Elhunyt dr. Fehér Dezső, a magyar lovas és tudományos élet meghatározó alakja

Feher Dezso og

2020. december 18-án elhunyt dr. Fehér Dezső gránit-diplomás állatorvos, az állatorvos-tudományok kandidátusa, a magyar lovas- és tudományos élet meghatározó alakja.

1945-ben kitűnő minősítésű oklevéllel végzett az Állatorvostudományi Egyetemen. 1951-ben került állatorvosként a lóversenypályára, ahol később főállatorvos lett, majd a Magyar Lóverseny Közös Vállalat első embere az 1971-1990 közötti időszakban. Több sikeres, a világ élvonalába tartozó vérvonalú angol telivér és ügetőló importja fűződik nevéhez.

A „Fehér korszakban” a magyar lóversenysport – a kommunista évtizedek ellenére – komoly sikereket ért el. Épült és szépült a Kincsem Park, a Kerepesi úti Ügetőpálya és az alagi tréningpálya. Komoly diplomáciai sikereket ért el a lóversenysport mellett az akkor szerveződő fogathajtósportban is. Baráti kapcsolatot ápolt a brit királyi családdal, a legjelentősebb hazai lóversenyeseményeken számos hazai és külföldi vendég fordult meg. Kezdeményezésére avatták fel Tóth Béla szobrát, Kincsemet, a magyar lóversenyzés megteremtésének 150. évfordulója alkalmából 1977-ben és ekkor kapta a versenytér a Kincsem Park nevet.

Hosszú és tartalmas élete során több szakkönyv és szakmai dolgozat szerzője. Legismertebb írása Kincsem versenykarrierjének és a Kincsem családnak a bemutatásáról szóló könyv, mely több kiadásban jelent meg az évtizedek alatt.

Ösztöndíjakat hozott létre a fiatal, tehetséges pályakezdő diákok és állatorvosok támogatására. Mindig hű maradt szűkebb hazájához, Békés megyéhez. Komoly támogatást biztosított a csorvási és az orosházi fiataloknak, valamint a kezdő sebészeknek. Utóbbiak Dr. Guoth Gy. Endre professzor emlékére alapított ösztöndíjban részesülnek 2012-óta.

Szakmai pályafutása révén a magyar lóversenysport és tudományos élet meghatározó személyeként már életében legendává vált. A Kincsem Park 2016-ban Életmű Díjjal köszönte meg a magyar lóversenysportért és versenylótenyésztésért végzett sok évtizedes kimagasló munkáját.

Emlékét tisztelettel ápoljuk és megőrizzük!

Forrás: Kincsem Park

Kapcsolódó cikkek
Kommentek