Újra lecsapott a nyugat-nílusi láz: eddig 12 ló betegedett meg

Wnv2018 Kiemelt

Augusztus közepe óta 12 lóban és egy elhullott gólyában igazolta a nyugat-nílusi láz vírusát a Nébih laboratóriuma. A betegséget terjesztő szúnyogok életciklusát és az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve késő őszig kell számolni a betegség hazai jelenlétével. A Nébih felhívja a lótartók figyelmét a megelőző védőoltás fontosságára, ugyanis a betegség az állat pusztulásához is vezethet.

Idén augusztus közepe óta már kilenc vármegyében (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád; Hajdú-Bihar, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna) diagnosztizálták a betegséget állatokban.

Szeptember közepéig Magyarország mellett további hat (olasz, német, spanyol, osztrák, bolgár, francia) EU tagállam is jelentett eseteket lovakban, valamint vadon élő és fogságban tartott vadmadarakban.

Wnv2023
Forrás: NÉBIH

A nyugat-nílusi vírus (WNV) emberekben, madarakban, lovakban idéz elő idegrendszeri megbetegedéseket. Terjedéséért legfőképpen az ízeltlábúak, elsősorban szúnyogok a felelősek

Az emberek és állatok fertőződése nem minden esetben nyilvánul meg észlelhető klinikai tünetekben. A szeropozitív (fertőzött) lovak kb. 10%-ában jelentkeznek idegrendszeri tünetek. A betegség kimenetele nagymértékben függ az azonnali és megfelelő ellátástól, ezért a betegségre gyanús állatok kezelését késlekedés nélkül meg kell kezdeni.

Lovak esetében a fertőződést követően 3-15 nappal hirtelen jelennek meg a klinikai tünetek, amelyek számos kombinációban, eltérő mértékben és időtartamban tapasztalhatók. A fertőződést követően átmeneti, általában nem túl magas láz jelentkezhet, a betegség kezdetén gyakran jelentkezik kólikás nyugtalanság, étvágytalanság esetleg sántaság is. A legáltalánosabb tünetek a bőr túlérzékenysége, az ataxia (koordinálatlan mozgás), a váll és a medence izmainak környékén izomremegés, végtaggyengeség, esetleg elfekvés. Gyakoriak a viselkedésbeli zavarok, a fej-nyak izmainak remegése, az aluszékonyság, az agresszió és esetleg egyes agyidegek érintettsége következtében kialakulhat bizonyos arcizmok bénulása, a nyelv lógása vagy akár nyelési zavar is.

A tünetek súlyossága az egészen enyhe, szinte alig észrevehető gyengeségtől akár a teljes tudatvesztésig, elfekvésig változhat. A betegséget átvészelt lovak esetében visszamaradhatnak tünetek, amelyek idővel enyhülhetnek. A teljes gyógyulás akár 6 hónapig is eltarthat.

Magyarországon minden évben tavasszal, a szúnyogok tömeges megjelenése előtt érdemes vakcinázni a lovakat nyugat-nílusi láz ellen. A járvány előfordulásának időszakában (augusztus-november) vakcinázott lovak már csak részleges védelemben részesülnek, mivel az alapimmunizálás kezdetétől számított 5-6 hét szükséges ahhoz, hogy a megfelelő védelem kialakuljon.

Emberekben a WNV legtöbbször csak náthára emlékeztető, influenzaszerű tünetekben nyilvánul meg és az esetek mindössze 1%-ában okoz idegrendszeri megbetegedést. Idén Somogy megyében két humán megbetegedést regisztráltak.

A nyugat-nílusi láz bejelentési kötelezettség alá tartozik. Ezért ebben az időszakban az idegrendszeri tüneteket mutató lovak mindegyike a betegség gyanúja alá tartozik, így a hatósági állatorvos értesítése mellett azonnali és térítésmentes szerológiai vizsgálatát a hatóságok elvégzik. A hatóságok csak adatfelvételt végeznek, mivel a betegség lóról lóra és lóról emberre nem terjed, a jogszabályok semmilyen forgalmi korlátozást nem írnak elő.

A nyugat-nílusi láz a többi EU tagállam és a nemzetközi világszervezet, a WOAH felé jelentésre kötelezett állatbetegség.

A bejelentés azért is fontos, mert a NÉBIH tartja a kapcsolatot a humán egészségügyben dolgozó szakemberekkel is. Így azokon a területeken, ahol a lovak megbetegedését észlelik, a háziorvosok is jobban odafigyelnek a hozzájuk influenzaszerű tünetekkel érkező betegekre.

A Nébih a lótartókat – a késő őszig tartó időszakban – arra kéri, hogy fokozott figyelemmel legyenek, a betegség tüneteinek felmerülése esetén haladéktalanul értesítsék állatorvosukat.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó cikkek
Kommentek