A galopp legnagyobb sztárja, Frankie Dettori a Kincsem Parkban

Dettori KP og

Több ezer fiatal lovas példaképe, a világon nincs olyan zsoké vagy lóversenyrajongó, aki ne ismerné és ne ámulna el egy-egy lovaglásán. Idén, 52 éves korában befejezi a versenypályafutását és ezért úgy döntött, szeretne minél több pályán, valamint nagy meetingen részt venni és természetesen győzni. Szeptember 2-án, a Kincsem Díj napján a Kincsem Parkban hat futamban is nyeregbe száll, hogy két angol és négy magyar idomítású lovon élvezhessük a lovaglását.

Frankie Dettori kétségtelenül a világ leghíresebb, ma is aktív zsokéja, aki nemcsak fantasztikus lovaglásaival váltott ki csodálatot, hanem azzal is, ahogy viselkedik a lóversenyen, ahogy látványosan ünnepel, nem titkolja az érzelmeit, érdekesen nyilatkozik. Kétségtelenül ő a lóverseny első számú arca és óriási rajongótáborának köszönhetően milliókat vonz a képernyők elé, illetve százezreket a lóversenypályákra. Emellett a könyveit és a róla szóló filmet is tömegek vásárolják, és kíváncsiak az éttermére.

Idén már a 36. évét tölti a nyeregben és a hosszú pályafutása során csak Angliában több mint 3300 versenyt, világszerte 284 Group 1-es futamot, illetve 23 angol klasszikus tenyészversenyt nyert.

A magyar lovak nem teljesen idegenek a számára, hiszen 2011-ben Rómában, Overdose utolsó futásakor ő ült a nyeregben.

A Kincsem Parkba ekkora szupersztár már régóta nem látogatott el. Egyedül Christophe Soumillon 2009-es magyarországi szereplése hasonlítható hozzá, amit szintén Overdose-nak köszönhettünk.

És, hogy miért jobb, mint a többiek? Erről az ötszörös angol sampion idomár, John Gosden (aki két éve a fiával, Thady-vel közösen treníroz) úgy nyilatkozott: „Frankie fejben, taktikailag évekkel a többiek előtt jár, ez a legnagyobb erőssége”. Emellett, úgy véli, hogy „azon ritka lovasok egyike, aki képes bármelyik ország versenystílusához gyorsan alkalmazkodni és bárhol győzni.” Már most többször is kihangsúlyozta az idomár, hogy nagyon fog hiányozni nekik és lóversenysportnak is.

VOG 2318

Korai évek

Dettori Milánóban, Olaszországban igazi lovas családba született, hiszen édesapja, Gianfranco Dettori 13-szoros olasz sampion zsoké, aki 1975-ben és 1976-ban Henry Cecilnek angol 2000 Guineas-t nyert Bolkonski és Wollow hátán. Édesanyja, Mara és annak családja cirkuszi előadóművészként dolgozott egyebek között lovas számokban. Kisgyerekként nem rajongott a lovaglásért, sőt az első póniversenyében kilencévesen utolsó helyen ért célba és a célvonal után le is esett. A kezdet tehát még a legtehetségesebbek számára is lehet nehéz, de mint a példa is mutatja, nem szabad azonnal feladni. A lóverseny és annak a hangulata azonban mindig nagyon tetszett neki és tizenháromévesen már egy olasz versenyistállóba szerződött. Két évvel később, 1985-ben pedig édesapja segítségével Angliába, az olasz származású Luca Cumani tréner newmarketi versenyistállójába ment dolgozni.

Néhány olasz verseny és győzelem után 1987-ben lovastanulóként indult az angliai karrierje. Az első győzelmére sem kellett sokat várnia és a szezont nyolc elsőséggel zárta.

Év végén ismét az egész karrierjét meghatározó lépésre szánta el magát. Tanulni, fejlődni szeretett volna, ezért a télre Amerikába szerződött munkalovasnak Richard Cross istállójába. Itt továbbfejlesztette a lovaglási stílusát, a tempóérzékét és itt leste el Angel Corderotól a mára legendássá vált leugrását.

Két évvel később, 1989-ben már 75 győzelmet szerzett az angol pályákon, amivel apprentisz-sampion lett. Ekkor már nagy, Group versenyekben is lehetőséget kapott és 1990-ben Cumani istállózsokénak szerződtette le.

Golden Horn nyergében
Golden Horn nyergében

Beindul a karrier

Ebben az évben, mindössze 19 évesen, már több mint 100 győztest lovagolt, amire a legendás Lester Piggott óta nem akadt példa.

A következő években Anglia után Franciaországban is klasszikus tudott nyerni, méghozzá a Prix du Jockey Clubot (Francia Derbyt) Polytainnel, valamint először – majd azóta még nyolcszor – győzött Ascotban a Gold Cupban. Az 1992-es évben a sikereket kissé beárnyékolta, hogy kábítószer birtoklásáért letartóztatták.

A következő szezont szabadúszóként kezdte, majd 1993 végén egyre szorosabbra fűzte a kapcsolatát a jelenkor egyik legnagyobb istállójával, a Dubai uralkodó Godolphinjával, akiknek ezután 18 évig az első számú zsokéja maradt.

Az 1994-es szezonban 233 brit győztest lovagolt, és három zsoké-sampioni címéből ekkor nyerte el az elsőt. Az angol pályákon aratott nagy sikerek mellett Barathea nyergében az első Breeders' Cup győzelmét is megszerezte Amerikában (összesen 14 BC futamot nyert).

1995-ben Dettori ismét champion zsoké lett.

1996 élete egyik legnagyobb sportteljesítményét hozta el. A Magnificent Sevenre keresztelt sorozatról van szó, amikor az angol királyi család pályáján, Ascotban a Champions Day-en mind a hét futamot ő nyerte. Ez máig is felfoghatatlan eredmény, amely arról is nevezetes, hogy a fogadásszervezők legalább 40 millió fontot (17,7 milliárd forintot) vesztettek rajta, miközben a fogadók óriási nyereményekre tettek szert.

Kihívásokkal teli évek

A legnagyobb magasságok mellett a hatalmas mélységeket is megtapasztalta. 2000-ben Newmarketből a goodwoodi versenypályára indult, amikor felszállás után lezuhant a kisrepülőgépe. Elvesztette az eszméletét és a vele utazó zsokétársa húzta ki a gépből, mielőtt az a benne maradt pilótával együtt felrobbant. Dettori kisebb sérüléssekkel megúszta, de a baleset lelkileg nagyon megviselte. Ray Cochrane-nak, az őt megmentő zsokénak pedig élete végig hálás marad és hosszú évekig az ügynökeként foglalkoztatta.

Csak 2004-re tette túl magát teljesen az eseten, amikor ismét belevetette magát a versenyzésbe és harmadszorra is zsokésampion lett.

2012-ben a Godolphinnal megszakadt az együttműködése, ami szintén megviselte. Az év végén hat hónapra eltiltották, miután megbukott egy drogteszten. Természetesen ezt is követte a média. A visszatérése lőtt készült vele ez az interjú:

Újra a csúcson

Az eltiltást követően sokan arra számítottak, hogy Dettori karrierje véget ért. Ez azonban egészen máshogy alakult. A nehéz helyzetből a katari uralkodó család húzta ki, akik leszerződtették istállózsokénak. Az Al Shaqab Racingnek ezek után 2016-ban Galileo Golddal 2000 Guineas-t nyert. Az istállóval 2018-ig tartott a szerződése, miután 2015-től újra John Gosden trénernek kezdett lovagolni. Az együttműködés már a kezdetektől nagyon jól ment, hiszen 2015-ben Golden Hornnal Epsom Derbyt és Prix de l'Arc de Triomphe-t nyertek. Dettori ismét sikereinek a csúcsára ért, miután olyan, mára a lóverseny ikonjaivá vált lovakkal versenyezhetett, mint a kétszeres Prix de l’Arc de Triomphe nyerő Enable vagy a háromszoros Ascot Gold Cup győztes Stadivarius.

2022 végén jelentette be, hogy a következő szezon végén visszavonul. Akkor azt mondta, hogy úgy szeretné befejezni a pályafutását, hogy a csúcson van és még jó lovakat kap a nagyversenyeken.

Erre idén sem lehet panasza, hiszen az év elején Észak-Amerikában, majd Dubaiban a World Cup napján nagyversenyeket nyert, amit európai sikerek követtek elsősorban Angliában – egyebek között győzött két klasszikusban, az angol 2000 Guineas-ben Chaldeannal és az ottani Kancadíjban, az Oaksban Soul Sisterrel -, de Franciaországban, Deauville-ben is győzött a Group 1-es Prix Jacques le Marois-ban. Ez utóbbi helyen sem maradt el a méltó búcsúztatása:

Nagyon szerencsések vagyunk, hogy utolsó aktív évében a Kincsem Parkba is ellátogat és most szombaton hat (3-8.) futamban, 14 órától élőben is minden lóversenyrajongó megcsodálhatják a tudását.

Dettori kp
Grafika: Kincsem Park
Kapcsolódó cikkek
Kommentek