A Magyar Lovassport Szövetség 2022. évi díjazottjai

Gala 2022 og

Egy igazán különleges helyszínen, a Budavári Palotanegyed Főőrségi Lovardájában vehették át elismeréseiket a Magyar Lovassport Szövetség idei díjazottjai.

Gróf Széchenyi István Emlékérem

E legmagasabb lovas kitüntetés a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett nemzetközi szintű lovas teljesítményért, kimagasló oktatási-, nevelési-, tudományos-, gazdasági-, társadalmi munkásságért, a szakmai kultúra erősítéséért, a nemzetközi sportéletben, a társadalmi szervezetekben, a sport-köztestületekben kifejtett magas szintű munkásság elismeréseként adományozható. A Magyar Lovas Szövetség Elnöksége 1987-ben alapította. Az emlékérem alkotója Tóth Béla szobrászművész.

Borsó Béla

1954-ben született Debrecenben, iskolái elvégzése után jelentős nyelv- és szaktudásával, vállalkozó szellemű hozzáállásával, munkájával bejárta a világ nagy részét. Családjával abban az ausztriai istállóban tartotta lovait, ahová a világháború idején a Bécsi Spanyol Lovasiskola lóállományát menekítették. Innen minden nyáron a Hortobágyra járt haza lovagolni, majd 1990-ben végleg hazatért és feleségével, Borsó Ilonával megépítették az Epona Lovasfalut, megújítva a Hortobágyi Ménest, amely az ország legmeghatározóbb turisztikai és lovas központja lett. Az Epona minden lovas szakágban a legmagasabb szinten jelen volt. Négyesfogathajtásban Fintha Gábor, díjlovaglásban Lovász József, Borsó Ágnes, Ács Róbert, díjugratásban pedig öt évig Turi József Epona színekben nyerte a versenyeket Epona Superville nyergében, minden idők legnagyobb magyar eredményeit elérve.

A sportban és tenyésztésben is főszerepet vállalt, a Lovasnapok legendás sorozatának megkoronázásaként 2000-ben elnyerte a Nemzetközi Lovasszövetségtől az Ifjúsági Európa-bajnokság megrendezésének jogát.

Később a Fejér megyei Szárra költözött, itt már a spanyol lovak szeretete lengte be munkásságát. 2005-ben a Papp László Sportarénában szervezett első lovasrendezvény egyik menedzsere volt, 2006-ban pedig megrendezte a Magyar Lovaskultúra Karácsonyi Lovasgáláját. 2006-ban megalapította az Epona Spanyol Lovasiskolát, amelynek lovasai a budai vár Oroszlános udvarában 105 teltházas klasszikus lovas előadással elevenítették fel lovas múltunk értékeit.

Borsó Béla korábban a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke is volt, jelenleg az edzői oktatási bizottság tagja.

Borso Bela

Lovász József

1955-ben született, az érettségi után lovasedzői végzettséget szerzett, később kiemelt edző a díjlovagló szakágban.

16 évesen kezdett el lovagolni Kőtelken, majd 18 évesen versenyezni kezdett díjugratásban. Verseny pályafutását 1973-ban Mezőkeresztesen folytatta, ahol tehetségére felfigyelt Szemere Csaba ludovikás kapitány, akinek tanítványa lett. Mindhárom olimpiai szakágban eredményesen versenyzett. 1980-ban Alagon készült a díjlovas válogatottal az olimpiára, de végül a magyar díjlovasok nem utaztak.

1981-től a Szilvásváradi Állami Gazdaság díjlovasa. Itt legeredményesebb lovai Kapitány és Attasé voltak, akikkel számtalan hazai és nemzetközi versenyen eredményesen vett részt.

1993-tól a Hortobágy - Eponában dolgozott, edzőként és lovasként ekkor jutott a csúcsra: tanítványai az utánpótlás válogatottak legjobbjai, lovasként aranyérmes az országos bajnokságban.

2003-tól magán lovas egyesületek edzője. 2019-től nyugdíjas éveit tölti, de a mai napig aktívan adja át tudását tanítványának.

Lovász József legkiemelkedőbb eredményei:

 • Díjlovas Európa-bajnokság, Ausztria, Cifra nevű lován 8. hely
 • Világkupa forduló, Kaposvár Merlot nyergében 1. hely
 • Magyar Bajnok 1996-ban Hortobágyon Fergeteg nevű lován

Lovaglási stílusával és tudásával tükrözte vissza azt a képet, amit a Ludovikás lovastisztek mondhattak csak magukénak, mindezt tehetségével és utánozhatatlan eleganciával mutatta be tökéletesen átlovagolt és elengedtetett lovain.

Lovasz Jozsef

Dr. Nagyalásonyi Gyula

1943-ban Szentesen, lószerető, lóértő családban született. Családjának férfi tagjai gazdászok, huszárok. Példájuk nyomán 13 évesen Csongrád és Békés megyében sík- és gátversenyen lovagolt. Agrármérnök diplomáját a gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerezte (1967), ahol 1986-ban doktorált.

Első munkahelye a Tiszasülyi Állami Gazdaság, ahol a jó hírű kisbéri félvér tenyésztői munkáit is irányította. A Magyar Lóverseny Vállalat mezőhegyesi versenyistállójának vezetője, az Üllő Dóra-majori Embrió Átültető Állomás igazgatója.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumból állattenyésztési munkakörből vonul nyugdíjba 2004-ben.

Szakíró, a magyar lovaskultúra és fogatolási mód, valamint a versenyszabályok szakértője. Nemzetközi fogatbíró, a Magyarországon rendezett fogathajtó Világbajnokságok fellebbezési bizottságainak tagja.

Hivatása iránt alázatos, elkötelezett, nagy általános és szakmai műveltségű, köztiszteletű úriember.

Nagyalasonyi Gyula

Parti Imre

1989-ben a Vései Új Élet Tsz-től öt bábolnai származású arab kancát vásárolt, és az OMMI-tól megkapta a Magdan nevű import arab telivér fedezőmént. Röviddel ezt követően a romániai Mangáliai Ménesből 21 arab kancával, majd 1990-94 között még Mangáliából és Radautzból importált 160 arab kancával és tenyészménnel bővült az állománya.

Lovait főként a távlovagló sportban próbálta ki, és szinte minden évben megnyerte velük a "Magyarország legjobb távlótenyésztője" díjat. A lovai közül Koheilan Tajmir P-vel Pachl Péter díjlovaglásban nagydíj szintig jutott, díjugratásban pedig Mersuch Emília P számos rangos esemény eredményes résztvevője volt. Dubai koronahercege és az Abu Dhabi lovasklub vezérigazgatója is vevői voltak a lovainak, az Arab Emirátusokban azóta is szívesen fogadott vendég.

Állománya több száz egyedet számlál, ma az ország legnagyobb állományú magánménesének tulajdonosa. 2014-ben a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége az "Év lótenyésztője" díjjal tüntette ki.

Parti Imre

Magyar Lovassportért Emlékérem

Ez a kitüntetés a közelmúltban elért kimagasló, nemzetközi szintű versenyeredményért, sportolók felkészítéséért, a lovassport érdekében kifejtett eredményes menedzselési-, szervezési-, támogatási-, oktatási-, nevelési-, tudományos- és médiatevékenységért, a fiatalokat, a diáksportot felkaroló munkásságért és a lovassportot népszerűsítő színvonalas médiatevékenységért adományozható. Az Emlékérem alkotója Tóth Béla szobrászművész.

Goller Alex

A kitüntetett a Szilvásváradi Sportegyesület (SZISE) elnöke, a fogatsportot három és fél évtizede szolgálja.

Kezdetben többnyelvű tolmács, később a sportdiplomáciai tevékenység, a versenyrendezés, szervezés segítője. Tevékeny részese a szilvásváradi sport, az egészségőrző szabadidős tevékenység és a társadalmi élet fellendítésének. Részt vesz a gyermekek iskolai lovagoltatását segítő program szervezésében, a Lovasközpont kihasználtságát segítő versenyek, rendezvények szervezésében, lovashagyományaink ápolásában. Meghatározó szerepet vállalt a szilvásváradi négyévszakos fogathajtó maratonpálya megépítésében: a helyszín kiválasztásában, a munkafázisok ellenőrzésében, az igényes környezeti kultúra kialakításában, a közönségszervezésben és az üzemeltetésben.

Goller Alex

Gróf Sándor Móric Díj

A Díj névadója, Gróf Sándor Móric művelt, jó kedélyű, bátor, egyenes jellemű, igazságszerető, a közügyeket támogató, igazi sportember, népszerű személyiség volt. Nem az elismerés, hanem a teljesítmény érdekelte. Több mint háromszáz egyedülálló lovaskalandját jegyezték fel. Átúsztatott a Dunán, rakott szekeret ugratott lovával, lóháton járt fel palotájának emeletére, ahogy ezt az Emlékszobor is jelképezi. Jelentősebb összeget hagyott a Magyar Tudományos Akadémia alapjára, a Nemzeti Múzeumra, az Országos Gazdasági Egyesület céljainak előmozdítására, a budai szegényápoldának, valamint a pesti gyermekkórháznak. Segítőkész ember volt.

A Gróf Sándor Móric Díjat a Magyar Lovassport Szövetség 2010-ben alapította, a lovassport kiemelkedő támogatóinak adományozható. A díj Nacsa Richárd szobrászművész alkotása.

Gőz László

A díjazott gyermekkora óta a lovak bűvöletében él, még a Pasaréti Honvéd lovardában kezdődött lovas pályafutása, majd az élet a lovas rendezvények felé sodorta. Elismert harsonaművészként, a Budapest Music Center tulajdonosaként is a lovakért, a lovasrendezvényekért, a lovasvilágért dolgozik. Lehet szó lovastorna világbajnokságról, négyesfogathajtó Európa-bajnokságról, CSIO Nemzetek Díja díjugrató versenyről, Gőz László mindig ott van a háttérben. A technika, a szervezés, a kapcsolatrendszer, a kommunikáció mind-mind a nevéhez fűződő rendezvények sikerének záloga. Eddig tizennégy Nemzeti Vágta, több mint 100 Elővágta, országos és nemzetközi lovas rendezvények szervezésében tevékenykedett, munkásságával elévülhetetlen segítséget nyújtott a magyar lovaséletnek. A francia, a lengyel és a magyar lovagrend tulajdonosa.

Goz Laszlo

Lovas sportolói díjak

Lovassportunk 2021-ben sikeres esztendőt hagyott maga mögött. A sikerekhez számos lovassportoló teljesítménye járult hozzá, akiknek Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke lovassportolói díjat adományozott:

 • Alasztics Alíz: a 2021. évi FEI Fiatal lovasok Díjugrató Európa-bajnokságán csapat 7. helyezett eredménye elismeréseként
 • Dömse Tamás: a 2021. évi FEI Fiatal lovasok Díjugrató Európa-bajnokságán csapat 7. helyezett eredménye elismeréseként
 • Jármy Vince: a 2021. évi FEI FiataL Díjugrató Európa-bajnokságon csapat 7. helyezett eredménye elismeréseként
 • Ifj. Szuhai Gyula: a 2021. évi FEI Gyermek Díjugrató Európa-bajnokságon egyéni aranyérem eredménye elismeréseként
Sportoloi dijugrato
 • Ifj. Dobrovitz József: a 2021. évi FEI Kettesfogathajtó Világbajnokságon csapat aranyérem eredménye elismeréseként
 • Ifj. Fekete György: a 2021. évi FEI Kettesfogathajtó Világbajnokságon csapat aranyérem eredménye elismeréseként
 • Hölle Martin: a 2021. évi FEI Kettesfogathajtó Világbajnokságon egyéni és csapat aranyérem eredménye elismeréseként
Sportoloi fogat
 • Németh Blanka: a 2021. évi FEI Lovastorna Világbajnokságon egyéni 8. helyezett eredménye elismeréseként
Sportoloi N Blanka
 • Szösz Letícia: a 2021. évi FEI Távlovagló Világbajnokságon egyéni 12. helyezett eredménye elismeréseként

„Az ilyen és hasonló eredmények lendítik előre igazából sportágunk fejlődését és hozzák el, csalogatják be közönségünket a versenyeinkre. Elismert sportember, a csodálatos lovas világunkba igyekvő fiatal lovasainknak példaképe vagy, ami nagy felelősséget is ró Rád. Kérem, hogy tehetségeddel, elkötelezettségeddel továbbra is segítsd lovassportunk fellendítését szolgáló törekvéseinket.” – áll a kitüntetettek oklevelén.

Az év edzője

Habsburg-Lothringen Eilika

2021. augusztusában a Nemzeti Lovardában rendezték a lovastorna felnőtt világbajnokságot. Kihasználva a hazai rendezést, a Magyar Póni Klub Szövetség Sóskúti Manók lovastorna csapata saját lóval, öt saját taggal minősülést szerezve, remek teljesítményt nyújtva az előkelő hatodik helyen végzett a világbajnokságon. Az eredmény különleges értéke, hogy több mint három évtizedes szünet után tudott magyar válogatott világversenyen starthoz állni. A kimagasló sportértékű eredmény mögött futószárazóként és edzőként Habsburg-Lothringen Eilika állt.

Szuhai Gyula

A 2021. év legnagyobb díjugrató utánpótlás sporteredménye, hogy a gyermek korosztályban ifj. Szuhai Gyula 14 évesen díjugrató európa-bajnoki címet szerezett. Munkáját, pályafutását és az aranyéremhez vezető utat az Európa-bajnok edző édesapja, Szuhai Gyula irányította, ezért 2021. évben az év edzője címben részesül.

Ev Edzoje

Az év szövetségi kapitánya: Tóth Tamás

2021-ben a kettesfogathajtó világbajnokságot a hollandiai Kronenbergben rendezték. A rekord létszámú mezőnyben, több mint 100 hajtó és 20 nemzet indította el válogatottját a világbajnokságon. Magyarországot kilenc hajtó képviselhette, közülük három alkotta a csapatot. A hajtók tudása, a lovak képessége, a kapitány munkája és döntése meghozta az aranyérmet, és Magyarország válogatottja sorozatban ötödik alkalommal világbajnoki aranyérmet nyert.

Ev szk Toth Tamas

Az év tenyésztője: dr. Jármy Miklós

Életében meghatározó szerepet töltenek be a lovak. Öt gyermekéből három regisztrált versenyző, válogatott kerettagok is. Tenyészetükből került ki a remek sportló, Kitara aki Jármy Vincével a 2013. évi gyermek Európa-bajnokság csapat bronzérmese. A kanca nem csak a sportban, de a tenyésztésben is segítette a családot. Két fedezőmén fia van, a nemzetközi szinten versenyző, Zordon apaságú JB Zenit és a lakeni Fiatal Lovak Világbajnoksága elődöntőjének győztese 265 indulóból, Keve. Keve az apja a jelenleg legeredményesebb magyar sportlónak, a család által tenyésztett JB Koronaőrnek. JB Koronaő a magyar sportló fajtában tenyészmén. Hétévesen döntős volt a Fiatal Lovak Világbajnokságának legnehezebb kategóriájában, ahol a 12. helyen végzett az összesítésben. Többszörös Grand Prix győztes. Az idei fiatal lovas Európa-bajnokság 14. helyezettje. A felnőtt Magyar Bajnokság idei ezüstérmese, a felnőtt magyar díjugrató válogtatott tagja lovasával, Jármy Vincével.

Jarmy Miklos

Kiváló Lóápoló (Best Groom): Bőr Attila

A ’80-as években Abádszalókon, Közép-Magyarország területi bajnokságain díjugratóként ért el eredményeket, majd a ’90-es évektől a Miskolc melletti Sajószentpéteren dolgozik. Már közel három évtizede segíti munkájával a Gyula Farmot, most már a diósgyőri VTK élsportolóit. Az általa előkészített lovak európa-bajnoki aranyérmet, Nemzetek Díja nagydíj győzelmeket, országos bajnoki érmeket szereztek.

Bor Attila

Kiváló Lovas Család: Babochay – Borsó – Szotyori Nagy család

Babochay Erzsébet: Szüleit kísérve ménesekben nőtt fel, aktívan lovagolt a Tattersallban, versenyzői karrierre nem törekedett, de tolmácsként részt vállalt világbajnokságokon. Gyermekei versenyzéséhez a legnagyobb támogatást nyújtotta, szervezőkészségüket és precizitásukat tőle tanulták.

Bátyja, Babochay György a lovasvilág mindentudója. Telivértenyésztőként, ménesvezetőként, versenybíróként, lovas szakíróként és vezetőként hat évtizede szolgálja a magyar lovassportot. Munkásságát korábban Gróf Széchenyi István Emlékéremmel ismerték el.

Babochay Erzsébet férje, Szotyori-Nagy Tamás a Budapesti Lovas Klubban lovagolt. A 70-es évektől professzionálisan szervezett lovas kaszkadőr csapatával történelmi filmek, lovasjeleneteknek szereplője. Később a töki vadaskerti ménes vezetőjeként egyedülálló bravúrt elérve sorozatban négyszer nyerték az általa tenyészett lovak a Magyar Derby kék szalagját.

Fiauk, Szotyori-Nagy Ádám 18 évesen nemzetközi Nagy Díjat nyert. Indult díjugrató ifjúsági Európa-bajnokságon. Felnőtt csapatbajnok, aki egy évtizedes kihagyás után visszatért a concour pályákra. A nemzetközi ló- és lovassport aktív tagja, jelenleg angol telivér tulajdonosként vesz részt a hazai lósportban.

Másik fiuk, Szotyori-Nagy Kristóf díjugrató versenyzőként többszörös korosztályos bajnok, 2021 felnőtt Championja. 2010 óta vezeti a Díjugrató Szakbizottságot, a Magyar Lovassport Szövetség szakmai alelnöke, lovasrendezvények főszervezője, a Prosper Lovasklub vezetője.

Kristóf felesége, Borsó Ágnes díjlovas korosztályos Európa-bajnokságon lovagolt, versenyzőként, edzőként, tanárként a jelenkor egyik legszélesebb körű tudással rendelkező szakembere.

Szülei, Borsó Béla és Borsó Ilona a hortobágyi Epona Lovasfalu létrehozói, akik magánerőből ménestulajdonosként a 90-es években versenysportunk és lótenyésztésünk egyik legaktívabb bástyájaként váltak a magyar lovas élet oszlopos tagjaivá. Az Epona Spanyol Lovasiskola alapítói, a Papp László Arénában szervezett első lovas gálák főszervezői. Az Iskola lovasai a budavári Oroszlános udvarban több mint száz előadásban életre hívták múltunk legnagyobb lovas értékeit.

Lányuk, Borsó Dorottya az idomítás és tenyésztés megszállottja, a földről való idomítás legjobbja, aki edzőként és pedagógusként vezeti az Epona Spanyol Lovasiskolát.

Párja, dr. Gimesi Zsolt állatorvosként szolgálja a magyar lótenyésztést és lovassportot, a lovak szaporodásbiológiájának kimagasló tudású szakembere.

A család legfiatalabb tagjai, Dorottya, Márk és Zalán lovagolnak, fogatot hajtanak és talán tovább írják majd a család dicsőséglistáját.

Lovas Csalad

Gratulálunk a díjazottaknak!

További fotók a rendezvényről »

Fotó: Tokodi Tícia, Tic Photo

Kapcsolódó cikkek
Kommentek