Fertőző kevésvérűség: két ló esetében beigazolódott

Lo istallo sziluett1200

November első felében lótartók adtak hírt arról, hogy dunakeszi, illetve sóskúti lótartó helyeken forgalmi korlátozás lépett életbe fertőző kevésvérűség gyanúja miatt, ezt a NÉBIH egy rövid közleményben november 26-án megerősítette. A Riderline bővebb tájékoztatásért fordult a hatósághoz.

Kérdéseink a következők voltak:

  • A fenti két településen kívül máshol van érvényben forgalmi korlátozás FKV gyanúja miatt?
  • Hány lovat érint a zárlat?
  • Előreláthatólag meddig lesz érvényben a forgalmi korlátozás?
  • Mit lehet tudni azokról a lovakról, akiknek pozitív lett a tesztje?
  • Van esetleg bármilyen fontos tudnivaló, amire szeretnék felhívni a lótartók figyelmét?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) válaszai:

"Pest megyében egy dunakeszi és egy sóskúti lovardában egy-egy ló fertőző kevésvérűség (FKV) szerológiai vizsgálati eredménye pozitív lett. Mindkét ló esetében az eredményt megerősítette a 21 napra rá elvégzett újabb szerológiai vizsgálat, amelyek szintén pozitívnak bizonyultak. Az állategészségügyi hatóság a 41/1997 FM rendelet 1. melléklete (Állategészségügyi Szabályzat) szerint jár el.

A szóban forgó lovakat mindkét lovardában az állategészségügyi hatóság már az első pozitív eredményt követően elkülöníttette, hatósági megfigyelés alá helyezte és az említett lovardákban forgalmi korlátozást rendelt el.

A forgalmi korlátozás alá helyezett fenti lovardákon kívül egyedi forgalmi korlátozás alá kerültek az FKV pozitív lovakkal egy lovardában tartott vagy azokkal régebben érintkező lovak is.

A forgalmi korlátozás az összes esetben előreláthatólag 90 napig lesz érvényben, (ez idő alatt megtörténik az összes szükséges vérvétel és teszt) és több mint 100 lovat érint.

A két fertőzött ló tünetmentes, nem mutatják a betegség jeleit, mindkét esetben a rutin vérvizsgálat során derült ki a fertőzöttség.

A 2015-ös zárlatok során érintett lovakhoz való bármiféle kapcsolat vagy román lovakkal történt érintkezés sem ismert. A fertőzés forrása jelenleg mindkét esetben ismeretlen, a járványügyi nyomozás folyamatban van.

Hatóságunk ismételten szeretné kiemelni, hogy mindkét ló esetében a rutin vérvizsgálat derített fényt a fertőzöttségre, a lovak a betegség tüneteit nem mutatták. Ez két fontos dologra hívja fel a lótartók figyelmét:

  • A lótartóknak rendkívül nagy a felelőssége lovaik egészségének megőrzése és a fertőzés elkerülése terén. Fontos, hogy minden lovukon végeztessék el a háromévente kötelező szerológiai tesztet még akkor is, ha a ló nem hagyja el a tartási helyéül szolgáló telepet és egészségi állapota kielégítőnek tűnik. Azon lovak esetében, amelyek más állományok lovaival érintkeznek, évente szükséges a vizsgálat.
  • Soha ne vásároljanak ismeretlen eredetű, érvényes azonosító okmányokkal nem rendelkező lovat, még akkor sem, ha kedvező áron kínálják.

Emellett hatóságunk szeretné felhívni a figyelmet arra a gyakori jelenségre, hogy amikor egy lovardában felmerül a fertőzöttség gyanúja, a lótartók igyekeznek lovaikkal elhagyni a telepet, veszélyeztetve ezzel más állományok biztonságát és megnehezítve a járványügyi nyomozást. Bár érthető, hogy a lótartók szeretnék biztonságban, egy potenciális veszélyforrástól minél távolabb tudni lovaikat, fontos megérteniük, hogy ha a fertőzöttség gyanúját egy tünetmentes állatnál állapítják meg, ami már hosszabb ideje az állományban van, a teszt eredménye után sem nagyobb a fertőződés veszélye, mint korábban, a fertőződés és a teszt eredményének megismerése között eltelt időszakban volt. Az érintett ló elkülönítésével és a megfelelő védőintézkedések betartásával biztosítható az állomány többi egyedének védelme. Az eljáró állatorvosok minden esetben tájékoztatják az adott tartási hely vezetőjét, illetve az érintett ló tulajdonosát a szükséges intézkedésekről.

A lótartók a témában további információkat olvashatnak a NÉBIH weboldalán- hívja fel a figyelmet a Hivatal.

NÉBIH: Amit érdemes tudni a lovak fertőző kevésvérűségéről >>

Kapcsolódó cikk
Kommentek