematika mentén halad tovább, jelenleg a magyar versenyrendszer, állatorvosi képzések, edzésmetodika és edzői továbbképzések, utánpótlás nevelés, Talent program van az érdeklődés kereszttüzében. A jövőben a lovak értékesítése mellett nagy jelentőséget kaphat a Magyarországra érkező kínai lovasok, edzők és állatorvosok továbbképzése is. A sanghaji főkonzulátus pedig a jövőben kulturális és országpromóciós aktivitásokban is épít majd a lovassportok adta sportdiplomáciai lehetőségekre.

Fotó: Riderline

Kapcsolódó cikkek
Kommentek