Agreementet választották az Év Lovának a galoppon

Agreement 1200

Szoros végeredmény született, két kiváló telivér, az öt győzelmet szerzett Agreement és a Magyar Kancídíjat nyert, magyar tenyésztésű Mesetár között dőlt el idén az Év Lova cím sorsa.

A 2023-as galopp szezon november 26-i lezárulta után a Kincsem Parkban öt kiváló teljesítményt nyújtott telivért jelöltek az Év Lova címre. A listán az idei Magyar Derbyt nyert Amore Boy, a legutóbb a Lovaregyleti Díjban fölényes győzelmet aratott Agreement, a St. Legerben győztes, hároméves Lord Winter, a legnagyobb sprintversenyek trófeáit megszerzett hatéves kanca, Vain Hope, valamint a Magyar Kancadíjat is elhódított Mesetár szerepelt.

A végső sorrend öt szakmai csoport szavazata alapján alakult ki, akik a következő módon tették le a voksukat:

  • Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft., mint versenyszervező - Agreement
  • Magyar Lovaregylet - Agreement
  • Magyarországi Galopp Versenylótenyésztők Egyesülete - Mesetár
  • Magyarországi Angol Telivérfuttatók Egyesülete - Vain Hope
  • Közönség, a Kincsem Park szavazó felületén – Mesetár

A közönségszavazatok egyéként nagyon szorosan alakultak a két éllovas között, hiszen Mesetárt 31,9 százalék, Agreementet pedig 30,6 százalék választotta.

Agreement és Mesetár tehát egyaránt két-két szavazatot gyűjtött, azonban a szabályok értelmében holtverseny esetén a versenyszervező szavazata dönt, így 2023-ban Agreementhez került az Év Lova cím.

A Lovaregyleti Díj első köre k

Fölény hosszútávon

A Jazy Team színeit viselő, Csontos Pál idomításában álló, és az idei győzelmeit Stanislav Georgievvel szerzett négyéves sárga mén nem akármilyen szezont tudhat maga mögött 2023-ban. Az évad során hétszer állt starthoz és ötször elsőként, egyszer pedig másodikként ért célba. Ezzel összesen 8,9 millió forintot keresett a tulajdonosainak.

Az évet áprilisban, az Igazgatósági Díjban szintetikus pályán kezdte, ahol a még a mezőny végén ért célba. Ezután a felkészítő verseny után azonban mintha kicserélték volna és először két kisebb díjban, a 2200 méteres Bábolnai és a 2000 méteres Dióspusztai Díjban is biztos győzelmet szerzett. A július 1-jei Derby-napon növelték a távját és a 2800 méteres Honvédelmi Minisztérium Díjában állították starthoz, amelyet hét hosszal nyert meg. Ezután következett az eddigi legnehezebb versenye, a Kincsem Díj. Itt nagy feltűnést keltett, mert ő volt az egyetlen magyar telivér, aki az angol trenírozású lovakkal fel tudta venni a versenyt, miután a későbbi győztest küzdelemre kényszerítette, illetve a másik vendéget meg is előzte.

Ezután két nagyon fölényes győzelmet szerezett, a MAFE-Tattersalls Díjában, majd a szezon utolsó kiemelt versenyében, a 2800 méteres Lovaregyleti Díjban lépte le a mezőnyt.

Ezzel egyértelműen megmutatta, hogy jelenleg nincs nála jobb hosszútávú telivér a Kincsem Parkban. Emellett a Kincsem Díjban 81-re értékelték a formáját, aminél magasabbat magyar ló idén nem futott, így minden bizonnyal a teljes magyar telivérállományt tekintve is az első helyen áll majd az év végi osztályozásban.

A türelem rózsát terem

Agreement nagyon sok örömet okozott a tulajdonosainak az idén, azonban ahhoz, hogy a ló felérjen a csúcsra, hosszú évek türelmes várakozása, felkészítése és fokozatos versenyeztetése kellett.

A kis Agreementet a Jazy Team tulajdonosai, Bársony Erzsébet és férje 12 ezer euróért (mai áron 4,5 millió forintért) vásárolta meg Baden-Badenben a 2020-es Jährlings-Auktionon. A mén apja a németek Lord of Englandje, akit 2007-ben a Gestüt Etzean állított fel sikeres versenypályafutása után. A Dashing Blade legkiválóbb fiának tartott Lord of England legjobb távjának 2000 méter számított, ahol Group 1-es győzelmet is aratott. A tenyésztésben is adott három Group 1 nyerő utódot: a Német Derby-győztes Ishfahant, valamint a Preis der Dianát (Német Kancadíj) nyert Palmast és Feodorát, akik mellett számos más Group és Listed versenynyerőjét tartjuk még számon.

Agreement anyja, a Soldier Hollow apaságú Ars Nova is kiváló versenyló volt és háromévesen Group 2-es versenyben (Diana Trial) tudott győzedelmeskedni, illetve helyezést szerzett Group 3-as szinten. Eddigi utódai azonban még nem mutattak túl sokat. Külön érdekesség, hogy Agreement származását végignézve az anyai vonalon egy ismerős nevet, a cseh születésű Arvát is megtaláljuk, aki egyebek között Cseh Derbyt is nyert és Pozsonyban a Turf Gála napján máig az ő emlékére futják a legjobb hároméves kancák a Ceny Arvyt.

Agreement lassan fejlődött, ezért kétévesen nem is versenyzett. Háromévesen is óvatosan futatták, hiszen csak hatszor állt starthoz. A versenytávot és a futamok erősségét is fokozatosan emelték a számára, aminek eredményeként négyszer nyert, utolsóként már egy klasszikus tenyészversenyben, a Magyar St. Legerben. Ezután természetesen nagy reményekkel várták vele az idei szezont és a felkészítő, illetve futtató csapat nem is csalódott benne.

Jövőre várjuk a folytatást és ezután a kiváló szezon után logikus továbblépésként az esetleges külföldi versenyeit.

Agreement a Kincsem Díjban

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek