5 lótakarmányozási hiba, amiket Te ne kövess el

Equimins takarmanyozas illusztracio1200

Lovad takarmányozása egészségének alapja és nagyobb szerepet játszik a megfelelő teljesítmény elérésében, mint gondolnád. Vannak azonban olyan gyakori lótakarmányozási hibák, amiket nagyon sok lótartó elkövet. Te ne légy köztük!

Az alábbiakban öt olyan gyakori hibáról beszélünk, amelyeket lehet, hogy Te is elkövetsz lovad takarmányozása során. Ha leszámolsz velük, sokat teszel lovad emésztőrendszeri egészségéért.

1. A fándli és a villa, mint a takarmányozás univerzális mértékegysége

A Te lovad hány fándli abrakot kap? Kicsi vagy nagy fándlival? Púpozva vagy csapottan? Netán nem is fándli, hanem fángli? És mi a helyzet a szénával? Egy vagy két villa?

A takarmány mennyiségét kilogrammban mérjük, legyen szó szálas- vagy szemestakarmányról.

Bár az egyes lótápok kinézetre hasonlóak lehetnek és egyaránt 20-25 kilogrammos zsákokba vannak csomagolva, az adagolásuk, illetve adott térfogatra eső súlyuk jelentősen eltérhet. Az ajánlott adagolás minden esetben fel van tüntetve a csomagoláson, ezt fontos betartani. A lótápok mellé nem jó kiegészítésnek vagy épp spórolásként zabot is etetni, mert ezzel már borul is a kiegyensúlyozott takarmányozás.

Akár zabról, árpáról, vagy lótápról van szó, jó ha tudod, hogy nem etethető 2,5 kilogrammnál több abraktakarmány egyszerre.

A ló tipikus szénafogyasztása a testsúly 1,8-2,2%-a naponta. Egy 500 kilogrammos lónál ez 9-11 kg.

Természetesen nem arról van szó, hogy minden etetéskor patikamérlegen kellene kimérned lovad takarmányát, de fontos néhány alkalommal elvégezni a mérést, hogy megismerd a pontos mennyiségeket. Abraktakarmányok esetén jelölj ki egy megfelelő mérőeszközt és azon jelöld be jól láthatóan a szükséges mennyiséget. Lovad szénaadagját a legkönnyebben egy szénaháló segítségével mérheted le. A méréseket érdemes időről időre ismételni.

2. A nem megfelelő táp etetése

Hobbilónak sportlótáp, tízévesnek senior? A táp típusának kiválasztásánál mindig kövesd a gyártó ajánlását. Bár nem okoz közvetlenül egészségügyi problémát, ha ezt nem tartod be, és látszólag csak apró eltérések vannak a beltartalmi értékek között, valójában ez jelentős különbséget jelent az egyes tápok összetételében. A csikóknak szánt táp például tartalmazza azt a mennyiségű energiát, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amire egy csikónak az egészséges fejlődéshez szüksége van. De ugyanez a táp nem lesz megfelelő például egy nagy terhelésnek kitett versenyló számára.

Gyakran előfordul, hogy a lótartók túl korán kezdenek a lótartók senior tápot etetni. Ezt nem annyira a ló kora, sokkal inkább az általános egészségi állapota határozza meg. A senior tápokat, illetve a pelletek etetését leginkább az indokolja, ha a ló már nem tudja rendesen megrágni vagy megemészteni a takarmányt. De figyelem! A senior táp etetése nem váltja ki az állatorvos által végzett rendszeres és alapos szájüregi ellenőrzést!

3. Túlbecsülöd lovad munkaterhelését

A legtöbb lovas túlbecsüli lova munkaterhelését, ezzel pedig energiaigényét is. Szintén elterjedt az a nézet, hogy a lovon legyen inkább egy kis plusz súly, minthogy látszódjanak a bordái. Ebből adódik, hogy mára a lovak körében is egyre gyakoribb a túlsúly, ami komoly egészségügyi probléma. Ne feledd: a túlságosan sovány és a túlsúlyos ló sem egészséges.

Íme egy rendkívül egyszerű besorolás, amivel meghatározhatod lovad munkaterhelését:

  • Könnyű munka: hobbiló, túraló, a díjlovaglás és a fogathajtás alsóbb kategóriái
  • Közepes terhelés: magasabb szinten versenyző díj- és fogatlovak, ugrólovak, alsóbb kategóriákban versenyző lovastusa lovak
  • Intenzív munka: lóverseny, lovaspóló, nemzetközi szintű military

A legtöbb ló könnyű, illetve közepes munkaterhelésnek van kitéve.

Igazítsd a takarmányozást lovad valós munkaterheléséhez. Csak akkor etess abrakot, ha lovadnak valóban szüksége van a plusz energiára. Sok könnyű-közepes munkát végző ló esetében a széna tökéletesen fedezi a szükséges energiát, a többi táplálóanyagot pedig komplex takarmánykiegészítővel, illetve úgynevezett balancer takarmánnyal lehet pótolni. Figyeld lovad kondícióját és változtass a takarmányozásán, ha szükséges.

4. Túl sok takarmánykiegészítő etetése, illetve ezek gyakori váltogatása

Nem jó több különféle takarmánykiegészítőt etetni egyszerre - esetleg akár lótáp mellé, mert a különféle vitaminok, mikro- és makroelemek mennyisége összeadódik, túladagolás alakulhat ki, illetve nem kívánt módon befolyásolhatják egymást. Például ha túl sok a cink a ló takarmányában, a rezet kevésbé fogja tudni hasznosítani a szervezete. Jobb esetben csak pénzkidobás, rosszabb esetben egészségügyi probléma forrása lehet a takarmánykiegészítők halmozása. Ha két-három takarmánykiegészítőnél többet etetsz, kérd ki inkább egy takarmányozási szakember tanácsát.

A legtöbb kiegészítőt a gyártók ajánlása szerint 60-90 napig kell etetni a kívánt hatás eléréséhez. Ne váltogasd őket túl gyakran.

5. Túl sok idő telik el az etetések között

A ló emésztőrendszere a lassú, folyamatos takarmányfelvételre van optimalizálva, nem pedig napi két-háromszori etetésre. Fontos, hogy lovad folyamatosan hozzáférjen szálastakarmányhoz (és vízhez). Használj szénaetetőt, szénahálót - ezzel az elpazarolt takarmány mennyiségét is csökkentheted.

+1 Takarmányozási ötletbörze a közösségi médiában

Ahelyett, hogy a közösségi médiában kérnéd ki ismeretlenek véleményét, fordulj lovas állatorvosodhoz, illetve egy megbízható takarmányozási szakemberhez, ha kérdéseid vannak lovad takarmányozásával kapcsolatban.

Forrás: TheHorse.com

A lótakarmányozással kapcsolatos további hasznos tartalmakért keresd fel a Lóvitamin.hu oldalt!

A Lóvitamin.hu webáruház termékkínálatában minden olyan takarmányt és táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal a Lóvitamin.hu termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek