Weber tíz év után megelőzte Exellt díjhajtásban

Chester Weber og

Meglepetésre Chester Weber nyerte a díjhajtást a szilvásváradi Négyesfogathajtó Világbajnokságon. Az első szám után legjobb magyarként Lázár Zoltán a 12. helyről várja a folytatást.

Az amerikaiak csapatvilágbajnoka precíz és elegáns produkciót nyújtott a díjhajtásban. 31,06 hibapontjával alaposan feladta a leckét a sorozatban hatszor aranyérmes Boyd Exellnek, aki a díjhajtás koronázatlan királya. Az ausztrál hajtó most is remek teljesítményt nyújtott, de az öt pontozóból csupán egy látta jobbnak a címvédőt, így tíz év után először - közel 2,5 ponttal – a második helyen zárt a nyitószámban a világbajnokságon. Egy évtizede a franciaországi Caenben szintén Weber tudta megelőzni. A harmadik helyen a csütörtöki nap után vezető német Anna Sandmann végzett, az ő lemaradása majdnem kilenc hibapont.

Magyar részről a legfontosabb a harmadik csapattag, Lázár Zoltán bemutatkozása volt, aki bár a legjobb hazai versenyző lett, de korántsem volt maradéktalanul elégedett a produkciójával és az érte kapott 47,51 hibapontos eredménnyel, ami a 12. helyre volt elég az első számban. "Azt sajnálom, hogy nem sikerült kihozni a maximumot a fogatból, mert ennél sokkal több van benne. Ha a két nappal ezelőtti teljesítményt sikerül produkálni díjhajtásban, akkor akár összejöhetett volna a titkon remélt negyven hibapont körüli eredmény" - értékelt az MTI-nek a kilencszeres világbajnok magyar hajtó, aki a hibák között említette, hogy a jobb első lova kétszer beügetett a lépésben és a megállás sem volt tökéletes. Az 51 éves sportember elárulta, az sem kedvezett neki, hogy a megélénkülő szél miatt a fogatának fiatal lova gyakran tekintgetett ki a közönségre, ezért nagyon oda kellett rá figyelnie.

A másik két csapattag, a díjhajtó négyszögben egyaránt csütörtökön bemutatkozott Dobrovitz József és fia, ifj. Dobrovitz József a harmadik és nyolcadik pozícióból a 15. és 24. helyre esett vissza a mezőny második felének pénteki szereplése után.

A csapatversenyben, amelyben minden számban a három hajtóból a két jobbik eredményt számítják bele, az ausztrálok vezetnek a címvédő hollandok, valamint a németek előtt, a magyarok hatodik pozícióból várják a folytatást.

A csak egyéniben érdekelt magyarok közül Papp János 26., a szilvásváradi ménest képviselő ifj. Galbács Ferenc 28., Galbács Ferenc 30., Váczi István 36., a mezőny legfiatalabbja, Juhász Péter 39., míg Tóth-Simon Sándor 41. a díjhajtás után.

Állás a díjhajtás után:

Egyéni:

  • 1. Chester Weber (amerikai) 31,06 hibapont
  • 2. Boyd Exell (ausztrál) 33,53
  • 3. Anna Sandmann (német) 40,99
  • ...12. Lázár Zoltán 47,51
  • ...15. Dobrovitz József 51,38
  • ...24. ifj. Dobrovitz József 57,44
  • ...26. Papp János 58,10
  • ...28. ifj. Galbács Ferenc 59,83
  • ...30. Galbács Ferenc 60,30
  • ...36. Váczi István 62,16
  • ...39. Juhász Péter 68,16
  • ...41. Tóth-Simon Sándor 77,55

Csapat:

  • 1. Ausztrália (Boyd Exell, Tor Van Den Berge) 80,91 hibapont
  • 2. Hollandia (Bram Chardon, Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde) 86,44
  • 3. Németország (Mareike Harm, Georg von Stein, Michael Brauchle) 89,29
  • ...6. Magyarország (Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József) 98,89

A verseny szombaton 10 órától a leglátványosabb és ingyenesen megtekinthető maratonhajtással folytatódik.

Chester Weber VB4 1503
Chester Weber

Mad Maxben bízik Exell

Boyd Exell a maratonpálya adottságai alapján összeválogatott lovaiban, különösen Mad Maxben bízik a szombati versenynapj előtt.

A csütörtökön és pénteken rendezett díjhajtást megnyerő amerikai Chester Weber elmondta, nagyon elégedett a lovai teljesítményével, nagyon tetszik neki Szilvásvárad és a fogadtatás is, amit a szurkolóktól kaptak. „Már többször jártam itt, hogy a lovak is megismerjék a helyszínt, a tavalyi Szilvásvárad Master nevű versenyen is indultunk. Nagyon nagyra értékelem a magyar fogathajtó kultúrát" - szögezte le a pénteki sajtótájékoztatón a csapatvilágbajnok klasszis.

Exell legyőzéséről elmondta: szerinte ez a sportág egy kicsit olyan, mint a golf, hiszen csak a saját lovaikra és saját magukra összpontosítanak. "Ma is próbáltam a legjobb lenni, és ez holnap a maratonhajtás során is így lesz" - mondta Weber.

A megszakítás nélkül hatszor aranyérmes és ezúttal is a legnagyobb esélyesnek számító ausztrál Boyd Exell legutóbb a tíz évvel ezelőtti világbajnokságon nem tudta megnyerni a díjhajtást, és akkor is Weber előzte meg. "A saját teljesítményemmel elégedett vagyok, és szeretném kiemelni Anna Sandmann eredményét, aki tegnap hajtott és szenzációs volt" - említette a harmadik helyen álló német vetélytársát Exell. Az elmúlt másfél évtized hajtókirálya kifejtette, a tavalyi tesztversenyen megtapasztalta, hogy nagyon gyors a maratonpálya, ezért a lovait speciálisan erre választotta ki. Egyiküket, Mad Maxet például a díjhajtás során nem is használta, őt kizárólag a szombati maratonhajtásra hozta.

Exell Boyd VB5 0809
Boyd Exell

Anna Sandmann úgy fogalmazott, nagyon boldoggá teszi, hogy a csütörtöki teljesítményével a harmadik helyen áll. "Elégedett vagyok, nagy öröm és csodálatos érzés volt számunkra itt hajtani. Nem azért jöttem ide, hogy édesapámat megelőzzem, de nyilván boldog vagyok, hogy sikerült" - utalt a kilencedik helyen álló Christoph Sandmannra.

Sandmann Anna VB4 7440 photo Hajdu Krisztina
Anna Sandmann

Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke úgy fogalmazott: fogathajtóként nagyon jó látni, hogy az elmúlt évtizedekben hová alakult, hová javult a teljesítmény, a lovak minősége, a hajtóstílus, az idomítottság. "Egészen káprázatos, magas színvonalú díjhajtáson vagyunk túl.” Hangsúlyozta, amikor 2009-ben elhatározták, hogy sokat tesznek és lobbiznak azért, hogy a szilvásváradi létesítmény megújuljon, akkor pontosan így képzelték, hogy egy ilyen lovasközpont létesüljön egy ilyen atmoszférával, és hogy egy ilyen fantasztikus versenynek adhasson otthont. "Mi szervezők, rendezők mindent megtettünk, hogy ez a világbajnokság nagyon jól sikerüljön" - szögezte le. Hozzátette, az öccsével, a 12. helyen álló Lázár Zoltánnal még nem nagyon volt lehetőségük elemezni, beszélgetni, de azt tudja, hogy nagyon izgult, mert a hazai környezet, a hazai közönség nagy terhet tett a vállára, nagyon bizonyítani akart, de elégedettséget látott az arcán, amikor végzett a versenyzéssel.

Lázár Zoltán VB4 1761
Lázár Zoltán

Technikás és fizikálisan is nehéz maratonpálya vár a mezőnyre

Abban minden versenyző egyet ért, hogy lovat próbáló maratonhajtás vár a mezőnyre. Ezúttal német pályaépítőt dicséri a nyolc akadály nehézsége, de nemcsak a technikás akadályok nehezítik a hajtók dolgát, a domborzati viszonyokból fakadó szintkülönbség fizikálisan is megterheli majd a lovakat.

A sorozatban hatszor győztes ausztrál Boyd Exell is azt hangsúlyozta a második számmal kapcsolatban, hogy nem lehet biztosra menni, és rendkívül fontos, hogy lovai frissek és pihentek legyenek. A magyar csapat mindhárom tagja, Lázár Zoltán, Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József is azt emelte ki, nehéz lesz a maratonpálya, így komolyabb különbségek alakulhatnak ki a versenyzők között.

A leglátványosabb és ingyenesen megtekinthető maratonhajtás nyolc akadálya impozáns látványt is nyújt, megtervezésük Szőke Gábor Miklós szobrászművészt dicséri, aki a Fradi-sast is készítette. Az akadályok történeti áttekintést nyújtanak az elmúlt évek, évtizedek vb-helyszíneiről. Az egyik akadálynál látható lesz a windsori vár bástyája, egy másiknál pedig a holland helyszínekre utaló jellegzetes németalföldi szélmalom. A Szilvásváradot jelképező akadályban megelevenedik Pettkó-Szandtner Tibor tábornok

Tovább emeli a maratonhajtás rangját és élvezeti értékét, hogy ezúttal nem egy, hanem két vizes akadály lesz, ami mindig plusz látványosságot jelent a nézőknek.

Szöveg: Gergelics József, Fehér Károly
Fotó: INEOS FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság, Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek