Így kezdd újra a munkát lovaddal

Melegitopalya X Kiemelt

A koronavírus okozta krízis sok lovas számára lehetetlenné tett kedvence rendszeres mozgatását vagy napi szintű tréningezését, így sok ló veszített korábbi kondíciójából. Épp ezért, mielőtt belevetnéd magad a megszokott edzésrutinba, mindenképp figyelned kell néhány dologra.

Ha az a célod, hogy minél gyorsabban visszanyerjétek korábbi formátokat, akkor kell, hogy legyen egy edzésterved, ami megfelelő egyensúlyt teremt az edzés és regeneráció között. Ha túl korán túl nagy terhelés éri lovadat, akkor az izmok feszessé válnak, izomláz alakul ki és megnő a sérülések kockázata. Másrészt fejlődni csak akkor tudtok, ha feszegeted a határokat. De ekkor is a legfontosabb, hogy lovad egészsége ne kerüljön veszélybe.

Fontos tényező, hogy mennyi időt kellett kihagynotok, közrejátszott-e sérülés a dologban, és hogy milyen formában van lovad a kényszerpihenő végén. Ezek mind befolyásolják a felépülési időt, és az elvégezhető munka intenzitását. Ne feledd, egy hosszabb kihagyás után neked is szükséged van néhány napra, hogy újra fitt legyél. Egy egyszeri tíz kilométeres futás nem segít, sőt, csak ront a helyzeten, viszont egy könnyed séta tökéletes kezdésnek. Nincs ez másként a lovaknál sem.

Ha a szünet oka sérülés volt, akkor meg kell várnod, míg lovad teljesen meggyógyul, és csak azután kezdhetitek újra az edzéseket. Amikor azonban eljön ez az idő, sok lovas követi el ugyanazt a hibát: nem hagy elég időt a regenerációra. Ez pedig olyan kellemetlen következményekkel járhat, mint az izmok megrövidülése, fájdalom és beszűkült mozgástartomány, ráadásul más szövetek is károsodhatnak a túlterhelés miatt. Ezt úgy előzheted meg, ha intervallumokban dolgozol és fokozatosan növeled az edzés időtartamát és intenzitását hétről hétre.

Az izomzatot és az állóképességet kevésbé befolyásolja a kihagyás, inkább a szalagoknak és a vázizom rendszernek kell egy kis idő, hogy lassan alkalmazkodhasson az újbóli terheléshez.

A ló fittségének mérését ugyanúgy végzik, mint a sportolókét: a pulzus segítségével. Az egyik legfontosabb mutató, hogy terhelés után milyen gyorsan áll vissza a pulzus értéke a normálisra. A légzés szaporasága is jó visszajelzést ad a megterhelés mértékéről. Kiemelten fontos tehát, hogy figyelemmel kísérd lovad jelzéseit az edzés során, ez az egyetlen módja, hogy ne követelj tőle olyat, ami meghaladja a fizikai teljesítőképessége határait. Ugyanakkor fontos, hogy időnként elérd ezt a határt, hiszen a szervek, és szervrendszerek a sorozatos fizikai terheléshez elkezdenek alkalmazkodni, így alakul ki az edzettség. Ennek a túlzásba vitele túlterheléshez vezethet, ami számos negatív következménnyel jár. Ha a lovad kifogy a levegőből, kifullad, ellenáll, botladozik, akkor egyértelműen túllépted terhelhetőségének határait. Ilyenkor még a szokásosnál is fontosabb pihenő beiktatása, hogy megelőzd a kiégést vagy sérülést.

Az, hogy mennyi ideig tartott a kényszerpihenő, az edzés időtartama és intenzitása szempontjából is meghatározó. Ha például csak egy hetet kellett kihagynod, akkor néhány nap elegendő a formába hozáshoz, viszont az egy hónapos szünet már speciális edzéstervet igényel. Egy jól képzett ló átlagosan egy-két hétig fenntartja a formáját, feltéve, hogy a szünet alatt alapszinten mozgatva van. Ha a ló karámban van, sokkal többet mozog napközben, mint bokszban tartott társai. Még ha csak pár lépésről is beszélünk, akkor is elegendő arra, hogy jól izmolt maradjon a kihagyás ellenére. Azok a lovasok, akik nem a legmagasabb szinten versenyeznek, nem is feltétlenül veszik észre, hogy a ló állapota kényszerpihenő alatt jelentősen romlott volna.

Általában kétszer annyi idő kell a korábbi forma eléréséhez, mint amennyi ideig a szünet tartott. Mindenképp fokozatosan kezdd az edzéseket, ne rögtön pályát akarj ugratni. Két-három napig fokozatosan emeld a nyereg alatti munka idejét, majd lassan visszatérhetsz a szokásos edzésrutinhoz.

Lovas Illusztracio1200

Forrás: ReiterRevue
Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek