Pécsi István átadta a stafétát, Szotyori Nagy Ádám a Kincsem Park élén

Kincsempark vezetovaltas1200jpg

Új korszak kezdődik a magyar lóversenyzés modern kori történetében, a Kincsem Park, vezetését Szotyori Nagy Ádám veszi át Pécsi Istvántól.

Pécsi István: Köszönet

1994. március 15. – 2023. május 31., közel 30 év és számtalan felejthetetlen emlék az életemből, a magyar lóversenyből.

Az első közvetítés remegő kezekkel és hanggal, az első Ügetőszilveszter, az első Derby, amit én szerveztem Rodrigo és Kállai sikerével, öt évvel később az első Derby-nap az új lelátón, 2009-ben Overdose pesti futása, 2015-től a fesztiválok indulása, az Ügetőszilveszter kiteljesedése, 20.000 fős rendezvénnyé emelkedése, a zsúfolásig megtelt agárstadion látványa, és a lóversenyes pályafutásom csúcspontja, a 100. Magyar Derby.

Köszönet mindenkinek, aki részese volt ennek az időszaknak és segítette, hogy kiteljesedjek abban, ami érdekel, amihez értek, és amit megszállottan hangoztattam, hogy a magyar lóversenyt vissza lehet emelni arra a nemzetközi színvonalra, ahol már járt egyszer.

Köszönet a családomnak, a barátaimnak, a szűkebb és tágabb értelemben vett kollégáimnak, támogatóimnak, tanácsadóimnak, a futtatóknak, a tenyésztőknek, a trénereknek, a lovasoknak, a hajtóknak, a lovászoknak, a rajongóknak, a médiának, amely a kezdetektől partner volt terveim megvalósításában, és nem utolsó sorban a „lóverseny cirkusz” főszereplőinek, négylábú sporttársainknak, a lovaknak, valamint az agaraknak.

A sport már gyerekkoromban megtanította nekem, hogy minden helyzetből fel kell állni és újra kell kezdeni álmaink megvalósítását. Itt tartok most, új utakon, régi lendülettel vágtázom tovább, bízva a sorsszerűségben, és soha el nem felejtve mit kaptam a lóversenyzéstől.

Szotyori Nagy Ádám: Köszöntő – mindenkire számítok

Nagy szeretettel és tisztelettel köszöntöm a hazai lóverseny-társadalmat és mindazokat, akik szívügyüknek tekintik a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István által 1827-ben létrehozott magyar lóversenysport alakulását és a számunkra oly kedves pálya, a Kincsem Park sorsát.

A Kincsem Nemzeti Kft. tulajdonosa/ felügyeleti szerve, a Honvédelmi Minisztérium és személyesen Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter úr 2023. június 1-jével engem bízott meg a lóversenyszervező társaság vezetésével és a hazai lósport fejlesztésével.

Ez a feladat hatalmas megtiszteltetés és felelősség is egyben. A küldetésem szép és nemes, amelyet teljes összefogással és a szakma segítségével tudok csak megvalósítani. Mindenkire számítok: kollégáimra, minisztériumi munkatársakra, a Lóversenyzést Felügyelő Bizottságra, Versenyintézőségre, szakmai szervezetekre, tenyésztőkre, futtatókra, trénerekre, lovasokra, hajtókra és a lóápolókra egyaránt. Minden jót akaró, magyar lósportért dolgozó emberre nagy szükségem van, hiszen csak velük együtt működtethető ez a 196 éves múltra visszatekintő sport.

Szerencsésnek tartom magam, mert évtizedek óta követem a hazai lóversenysport eseményeit, egyaránt tisztában vagyok az erősségeinkkel és a gyengeségeinkkel. Élénken emlékszem a nyolcvanas évek elejére, amikor a nagybátyám, Babochay György által vezetett Szenttamási Ménes sikert-sikerre halmozott. A rendszerváltás éveiben fantasztikus élmény volt megélni édesapám, Szotyori Nagy Tamás vezette Töki Ménes sikersorozatát, a zsinórban megnyert négy Magyar Derby győzelmet.

Futtatóként is sikerült az elmúlt években életre szóló emlékeket gyűjtenem. Társtulajdonosommal együtt izgultunk Copadelmundo sikeréért a Magyar St. Legerben, indult lovunk a 100. Magyar Derbyben, és Tábornaggyal tavaly megnyertük a Kovács Mihály Emlékversenyt. Mind-mind kitörölhetetlen élmény. Volt futtatóként pontosan tudom, hogy milyen bizsergető és semmihez sem hasonlítható felfokozott állapotot idéz elő a versenyek izgalma. Szeretném, ha ezt az élményt minél többen és minél többször átélhetnék!

Célom a futtatási-, tenyésztési-és lóvásárlási kedv felpezsdítése, amelyhez az optimális körülmények megteremtése mellett elengedhetetlen a kiszámítható piaci környezet, a nyeremények pontos kifizetése és a megnyerhető versenydíjtömeg optimalizálása. A versenyszférában, multinacionális környezetben eltöltött két évtizedem minden tapasztalatát szeretném felhasználni a mostani munkámban, az ágazat felvirágoztatásában. A gazdasági válság és a szomszédban zajló háború következményei mindenkit negatívan érintettek. A Kincsem Park költségei mellett a futtatók terhei is megugrottak, ami látható a versenylovak számán, a mezőnyök nagyságán, és ennek következtében a fogadási kedven egyaránt. Az első intézkedéseim között meg fogom vizsgálni annak a lehetőségét, hogy hol vannak olyan területek, ahol enyhíteni lehet a versenyló-tulajdonosok és a szakmai szereplők terhein. Célom továbbá a Kincsem Park európai trendeknek megfelelő normák szerinti fejlesztése.

A fogadás terén is lesz feladat. A sport és a fogadás évszázadok óta elválaszthatatlan egymástól, így szeretném a fogadási rendszert, a magyar futamokra történő fogadást még jobban kiterjeszteni, amelyhez nélkülözhetetlen partner a Szerencsejáték Zrt.

A nemzetközi futamok és a Kincsem+ mellett szem előtt fogom tartani a hazai versenyeket; az angol telivér futtatást, az ügetősportot és az angol agarak versenyét is. Minél több a magyar fogadási lehetőség, annál több elkötelezett fogadónk és lóversenysport rajongók lesz.

Június elejét írunk, nyakig benne vagyunk a szezonban, sorra jönnek a versenynapok és a nagydíjak. Tisztelettel arra kérek mindenkit, hogy vegyünk egy mély levegőt és pozitív hangulatban folytassuk a munkát szeretett sportunkért, a magyar lóversenyzésért! Már csak egy hónap van hátra a legfontosabb háromnapos eseményig, a Derby és Divat Fesztiválig, ünnepeljünk együtt és mutassuk meg, hogy közösen minden akadályt le tudunk győzni!

Forrás: Kincsem Park

Kapcsolódó cikkek
Kommentek