Ez történt 2020-ban a díjlovasoknál

Schmidt Anita

A Magyar Lovassport Szövetség Díjlovagló Szakága weboldalán közzétette a tavalyi évről készült részletes összefoglalót:

"Szövetségi kapitányi beszámoló a 2020-as évről

A 2020-as évben minden tekintetben rendhagyó volt a szakág és mindannyiunk számára. Az év elején még minden a megszokott módon történt. Kijelölésre kerültek a fő célkitűzések, és az ahhoz vezető utak. Aztán a járvány megjelenésével március elejétől május végéig teljesen szüneteltek a versenyek, és bizonytalan volt a további folytatás.

Aztán Európában először nálunk indult újra az élet, hiszen május végén Máriakálnokon került megrendezésre az első nemzeti verseny, amit ugyanitt júniusban egy Világkupa forduló is követett, újraindítva Európa vérkeringését. A későbbiekben felvállaltuk a Korosztályos Európa-bajnokságok megrendezését, ahol lovasaink kimagasló sikereket értek el. Felnőtt lovasaink a következő évi Felnőtt EB-re szereztek minősüléseket. A végül elmaradt Fiatal Lovak Világ Bajnokságra minden kategóriában készült lovasunk. Fontos pontokat szereztünk a Világkupa fordulókon!

Főbb hazai versenyek

2020-ban 13 országos minősítő A kategóriás versenyt tudtunk rendezni, ami ugyan kevesebb az előző évekhez képest, de a kialakult helyzetben több, mint elégséges. A versenyeken a résztvevői létszám még ebben a helyzetben sem maradt el a megszokotthoz képest. Ezen versenyekről tudtak lovasaink a nemzetközi versenyekre minősülni. A bizonytalan időszakokban a versenyek zárt kapuk mögött zajlottak.

A Magyar Bajnokság a korábbi időpontjából október elejére került. Helyszíne a Nemzeti Lovarda volt. A háromnapos versenyen 232 lovaglást láthattunk. Új bajnoki kategóriaként az U25 bajnokságot is meg tudtuk rendezni, ahol a FEI irányvonalat követve 25 év alatti lovasaink Nagydíj szinten tudták összemérni tudásukat.

Összességében négy Fiatal ló bajnoki kategória, hat Korosztályos és egy csapat, egy Nehéz osztályú és a Felnőtt Magyar bajnoki cím került kiosztásra. Az elmúlt évekhez hasonlóan még mindig a junior korosztály a legnépesebb.

A Fiatal ló korosztályban 26 ló vetélkedett a bajnoki címekért, ahol nagyszerű, sokszor 80% feletti lovaglásokat láthattunk a lovasoktól. Kimagaslóan a VB-re készülő lovak teljesítettek, ami azért is pozitív, hiszen jelenleg a Magyar Bajnokságon a Fiatal lovaknak egy kategóriával az FEI szint alatt kell versenyezniük, így azok a lovak, akik idén a saját nemzetközi kategóriájukban kivívták a VB indulási jogot, nem csak technikai tudásukkal, hanem mozgásadottságukkal, megjelenésükkel is bizonyították kvalitásukat.

A Korosztályos egyéni bajnoki címekért 48 páros mérette meg magát. Az adott korosztályok bajnoki címeiért folytatott versengésben minden kategóriában kiegyenlített küzdelem folyt, a legizgalmasabbnak a Gyermek korosztály dobogós helyezéseinek megszerzése számított.

A Nehézosztályú Bajnokság nyolc lovassal, míg a Felnőtt Magyar Bajnokság 6 lovassal zajlott. Az idei évben a Magyar Bajnokság nagyon erős színvonalon zajlott. Dobogós lovasaink mindhárom napi teljesítménye 70% feletti, vagy akörüli eredményt hozott. Ez Nagydíj szinten óriási dolog! A színvonalat az is mutatja, hogy új Magyar Bajnokot köszönthetünk Schmidt Anita – Limitless személyében, három tizeddel előzték meg a Losonczy Anikó – Dior S párost. Harmadik helyen Szokola Csaba a magyar tenyésztésű Enyinggel végzett. Korábbi Magyar Bajnokaink a negyedik és ötödik helyen végeztek szintén erős lovaglásokkal.

Szakágunk másik összevont bajnoksága, a Championátus és U25 Bajnokság októberben Balatonvilágoson került megrendezésre. A Championátus hét bajnoki kategóriájára 77 páros, míg az U25 Bajnokságra 47 páros érkezett a 3 nap alatt összesen 243 startot számláló versenyre. Mindkét bajnokság létjogosultsága nagyon fontos, de mindenképpen szükségesek további finomítások a versenyrendszerben a még kiegyenlítettebb feltételek megteremtésével.

Hazai rendezésű nemzetközi versenyek

Az idei évben is három hazai rendezésű 3* nemzetközi versenyt tudtunk rendezni. Mindhárom verseny egyben Világkupa forduló is volt: Máriakálnok, Pilisjászfalu és Fót. A három versenyen összesen 321 páros indult.

A máriakálnoki nemzetközi versenyre rengeteg EB, VB minősülést megszerezni kívánó lovas érkezett, többek között a teljes német póni válogatott. Összességében mindhárom versenyre neves lovasok érkeztek.

Lovasterapia Szov verseny2020 2
XVI. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyt és Lovasterápiás Verseny - fotó: Magyar Lovasterápia Szövetség

Pilisjászfalu Korosztályos és Póni EB-k

Az év legrangosabb eseménysorozata az elmaradt angliai és lengyelországi Korosztályos és Póni Európa-bajnokság Magyarországon Pilisjászfalun az Unikornis lovardában Arie Yom-Tov közbenjárására került megrendezésre egy 5 hetet átölelő mega rendezvénysorozatban, ahol egy Világkupafordulót követően, először a Gyermek és Junior EB, majd a Fiatal lovas és U25 EB, majd zárásként a Póni EB követett. Eredetileg Pilisjászfalu a Gyermek és az U25 EB-nek adott volna otthont, de a járvány miatt kialakult helyzetben a Nemzetközi Lovas Szövetséggel történt hosszas egyeztetés után elvállalta a többi korosztály és a póni lovasok EB rendezését. Európa Korosztályos lovasai sokáig emlékezni fognak Magyarországra, hiszen rengeteg fiatal lovas álmát váltottuk valóra. Számunkra is maradandó emlékeket hozott lovasaink sikere miatt.

A járványhelyzet miatt az év elején elfogadott szakmai tervemben előírt kötelező minősítő versenyek teljesíthetetlenné váltak. Ezért, amint biztossá vált, hogy az EB-k megrendezésre kerülnek, az EB leendő helyszínén válogató napot tartottam, ahol az EB kanditátusok egy nemzetközi bírói szaktekintély előtt programlovaglással, állatorvosi felvezetéssel és steward ellenőrzéssel teljesítettek egy napot, majd az ottani információk és a már megszerzett versenyeredményeik tükrében jelöltem ki az EB kereteket.

Az Európa-bajnokságok résztvevői létszáma és színvonala semmivel sem marad el a korábbi évektől. Az első héten a Gyermek és Junior korosztály lovasai mérték össze tudásukat. Mindkét korosztályban csapattal vettünk részt:

Gyermek lovasaink háromfős csapata:

  • Koszta Botond – Bicolor II. (edző: Dallos Zsófia)
  • Lőkös Lúcia – Bellamy (e: Cserpák Beatrix)
  • Solymosi Sára (e: Pachl Péter, Dr. Homoródi Nóra)

A 44 fős mezőnyben lovasaink az első megmérettetéskor, az előkészítő feladatban a középmezőnyben végeztek mindannyian a 20 országból érkező lovasok között. A csapatversenyben mindenki javítani tudott az előző eredményén, így csapatunk gyönyörű eredménnyel a 4. helyen végzett a 9. csapatból, csak egy százalékkal lemaradva a dobogó harmadik fokáról. A csapatverseny egyéni értékelése alapján jutottak lovasaink az utolsó napi egyéni döntőbe. Koszta Botond és Lőkös Lúcia is a döntőbe került, ahol Boti profi és pontos lovaglással megszerezte a 7. helyet az egyéni döntőben 76,685%-al, míg Luca 12. lett. Sára szintén szép lovaglásokkal a középmezőnyben végzett.

A Junior volt idén is a legnépesebb korosztály. A 65 fős mezőnyben magyar csapatunk:

  • Ambach Fanni – Schufro Armani (edző: Prutkay Zoltán, Christian Almer)
  • Felvinczi Lilla – Bonjour Majlund (e: Szeicz Erika)
  • Hoffer Hanna – Sunny Girl (e: Ács Róbert, Rudolf Rostek)
  • Lázár Zsófia – Balerina Royal (e: Dallos Zsófia)

A csapatversenyben lovasaink az eddigi legjobb junior csapat eredményt érték el, és a 15 csapatból a 7. helyen végeztek! Az egyéni megmérettetésben végül Ambach Fanni és Felvinczi Lilla szerepelt a legjobban, akik az egyéni feladatban a 15. és 19. helyet szerezték meg, és ezzel a teljesítményükkel bejutottak az utolsó napi a zenés kűrbe. A legjobb 18 páros között Lilla élete első zenés kűrjével a szuper 13. helyet szerezte meg 71,545%-al, míg Fanni a 18. lett. Hoffer Hanna és Lázár Zsófia is nagyon szépen helytállt a versenyen, sajnos a döntőbe kerüléshez ez most nem volt elég.

A második héten a Fiatal Lovasok és az U25 lovasok következtek. Magyar lovasaink ebben a két korosztályban idén sem indultak csapattal. Az U25 korosztályban négy lovasra számítottunk a versenyt megelőzően, a verseny végleges nevezésekor csak két lovasunk maradt, akik közül, ha csak egy eljött volna csapatban 4. helyen szerepelt volna Magyarország.

Fiatal lovasaink:

  • Makk Dorka Panka – Balco (edző: Florian Zimmermann)
  • Rapi Kitti Krisztina – Dancing Queen BC (e: Ács Róbert)

U 25:

  • Pachl Benedek – Donna Friderika (edző: Thamar Zweistra, Pachl Péter)
  • Yom-Tov Jázmin – Zodinde (e: Sjef Jansen)

A Fiatal lovasoknál mindkét lovasunk szépen helytállt, Rapi Kitti Krisztina egyéniben elért eredménye kevéssel maradt el a kűrbe való kerüléstől. Makk Dorka Panka a középmezőnyben végzett biztos lovaglásokkal.

Az U25 korosztályban először indult két lovasunk, és mindketten lovasunk parádés lovaglással került a döntőbe. Az egyéni feladatból Pachl Benedek a saját tenyésztésű és képzésű Fridivel a 14. helyen, Yom-Tov Jázmin a 15. helyen került a döntőbe, ahol Jázmin a fantasztikus 10., Beni meg a 13. helyet szerezte meg.

A versenysorozatot a Póni Európa-bajnokság zárta, ahová 17 ország 51 lovasa érkezett. Magyarországot Major Kíra Málna képviselte sárga kancájával, Davidával. Edzője Pachl Péter. Lovasunk a csapatversenyben és az egyéni értékelésében is a középmezőnyben végzett 67% feletti eredményekkel. Kíra nagyon korrekt és felkészült feladatokat mutatott be kisebb hibákkal. A döntőbe nem került be, de a párosban még bőven van, amit reméljük, jövőre meg tud mutatni.

Korosztályos Európa Bajnokság fiatal lovas és U25 kategória 4. versenynap A fiatal lovas egyéni versenyszám...

Közzétette: Díjlovagló Szakbizottság – 2020. augusztus 20., csütörtök

Nemzetközi versenyeken elért eredményeink

Lovasaink kilenc nemzetközi versenyen vettek részt az évben.

Korosztályos lovasaink 14 első helyet hoztak a nemzetközi versenyekről. A legtöbb győzelmet az U25 korosztályban érték el, ami nagyon nagy dolog, hiszen a felnőtt utánpótlás lovasaink sikere a későbbiekben felnőtt mezőny erősítésében fog szerepet játszani. A győzelmeket Szőke-Tóth Berillnek (3), Yom-Tov Jázminnak (2) és Pachl Benedeknek (2) köszönhetjük.

Első helyeket szereztünk még Junior, Póni és Gyermek kategóriában is Felvinczi Lilla (3), Hoffer Hanna (3) és Solymosi Sára jóvoltából.

Felnőtt lovasaink közül ketten szerezték meg a 2021-es Hagen-i Felnőtt Európa Bajnokságra a minősülést, azaz Losonczy Anikó és Szokola Csaba már biztos résztvevők, míg Ács Róbert és Yom-Tov Jázmin a szükséges két minősülésből már megszereztek egyet-egyet. Szokola Csaba a Közép-Európai Világkupa ranglista második helyén áll az utolsó regionális forduló előtt. A régióból két lovas indulhat a götheborgi Világkupa döntőn, így nagy eséllyel itt is lesz magyar lovas!

Fiatal lóval versenyző párosaink sikeres nemzetközi szereplések után nagy erőkkel készültek a decemberi verdeni Fiatal lovak Világbajnokságára, melyre minden kategóriában két-két párossal készültünk. Majd a járvány okozta bizonytalanság után négy lovasunk vállalta a megmérettetést, végül Verden az utolsó pillanatban visszalépett a rendezéstől, így lovasaink nem tudtak kiutazni.

Év közben Szokola Csaba, Pachl Benedek és Gálfi Antónia bemutatásával a nemzetközi versenyekről tudtak lovaink első helyezéseket begyűjteni.

Edzőtáborok

Számos nemzetközi szaktekintélyt köszönthettünk országunkban, akik tudásukkal gyarapították lovasaink tudását.

A Díjlovagló Szakbizottság 2019-ben felkérte Johan Rockx holland edzőt, hogy edzőtáborok keretében segítse a felnőtt és U25 korosztályú lovasaink felkészülését. A járványhelyzet miatt ebben az évben csak egy edzőtábort tudtunk szervezni Máriakálnokon, ahol felnőtt válogatott lovasaink és U25 lovasaink a holland edző irányításával kaptak segítséget és tanácsokat munkájukhoz.

DBT versenyek

A négy ország közti versenysorozat a járványhelyzet miatt sajnos nem került lezárásra. A Kupasorozat a 2021-es évben folytatódik az előző évi eredmények beszámításával. Lovasaink a márciusi ausztriai fordulón és az augusztusi szlovákiai fordulón remekeltek és szereztek értékes pontokat.

Talent program

A 2020/2021 évi felkészülést tíz páros kezdi meg. A 2020-as felvételi vizsgára jelentkezett 12 lovasból végül heten nyertek felvételt a programba, és csatlakoztak a programban bennmaradt három lovashoz. Az edzések a továbbiakban is Johan Rockx holland edző vezetésével zajlanak.

Világranglista állások 2020. december 31-ig (kategóriánként a legjobb három magyar lovas)

Felnőtt lovasok:

  • 277. Szokola Csaba – Enying
  • 288. Schmidt Anita – Limitless
  • 311. Ács Róbert – Fioretto 35.

Világkupa állás – Közép-Európai Liga:

  • 2. Szokola Csaba
  • 12. Szalai Nikolett
  • 18. Schmidt Anita
Szokola Csaba S Anett
Szokola Csaba - Fotó: Somogyvári Anett

U25:

  • 14. Yom-Tov Jázmin – Zodinde
  • 54. Szőke-Tóth Berill – Qatar
  • 69. Pachl Benedek – Donna Friderika

Fiatal Lovas:

  • 52. Érdi Gabriella – Sierappel
  • 61. Pachl Benedek – Donna Friderika
  • 140. Nagy Panka Zina – Guilty

Junior:

  • 34. Lázár Zsófia – Balerina Royal
  • 42. Felvinczi Lilla – Bonjour Majlund
  • 48. Ambach Fanni – Schufro Armani

Póni:

  • 29. Hoffer Hanna – Macciato
  • 90. Major Kíra Málna – Davida
  • 93. Nagy Rita Laura – Dano’s Miracle

Gyermek:

  • 13. Lőkös Lúcia – Bellamy
  • 14. Koszta Botond – Bicolor 2
  • 55. Solymosi Sára – Asshagay-C

2021. évi tervek

Felnőtt lovasaink

Az első nagyobb megmérettetés a götheborgi Világkupa Döntő lesz március 31. - április 5. között. A Világkupa Döntőre a Közép-Európai Ligából még egy forduló van hátra februárban Motesice-ben. Szokola Csaba áll jelenleg a második helyen a ranglistán Enying nevű lovával. A Ligából két induló tud részt venni a döntőn, úgyhogy a verseny függvényében jó esélyünk van a részvételre.

A 2021-es Felnőtt Európa-bajnokság Hagenben lesz szeptemberben. A Losonczy Anikó – Dior S és Szokola Csaba – Enying párosok már megszerezték a minősülést. A Yom-Tov Jázmin – Zodinde, Ács Róbert – Fioretto, és Losonczy Anikó – Mystery párosok már egy minősülést megszereztek. Ezen felül további lovasaink esetében is kilátásban van a minősülés elérése. Amennyiben további lovasoknak is sikerül, akkor ismét csapattal tud Magyarország részt venni az EB-n.

Korosztályos lovasok

Július elején Valenciában lesz a Gyermek, Junior és Fiatal lovas EB. Mindenképpen csapatban bízom a Junior és Fiatal Lovas korosztályban.

U25 EB még nem került kijelölésre. A tervek között csapat összeállítása szerepel, köszönhetően annak, hogy kiváló lovasaink vannak.

A Póni EB Lengyelországban kerül megrendezésre. Tavalyi EB lovasunkon kívül remélem lesz még olyan minőségi párosunk, aki ki tud utazni.

Fiatal lovak

Augusztusban Ermelóban kerül megrendezésre a Világbajnokság. Remélem, a 2020-ban VB-re készülő lovak tudnak magasabb szintre lépni és teljesíteni a minősülést, illetve új fiatal lovak is képbe kerülnek.

Nagyon köszönöm mindazoknak, akik az idei évben elősegítették a szakág fejlődését: a lovasoknak, az edzőknek, a szponzoroknak, a szülőknek, a lótulajdonosoknak, a versenyrendezőknek, a szakág vezetésének, a bíróknak, versenyirodáknak, valamint kiváló titkárunknak, Puskás Juditnak!

Budapest, 2021. január 27., Dallos Zsófia szövetségi kapitány"

Forrás: Díjlovagló Szakág
Borítókép: Tokodi Tícia, Tic Photo

Kapcsolódó cikkek
Kommentek