16 tipp lónyíráshoz

Lonyiras 1

A téli bunda hasznos túlélési eszköz a vadon élő lovak számára, de a sportlovak esetében gyakran hátráltató tényező. Normál esetben megvédi lovadat az időjárás viszontagságaitól, de munka közben komoly kockázata lehet a megfázásnak a fokozott izzadás és a lassú visszaszáradás miatt. Ezért a rendszeresen dolgozó lovak számára praktikus megoldás lehet a nyírás – persze odafigyelve a megfelelő takarózásra a tél folyamán.

A lovak nyírása könnyen elsajátítható. Viszont van pár buktató, amire érdemes odafigyelni, mielőtt nekivágnál a dolognak. Ha még sosem csináltál ilyet, vagy a lovad még tapasztalan e téren, mindenképp hívj profi segítséget. De ha úgy gondolod belevágnál a dologba (vagyis a lószőrbe), íme néhány tanács, amit érdemes megfogadnod, ha tökéletes eredményt szeretnél:

  • 1. A csíkmentes végeredmény sokszor nem is a nyírógép kezelőjén múlik, hanem magán a gépen és a pengéken. Ha beruháznál, mindenképp egy magasabb minőségű gépet válassz, aminek hosszabb a garanciaideje, van magyarországi szervize, és erősebb a motorja.
  • 2. Győződj meg róla, hogy a pengék tiszták és élesek, főleg ha kölcsön kaptad azokat. Egy penge maximum 4-5 nyírást bír, utána el kell vinni éleztetni, mivel a kopott pengék nem vágnak olyan szépen és könnyebben becsíphetik a bőrt is. Praktikus lehet még tartalék pengét is magadnál tartani, mert az utolsó dolog, amit szeretnél, egy félig megnyírt ló!
  • 3. Ha elég meleg van hozzá, fürdesd meg a lovad nyírás előtt, hogy eltávolítsd a felesleges port és zsírt a szőrzetéről. Ha nincs lehetőség fürdetésre, akkor alaposan ápold le a lovadat. A sörényt és a farkat érdemes befonni, nehogy belevágj munka közben.
  • 4. Válassz olyan időpontot, amikor jók a fényviszonyok, vagy egy jól megvilágított istállót, így látod, amit csinálsz. Hagyj elegendő időt a nyírásra, és mindig nézd meg nappali fényben is a végeredményt, hátha kihagytál valamit.
  • 5. Egyenletes padlón nyírj, mert onnan könnyebb összeseperni a levágott a szőröket. Ha van rá lehetőséged, a gumiszőnyeg a legjobb választás, mert elektronikai meghibásodás esetén is megvéd.
  • 6. Mindig nagyon figyelj a kábelre, nehogy a ló rálépjen. A kábeleket, ha lehetőséged van rá, akaszd fel valahova, ahelyett hogy a földön hagynád. Szemrevételezd a kábeleket és a konnektort, hogy nincs-e rajtuk sérülés, illetve, hogy nem érte-e őket nedvesség.
  • 7. Viselj olyan ruhát, amiből könnyen kirázható a levágott szőr, mert például a gyapjúból vagy más bolyhos anyagból lehetetlen kiszedni. Válassz gumi talpú cipőt az elektromos szigetelés miatt.
  • 8. Ha lovad még sosem volt a lenyírva, szánj időt a hozzászoktatásra. Először csak kapcsold be és mutasd meg a lónak a gépet, majd ha már nem zavarja a hang, óvatosan elkezdheted a hasi részen a nyírást. Egyrészt itt nem olyan érzékeny a bőr, másrészt, ha mégis problémánk adódik, nem lesz feltűnő, ha félbe kell hagyni a műveletet.
Lonyiras 2
  • 9. Ha a lovad nagyon stresszes vagy ijedős, a nyírás előtt mozgasd le kicsit, hogy levezesse a felesleges energiáját. Akár le is lovagolhatod aznap, de fontos, hogy száraz legyen a szőre, amikor a nyírásra kerül a sor.
  • 10. Nem muszáj lovad teljes testfelületét lenyírnod, számos hasznos mintázat létezik annak függvényében, hogy mennyit dolgozik és mennyit izzad a ló. Nedves krétával elő tudod jelölni a nyírandó terület széleit. A faroknál érdemes háromszög alakot kijelölni. Ha ki szeretnéd hagyni a nyereghelyet, akkor a legjobb megoldás, ha körberajzolsz egy bárányszőrös nyeregemelőt.
  • 11. A vágófej nagyon könnyen túl tud melegedni nyírás közben, ami fájdalmat okozhat a lónak. Ennek megelőzésére rendszeresen tarts szünetet, amikor le tudod ellenőrizni a fej hőmérsékletét, és be tudod olajozni a kopás csökkentése érdekében. Ha ezt nem teszed meg, a pengék sokkal hamarabb elhasználódnak, és könnyen becsíphetik vagy megégethetik lovadat.
  • 12. Fellépő segítségével könnyebben el tudod érni a hát és a nyaki részt, főleg ha magas a lovad.
  • 13. Ha nagyon hideg az idő takard le a lovad már a nyírás közben, nehogy megfázzon. Például amíg a nyakát nyírod, legyen a hátán takaró, és fordítva.
  • 14. A fej és a lábak nyírására válassz kisebb méretű nyírógépet. Ezek csendesebbek, mint nagyobb társaik, így a lovad könnyebben elviseli a füle környékén, továbbá könnyebben boldogulsz vele a nehezen elérhető részeknél.
  • 15. Takard be a lovad, miután végeztél, mert teljesen megváltozik a nyírás következtében a hőháztartása és nagyon könnyen meg tud fázni. De mielőtt ezt megtennéd, alaposan távolítsd el a testéről a lenyírt szőröket, mert irritációt és viszketést okozhatnak.
  • 16. A munka befejeztével, tisztítsd meg a nyírógépet. Töröld át és olajozd be a nyírófejet, sepregess le minden alkatrészt, és tárold a gépet száraz helyen. Így megnövelheted az élettartamát és nyírásra készen fog várni, mikor legközelebb szükséged lesz rá.
Lonyiras 3

Forrás: Horserider.uk
Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek