Közgyűlés a Magyar Lovassport Szövetség 96. születésnapján

MLSZ KGY og

A Magyar Lovassport Szövetség elődje, a Magyar Lovassport Egyesületek Országos Szövetsége 1924. február 29-én alakult meg, így igazán különleges alkalom volt, hogy 2020-ban szintén erre a napra esett a szervezet éves rendes közgyűlése.

A Magyar Lovassport Szövetség közgyűlésének idén is a Nemzeti Lovarda Tudásközpontja adott otthont. Mivel az eredetileg meghirdetett időpontban nem jelent meg a megfelelő létszámú résztvevő, ugyanezen a helyszínen egy óra eltéréssel megismételt közgyűlés összehívására került sor. Ezen az 589 szavazati joggal rendelkező tagegyesület több mint 5%-a, 44 egyesület képviselője jelent meg, így a megismételt közgyűlés határozatképes volt.

A közgyűlés levezető elnöke Lázár Vilmos felkérésére dr. Bolla Krisztina ügyvéd volt. A közgyűlés első feladata a hivatalos személyek megválasztása volt:

  • Jegyzőkönyvvezető: Vajda Lászlóné
  • Hitelesítők: Szalai Klaudia, Klinger Zita
  • Szavazatszámlálók: Hetesy Nándor, Teleki Zoltán, Cseri Dávid

A napirend ismertetése után Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy míg a Magyar Lovassport Szövetség tíz éve még csak mintegy 80 millió forintnyi éves költségvetésből gazdálkodhatott, 2019-ben és 2020-ban is több mint 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre a kitűzött célok megvalósítására. Egyúttal köszönetet mondott az MLSZ munkatársainak, hiszen a megsokszorozott költségvetés a feladatrendszer rendkívüli bővülését is okozta.

Lázár Vilmos elmondta, ekkora forrással (értve ez alatt úgy az anyagi forrásokat, mint a tehetséges magyar lovakat és lovasokat) az MLSZ a második világháború óta nem rendelkezett. Sőt, a magyar lovassport talán a második világháború óta, de a rendszerváltás óta biztosan nem volt ilyen állapotban – tette hozzá. Az elnökséggel azonban a fejlődés és előrelépés újabb útjait keresik. Az egyik rendkívüli lehetőség a lovassportok 2021-es Európa-bajnoksága, melynek előkészületei javában zajlanak. Az esemény különleges jelentőségét mi sem mutatja jobban, minthogy ehhez hasonló nemhogy hazánkban, de még a régióban sem volt korábban. Ez egy olyan lehetőség, amivel visszaemelhetjük hazánkat a nagy lovasnemzetek közé – mondta Lázár Vilmos.

A másik ígéretes lehetőség a Csekonics Program, mely a „nyerges” szakágak jelenlegi legnagyobb problémáját lesz hivatott kezelni. Mégpedig azt, hogy hiába vannak tehetséges lovak tehetséges lovasaink alatt, a sportlovak árai olyan magasságokba szöktek, hogy a tulajdonosok nem tudnak nemet mondani egy-egy vételi ajánlatra, emiatt lovasaink megrekednek egy bizonyos szinten. A Csekonics Program erre a problémakörre nyújthat majd megoldást egy bizonyos keretösszegig. Lázár Vilmos hamarosan a pénzügyminiszterrel tárgyalhat a témáról.

Viszont rendkívül fontos, hogy a hazai lovasok, a hazai lovassport egy egységet képezzen, hiszen a hosszútávú támogatást így lehet biztosítani – hívta fel a figyelmet az MLSZ elnöke.

Strobl Dorottya MLSZ KGY2020
Stróbl Dorottya

Az elnöki beszámolót a megemlékezések követték, majd a szakmai beszámolók sorát Stróbl Dorottya nyitotta meg, aki – mivel a szakági közgyűlések már lezajlottak, a szakmai terveket, beszámolókat már elfogadták – az MLSZ központi munkájára, az elnökség munkájára fókuszált.

2019-ben a sportolói és sportló licenszek, az egyesületek, valamint a szakemberek létszáma is enyhe növekedést mutatott 2018-hoz képest. Az MLSZ legfiatalabb szakágába egy év alatt több mint 2000 szabadidőlovas regisztrált, ez a figyelemreméltó növekedés jól mutatja, milyen nagy szükség volt erre a szakágra.

A díjlovaglás, lovastusa, távlovaglás szakágban idén került sor tisztújításra. A lovastornászoknál pedig rendkívüli közgyűlésen választottak új vezetőséget, mivel a szakbizottság létszáma két főre csökkent.

A Talent Program mindhárom olimpiai szakágban külföldi szakember bevonásával (John Ledigham, Johan Rockx, Elke Potucek) bevonásával zajlott és folytatódik a munka 2020-ban is. A résztvevők látványosan fejlődnek és sorra szerzik a nemzetközi eredményeket – mondta Stróbl Dorottya.

Főtitkár asszony megköszönte a Pegazus Magazin és a Riderline munkáját is, mint mondta, a Magyar Lovassport Szövetség sokat köszönhet a közösségi médiában való jelenlétnek.

2019-ben minden szakág minden egyes kiemelt versenye (világkupa-fordulók, kontinensbajnokságok) EMMI támogatásban részesült, ez nagyon komoly változás a korábbi évekhez képest. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a díjugratók 2018-as Lovas Világjátékokra való kiutazását is támogatta, ez a tétel azonban szintén a 2019-es évben jelentkezett. Nincs olyan résztvevője a lovassportnak, aki ebből ne profitált volna az Agrárminisztérium támogatásából a versenyhelyszínek, műhelyprogram, vagy sporteredmény-támogatás formájában.

A Magyar Lovassport Szövetség kiemelt fontosságú feladata a 2021-es Európa-bajnokság színvonalas megszervezése. 2019 augusztusában megalakult az EB szervezőbizottsága, mely az aacheni CHIO szervezőinek a szakmai segítségével kezdte meg a munkát. Frank és Joris Kemperman 2019 októberében látogattak el hazánkba és tekintették meg a versenyeknek otthont adó két helyszínt (Kincsem Park és Nemzeti Lovarda). Mindkét létesítmény elnyerte tetszésüket. Időközben pedig megszületett az a kormányhatározat is, ami biztosítja a kormányzat támogatását a rendezvény számára.

96 év után idén megváltozott a Magyar Lovassport Szövetség arculata is. Az új sportolói kártyákat korábban már bemutattuk itt a Riderline-on. Azonban az 1924 óta használt logó is új formáben él tovább, a Horze Lovasáruház közreműködésének köszönhetően pedig a sportolók formaruhája is megújul – tájékoztatta a megjelenteket Stróbl Dorottya.

MLSZ leigazolas1200

A szakmai beszámolót Szotyori Nagy Kristóf folytatta 2019 legjelentősebb eredményeinek felsorolásával, valamint az ezeket összefoglaló kisfilm bemutatásával.

Dr. Himber Péter könyvvizsgáló elmondta, hogy a dokumentumok átvizsgálása alapján a Magyar Lovassport Szövetség bevételeinek nagy részét a célprogramokra költötte. Részletesen minden programot végigvizsgáltak, formailag, tartalmilag, alakilag minden a törvényi előírások szerint történt, mondta. A könyvvizsgálói jelentés az MLSZ honlapján teljes terjedelmében olvasható.

Pap István Tibor a felügyelőbizottság képviseletében azzal nyitotta beszámolóját, hogy a Szövetség gazdálkodása végig megfontolt volt és a Szövetség céljait szolgálta. Megköszönte Lázár Vilmos és dr. Budai Gyula lobbitevékenységét, hiszen a költségvetési támogatás nagy része ennek köszönhető, ugyanakkor mint mondta, kötelessége felhívni a figyelmet arra, hogy ha ezek a támogatások nem érkeznének, vagy csökkennének, mind a Magyar Lovas Szövetség, mind a Nemzeti Lovarda költségvetését alaposan át kellene gondolni. Emellett fontos a szabályozottság és a transzparencia a támogatások elköltése során, tette hozzá.

Stróbl Dorottya ismertette a pénzügyi beszámoló és közhasznúsági jelentés legfontosabb adatait, illetve a 2020-as pénzügyi tervet. Elmondta, az MLSZ 2020-ban is számíthat az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Agrárminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatására.

Az utolsó előtti napirendi pontban a Felmentvény volt. A Fogathajtó Szakbizottság ugyanis Tóth Tamást terjesztette elő a kettes- és négyesfogathajtó szövetségi kapitányi feladatkörre, aki azonban az MLSZ elnökségi tagja is. Ez a két pozíció a Szövetség alapszabálya szerint összeférhetetlen, ez alól csak a közgyűlés adhat felmentést. A megjelentek a felmentvényt egyhangúlag megszavazták.

A közgyűlés végén a résztvevők közül Appel Gusztáv (BAZ megye) kért szót, aki felvetette, nem lehetne-e a lovassportot látványsporttá minősíteni, ami jelentősen bővítené a megszerezhető támogatások körét. Lázár Vilmos válaszában elmondta, sokan teszik fel ezt a kérdést és sok egyeztetésen vannak túl ezzel kapcsolatban. A Magyar Lovassport Szövetség azonban azt az egyértelmű választ kapta a kormánytól, hogy a látványsportok jól bevált körét nem tervezik módosítani.

MLSZ KGY2020 1

Hivatalos információ:

A közgyűlés napirendje:

  1. Jegyzőkönyvvezető, hitelesítők, Szavazatszámláló Bizottság megválasztása
  2. Elnöki köszöntő
  3. Megemlékezések
  4. Szakmai beszámoló
  5. Könyvvizsgálat eredménye (a könyvvizsgáló beszámolója)
  6. Felügyelőbizottság jelentése
  7. 2019. évi pénzügyi beszámoló és a Közhasznúsági jelentés
  8. 2020. évi pénzügyi terv
  9. Felmentvény
  10. Egyebek

Letölthető dokumentumok a Magyar Lovas Szövetség oldalán:

Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek