Fazekas István 2020 díjugrató magyar bajnoka

Ob2020 felnott og

A FIAT Díjugrató Magyar Bajnokság döntőjébe a korábbi évekkel ellentétben csak a legjobb 20 lovas kvalifikálta magát. Az első forduló 150 centiméteres magasságon zajlott, majd a legjobb 15 jutott tovább a második fordulóba, ami már elérte a 155 centimétert.

A fődíj a Díjugrató Szakbizottság, az FCA CEE vállalatcsoport és a KB Autoteam Kft. összefogásának köszönhetően egy gazdagon felszerelt Fiat Tipo személygépkocsi volt, a további helyezettek között pedig 2.200.000 forintot osztottak ki.

Ob tipo 02 700
Fotó: Kovács Iván

Az egykori magyar bajnok, Krucsó Szabolcs végig magabiztosan vezette a versenyt, így még a döntő B pályáján is az előkelő utolsó helyről rajtolt. Viszont a középdöntőben elkövetett hibának köszönhetően többen felzárkóztak egy verőhibán belülre, így az utolsó pillanatig lehetett izgulni, hogy megismétli-e 2017-es győzelmét. Lova, Lady Winner, mint a neve is mutatja, számtalan versenyt nyert kisebb magasságon gyorsaságának és precizitásának köszönhetően, így várható volt az első napi vadász versenyszámban produkált siker. Viszont ez volt az első ilyen nehézségű bajnoksága, így sokan kételkedtek a kis kanca kitartásában, amire abszolút rácáfolt. Végig kiválóan teljesített, fölényesen ugrott, de a döntőben a kettesugrás beugró meredekét leütve a szoros verseny miatt végül a dobogó második fokát szerezte meg lovasának.

Ob2020 krucso
Krucsó Szabolcs - Lady Winner

Végül a győztes, aki a verseny történetének talán legnagyobb hajrájában, a kezdeti 22. helyezésről tornázta fel magát az aranyéremig, Fazekas István lett, aki sokak kedvencévé vált a verseny alatt. Sallangmentes lovaglással, megérdemelten vehette át a győztesnek járó jutalmat a magyar tenyésztésű Walter nyergében, akivel már többször képviselte hazánkat Nemzetek Díjában, és tavaly a Fedeles Döntőn is győzni tudott. A kiskunhalasi versenyző 1993-ben nyert először érmet a felnőtt országos bajnokság egyéni kategóriájában, és az eltelt 27 évben többször is sikerült ezt megismételnie, de a győzelem ezidáig váratott magára.

Ob2020fazekas2
Fazekas István - Walter

A kétszeres bajnok, ifj. Szabó Gábor jól kezdett a verseny elején, viszont a középdöntő után lecsúszott egészen a nyolcadik helyig XIXO Lord Classic nevű lovával, de egyedüli dupla hibátlan teljesítménnyel visszakerült a bronzérmes pozícióba a döntő végeztével.

Ob2020 szabo

A további helyezések sorsa is bizonytalan volt, sokan csúsztak hátrébb, mint például Técsy Attila, akinek a második hely helyett végül a negyedikkel kellett beérnie, vagy jöttek fel, mint Szuhai Gyula, aki verőhiba nélkül lovagolta le az utolsó négy pályát a mindössze hét éves Lawisangossal, így az ötödik helyezettnek járó díjszalaggal térhetett haza. A tavalyi ezüstérmes páros, ifj. Máté István és Chacrinue végeztek a hatodik helyen, megelőzve Zárug Annamáriát Coolmannel, és Piroska Zoltánt Flórával.

A verseny visszanézhető 20:10-től a Digi Sport 2 műsorán.

Fotó: Hajdu Krisztina, lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek