Xixo Borgia, Shiarado SZ és Sedrick az idei Tenyészverseny legjobbjai

2020tenyeszverseny vasarnap og

A Gestüt Lewitz által tenyésztett lovak dominálták a Kecskeméten megrendezett Tenyészverseny döntőit.

Xixo Borgia győzött az ötévesek között

Az ötévesek bajnoksága rendkívül izgalmasra sikerült, bár az elődöntők alapján nagyjából tudni lehetett, hogy kik állnak majd a dobogón, a kérdés már csak az volt, ki, hova kerül.

Szabó Gábor és Faluhelyi Ádám csatája szinte borítékolható volt, és mégis voltak meglepetések. A 31 lóból mindössze hatan tudták teljesíteni hibátlanul a döntő pályáját. A már említett csatában pedig Cordiss Faluhelyi Ádámmal alulmaradt, az első pozícióból egészen az ötödik helyezésig csúszott. Xixo Borgia viszont nem hibázott, így ő lett 2020. bajnoka a Tenyészversenyen.

PC 01 5é dönt szabó xixo borgia
Ifj. Szabó Gábor - Xixo Borgia

Carola és Kurnyák Ágnes az első napon megnyerték az elődöntőt, másnap is kiválóan szerepeltek, majd a döntőben csak 1,79 másodperccel maradtak alul, így az ezüstérem lett az övék.

PC 02 5é dönt kurnyák carola
Kurnyák Ágnes - Carola

Caribina és Mráz Tamás a harmadik helyen kerültek a döntőbe, ezt meg is tartották, bronzéremmel zártak.

PC 03 5é dönt caribina mráz
Mráz Tamás - Caribina

5 éves lovak - eredmények:

  1. Xixo Borgia (Big Star × Santuria/Sandro Boy) – ifj. Szabó Gábor (tenyésztő: Gestüt Lewitz, tulajdonos: ifj. Szabó Gábor, Szebényi Dániel)
  2. Carola (Carpaccio × Casina/Ciacomo) – Kurnyák Ágnes (tenyésztő: Pappné Dobos Ildikó, tulajdonos: Nagy Júlia)
  3. Caribina (Cariba Dam × Ronalda/Koppány) – Mráz Tamás (tenyésztő és tulajdonos: Erdélyi Lóránt

Shiarado SZ és Szuhai Gyula a hatéves kategória győztes párosa

A hatéves lovak szintén ebben a metódusban versenyeztek a döntőben. 31 ló közül mindössze három került be az összevetésbe. A győztes páros Shiarado SZ és Szuhai Gyula. Gyula nagyon nagy tempót diktált, rövideket fordult, magasra tette a lécet, amit más már nem tudott megugrani.

PC 6 éves dönt eredmény02
Szuhai Gyula - Shiarado SZ

Casper, ifj. Lázár Zoltán lova az első helyen várta a döntőt. Az összevetésben szintén bődületesen jól ugrott, és csak 1,85 másodperccel maradt el a győztestől, így ezüstéremmel zárt.

PC 02 6 é dönt casper ifj lázár
Ifj. Lázár Zoltán - Casper

Bandi Zsanett és Casper sajnos ütöttek egyet az összevetésben, de a hibátlan sem lett volna elég, mert az idejük szintén a harmadik helyre rangsorolta őket.

PC 03 6 é dönt casper bandi
Bandi Zsanett - Casper

Gucci IC hiába állt a második helyen a döntő előtt, sajnos elég volt egy pici hiba, egy verőhiba az alappályán és a szoros verseny miatt lecsúszott az ötödik helyre.

6 éves lovak - eredmények:

  1. Shiarado SZ (Shere Khan du Banney × Diarda/Diarado) – Szuhai Gyula (tenyésztő: Gestüt Lenzenthal, tulajdonos: Szuhai Gyula)
  2. Casper (Caspar × Grand Bijouet/Baloubet du Rouet) - ifj. Lázár Zoltán (tenyésztő: Gestüt Lewitz, tulajdonos: Lázár család)
  3. Casper (Conthargos × Dialouba/Diarado) – Bandi Zsanett (tenyésztő és tulajdonos: Gestüt Lewitz)

Kovács Henri duplázott

Az utánpótlás korú, 7-8 éves lovaknál a döntő is kiszámíthatatlan volt, még csak sejteni sem lehetett kik lesznek a nyerők, mint a fiatalabbaknál, csak Caremos és Action Boy voltak mindkét nap stabilan az élvonalban. Mindössze öt ló került be az összevetésbe a 35 fős mezőnyből. Ebből a legjobb páros, egyben 2020. utánpótlás bajnoka Sedrick és Kovács Henri lett.

Henri zsinórban másodszor nyeri ezt a kategóriát, 2019-ben is ő vitte haza az aranyérmet lovával, Quinteroval. Az emített ló most is itt volt, kiválóan szerepelt a döntő alappályáján, de sajnos az összevetésben egyet ütött, így a negyedik helyen végzett. Kár érte, mert neki volt a legjobb ideje mind közül. Sedrick és Henri a hatodik helyen érkezett a döntőbe, és tornázta fel magát az aranyig.

PC eredmény04
Kovács Henri - Sedrick

Másodikként egy 7 éves ló végzett: Diablo ifj. Lázár Zoltánnal kevesebb, mint egy másodperccel csúszott le az első helyről.

PC 2 ut diablo ifj lázár zoltán
Ifj. Lázár Zoltán - Diablo

A harmadik helyezett a 13. helyről került be az összevetésbe és kiválóan teljesített. A 7 éves Noblesse VD Donkhoeve és Faluhelyi Ádám megdolgoztak a bronzéremért.

PC 3 ut dönt Noblesse vd faluhelyi
Faluhelyi Ádám - Noblesse VD Donkhoeve

Az utánpótlás kategória eredményei:

  1. Sedrick (Spartacus × Ratanja/Converter) – Kovács Henri (tenyésztő: Gestüt Lewitz, tulajdonos: Tóth Péter)
  2. Diablo (Diarado × Cartonette/Cartogan) - ifj. Lázár Zoltán (tenyésztő: Gestüt Lewitz tulajdonos: Lázár család)
  3. Noblesse VD Donkhoeve (Royal Earl du Chabus × Hapiness V/D Donkhoeve/Lord Z) és Faluhelyi Ádám (tenyésztő: Gustaaf Quintelier, tulajdonos: dr. Kálmán András)

Szöveg és fotó: Hajdu Krisztina, lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek