Megalakult az Amerikai Western Ló Tenyésztők Egyesülete (AWHA)

4awha og

2023-ban megalakult az Amerikai Western Ló Tenyésztők Egyesülete (AWHA) amely az év végén kapta meg három fajtára – quarter horse, paint horse, illetve appaloosa – az elismert tenyésztő szervezeti státuszt. E három fajta a vonatkozásában Magyarországon az AWHA jogosult a tenyésztési adatokat kezelni, a ménekre tenyésztési engedélyt kiadni, illetve a született csikókat jelölni, fajtabejegyzéses útlevelet kiadni – az Egyesület közleménye.

Az Amerikai Western Ló Tenyésztők Egyesülete 2024. augusztus 14-én megjelentetett közleménye:

"Az érdemi munka 2024 elején kezdődött. Az új egyesület felvállalta az előző évekből összetorlódott feladatok elvégzését, az elmaradt csikó- és lójelöléseket, amelyek korábban sok esetben hiányos, néha nem megfelelő adminisztrációval történtek.

Az Agrárminisztérium által elfogadott Tenyésztési Programok betartása mostantól az AWHA felelőssége. Mivel az AWHA nem jogutódja az HQHA-nak - azaz a Magyarországi Quarter Horse Tenyésztők Egyesületének-, a hatóság az előző években keletkezett hiányosságok pótlására egy év haladékot adott a lótartóknak, így azok idén rendezni tudják lovaik elmaradt jelölését, egyéb adminisztrációját. 2025-től azonban az amerikai lófajtákat tenyésztőknek is számolni kell a jogszabályok szerinti eljárások be nem tartásából fakadó következményekkel.

Az AWHA honlapján keresztül kényelmesen meg lehet rendelni többek közt a mének éves tenyésztési engedélyét, az import tenyészállatok honosítását, a csikók jelölését, útlevél igényét.

Az AWHA a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségével szerződést kötött, amelynek értelmében a területileg illetékes lótenyésztési felügyelők hatékonyabb munkaszervezéssel tudják elvégezni a megrendelt csikójelöléseket, az MLOSZ központi iroda pedig a szükséges adatok ellenőrzésével előkészíti a Lóútlevél NÉBIH általi kinyomtatását.

Az elmúlt 7 hónap rövid statisztikája:

  • 94 ló kapott útlevelet, melyek döntően a 2022-23-ben született évjárathoz tartoznak, azonban több, felnőtt korú ló jelölése is az idén történt meg
  • 24 külföldi útlevéllel rendelkező tenyészállat lett honosítva
  • 39 fedezőménnek váltotta ki 2024-re a méntartó a magyarországi tenyésztési engedélyt és ezek a mének megkapták az idei évre érvényes fedeztetési jegyeket

Nagyon fontos, hogy:

  • aki még nem jelentette be az előző években született csikóját, nem kérte a csikó jelölését, az minél előbb tegye meg a www.awha.hu felületen. (Amerikai származási lap szükséges.) A vonatkozó jogszabály szerint minden lófélének legkésőbb betöltött 1 éves koráig tartós, egyedi jelöléssel és Lóútlevéllel kell rendelkeznie.
  • külföldi útlevéllel rendelkező lovakat, import kancát és mént honosítani kötelező. Kancák esetén fedeztetés előtt, de legkésőbb a csikó születésekor pótolni kell, az AWHA honlapon az eljárást mielőbb el kell indítani. Mének tenyésztési engedélyt csak honosítás után kapnak.
  • mének esetében az aktuális évre magyarországi tenyésztési engedélyt kell igényelni, aki ezt idén még nem tette meg, sürgősen pótolja az elektronikus felületen keresztül!
  • kérjük, hogy a kancatartók fedeztetés előtt ellenőrizzék, hogy a kiszemelt mén 2024-re érvényes engedéllyel rendelkezik-e. A tenyészmének megtalálhatók az AWHA honlapon, illetve az MLOSZ részletes lókereső menüpontjában (fajta választás – neme: mén – aktív fedezőmén beállítással).
  • kérjük, hogy import sperma behozatalát, de legkésőbb felhasználását megelőzően a kancatulajdonos vegye fel a kapcsolatot az Egyesület tenyésztésvezetőjével.
  • az idén megszületett csikók amerikai származási lapját érdemes minél hamarabb megrendelni, majd annak megérkezése után a csikó jelölését elindítani, mert ezzel jelentősen lerövidül az ügyintézés és a csikó pár hónapos korára a tenyésztő kézbe kaphatja az útlevelet

Bár még javában tart a nyár, az AWHA csapata és szerződött partnerei nem pihennek, hanem azon dolgozik minden érintett, hogy az Egyesület által gondozott három fajta esetében az EU-s és a hazai jogszabályoknak megfelelve helyreálljon a hiteles tenyésztési adminisztráció és a Magyarországon született csikók minél előbb Lóútlevélhez jussanak. Kérjük a tenyésztőket, lótulajdonosokat legyenek partnerek ebben a munkában és az elmaradásokat még ebben az évben pótolják a fentiek szerint.”

Kapcsolódó cikkek
Kommentek