A díjugrató verseny, ahol 125.000 dollár a nevezési díj

Dijugratas szabadteri FEI 1200

Új szintre emeli díjugrató versenyek izgalmát a Kaliforniában 2020 áprilisában megrendezésre kerülő „Ante Up“ Grand Prix, ahol a győztes jutalma egymillió amerikai dollár lesz.

Derek Braun, a versenyt rendező Split Rock Jumping Tour alapítója és ügyvezetője elmondása szerint céljuk, hogy különleges koncepciójukkal új lendületet vigyenek a díjugratásba, és új szintre emeljék azt, valamint hogy még több figyelmet irányítsanak a díjugrató sportra világviszonylatban. A dobogós lovasoknak járó 1,5 millió dolláros pénzdíjjal az „Ante Up“ Grand Prix felveszi a kesztyűt a világviszonylatban eddigi legmagasabb díjazású Calgary Nagydíjjal, ahol a győztes jutalma 1 millió kanadai dollár. Idén Calgaryban Beezie Madden állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Az „Ante Up“ Nagydíjban mindössze 15 lovas indulhat, a mezőny meghívásos alapon áll össze. A starthelyek harmada a FEI világranglistáján legjobb helyeket elfoglaló amerikai lovasoké, öt hely a FEI világranglista legjobb Egyesült Államokon kívüli lovasaira vár, öt szabadkártyát a rendezőbizottság oszt majd ki, és lesz két tartalék lovas is.

De nem csak a pénznyeremény, hanem a nevezési díj is rekord magas: 125.000 dollár (több mint 57,5 millió forint). A lovasok eldönthetik, hogy maguk fizetik be ezt az összeget és győzelem esetén így a teljes nyereményt megkapják, de nevezheti őket egy szponzor, vagy a ló tulajdonosa is, ebben az esetben a lovas a nyeremény negyedét viheti haza, a maradék 75% azt illeti, aki a nevezést fizette.

A verseny 160 centiméteres magasságú akadályokon zajlik időre. A legjobb öt lovas kerül be a második körbe. A végeredmény a két kör összesített eredményéből áll össze. A győztes egymillió dollárt kap (közel 300 millió forint), a második helyezett jutalma 350.000, a harmadiké 150.000 amerikai dollár.

A formátum tökéletes a televíziós közvetítéshez is, a szervezők elmondása alapján országszerte közvetíti majd a televízió a versenyt. Az „Ante Up“ Nagydíj az amerikai díjugrató, Karl Cook birtokán, a Pomponio Ranchen zajlik majd a kaliforniai Santa Fe-ben.

Forrás: PhelpsSports, St.Georg
A borítóképen: Juan Jose Zendejas Salgado (MEX) és Tino La Chapelle a LONGINES FEI Díjugrató Világkupán, Kanadában 2018 augusztusában. Fotó: FEI/Cara Grimshaw

Kapcsolódó cikkek
Kommentek