Magyar sportló

Revanzs M og

A magyar sportló (MSL) a magyar félvér fajták (kisbéri félvér, gidrán, furioso-north star és nóniusz) és a mezőhegyesi sportló bázisán létrejött ("sportcélú magyar félvér") félvér ló. Tenyésztési programja a népszerű nyugat-európai fajták mintájára a teljesítményt állítja a szelekció középpontjába.

Használata

A magyar sportló egyedeit túlnyomórészt díjugratásban és lovastusában, illetve fogathajtásban használják.

Sporteredmények

Magyar színekben minősült és vettek részt olimpiai játékokon Kemál-36 és Zsizsik, külföldi lovassal Timpex Corall, Ó-féltíz, Parancs

A fiatal lovak világbajnokságán már több alkalommal szólt a magyar himnusz az MSLT által regisztrált magyar lovak tiszteletére: Colombo, Keve, Timpex Centes.

2013-ban a gyermek válogatott eb-bronzérmet szerzett, a négy lóból három magyar sportló volt: Bognár Jen-Cor, Viador, Kitara. Közülük a Bognár Imre által tenyésztett Bognár Jen-Cor (Coriander – Justboy) nyergében Weinhardt Virággal, egyéni aranyérmet nyert. 2015-ben a magyar díjugrató ifjúsági válogatott kiváló csapateredményéhez (5. hely holtversenyben a franciákkal) két magyar sportló is hozzájárult: Prima (Justboy – Goliath) és Price (Carthago’s Lucky Boy – Narcos II.). A 2015. évi aacheni Európa-bajnokságon a díjugrató csapat is nagyobb részt magyar sportlovakra támaszkodott: Isti (Istafan – Lord Major), Timpex Bölcsész (Timpex Cabale – Hargita) és Zordon (Ginus – Goliath). Isti a top ötvenbe kerülve részt vehetett a harmadik fordulóban és a döntőről épp lemaradva a 32. helyen végzett.

4eves

A fajta kialakulása

A magyar sportló fajta a hagyományos magyar félvérnek a nyugat-európai sportló fajtákkal folytatott fajta-átalakító keresztezésének eredménye.

1958-62 között a magyar mezőgazdaság szerkezetében döntő jelentőségű változás zajlott le. Az addig alapvetően kisparaszti gazdaságokra alapozott termelés nagyüzemivé vált, ami a lóállomány jelentős csökkenését eredményezte. Ezzel egyidejűleg megfogalmazódott a megmaradó lóállomány újszerű hasznosításának igénye a sport, elsősorban a díjugratás eredményességének növelése céljából. Ennek érdekében Mezőhegyesről az ott kialakult hagyományos fajták (nóniusz, gidrán, furioso-north star) törzsállományát más ménesekbe telepítették át, és Mezőhegyesen vegyes származású, de túlnyomórészt a sportban kipróbált kancákból egy új sportlóménest alapítottak. Ezeket a kancákat főként hannoveri, holsteini és angol telivér ménekkel fedeztették. A 70-es, majd 80-as években egyre több német, majd holland, belga és francia import mén került a magyar sportlótenyésztésbe. Mára már elmondható, hogy szinte valamennyi, Európában elismert sportlóvonal képviselői megtalálhatóak a magyar sportlóállományban.

Tulajdonságok

A magyar sportló fajta elsődleges célja a hátas, főként a díjugratóbsportra alkalmas ló tenyésztése.

A széles genetikai variancia ellenére az állomány küllemileg viszonylag egységes, hiszen a felhasznált fajták tenyészcélja is hasonló. Kívánatos a nagy ráma, a testtömeggel arányos, egyenes fej, széles homlok és tarkó, középmagasan, magasan illesztett, hosszú, jól ívelt nyak, elmosódott baltavágás, hosszan hátbanyúló, középmagas mar, közepes hosszúságú, de jól izmolt hát, rövid, feszes ágyék, terjedelmes far, elég mély, közepesen dongás mellkas, terjedelmes ízületek, többé-kevésbé szabályos lábszerkezet.

Tenyésztés

A kancák a főtörzskönyvbe csak a regionális bírálatok bizottságai által kiállított kedvező elbírálás vagy saját- és ivadékteljesítmény alapján kerülhetnek be, törzskönyvi osztályokba (prémium, preferált, elit) sorolva. A ménkiválasztáson átesett és sajátteljesítmény-vizsgát tett mének csak megfelelő sportteljesítmény és elbírált ivadékok után kaphatnak végleges fedeztetési engedélyt.

A nyilvános fedeztetési engedély kiadása örökletes, a teljesítményt és használhatóságot lényegesen befolyásoló betegségekre történő szűrővizsgálathoz kötött.

A mének között jelentős számban találhatóak külföldi (főként német, holland, francia, belga) import, angol telivér mének, illetve az import méneknek már Magyarországon született ivadékai is. A fajtában gyakran alkalmaznak import friss és mélyhűtött spermát a világ legjobb sportlovaitól. A kiváló kancák esetében az embrió-átültetés is bevett tenyésztéstechnológiai eljárás.

Az állomány jelentős része a két állami (Mezőhegyes, Hortobágy) és magánménesekhez kötődnek, de jelentős az 1-5 kancával rendelkező kistenyésztői aktivitás is.

Mslt csiko men2023

Eladó magyar sportló

A megfelelő lovat keresed? Vagy épp a megfelelő vásárlót keresed lovad számára? A Riderline hirdetési felülete pontosan a megfelelő platform számodra.

Apróhirdetéseink között gyorsan és egyszerűen válogathatsz a különböző fajtájú, korú, kiképzettségi fokú lovak között. A fajta mezőben válaszd ki az angol telivért és böngéssz kedvedre a hirdetések között.

Segítünk megtalálni a tökéletes vásárlót is - egyszerűen és gyorsan. A hirdetésfeladáshoz mindössze egy regisztráció szükséges. A fajta mezőben ne felejtsd el beállítani az angol telivért, hogy hatékonyan hirdethesd eladó angol telivéredet.

Tovább az eladó magyar sportlovakra »

Magyar sportló fedezőmének

Apróhirdetéseink között természetesen magyar sportló fedezőmének hirdetései is szerepelnek. Érdemes azonban más sportlófajták fedezőménjei között is böngészni, mivel ezek gyakran a magyar sportló fajtában is elfogadottak.

Tovább a magyar sportló fedezőménekre »

Tenyésztő egyesület:

Magyar Sportló- és Félvértenyésztők Országos Egyesülete (MSLT)

Msl belyegzes

Forrás: MLOSZ
Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek