Az FEI meghosszabbítja a versenystopot

159798413 3716923398355025 1556171126573114523 o

Az FEI március 12-i közleménye szerint Európa kontinentális részén két héttel meghosszabbítja a nemzetközi versenyek tilalmát az EHV-1 járványkitörés miatt.

A Nemzetközi Lovas Szövetség március elsején jelentette be, hogy az EHV-1 (lovak herpeszvírusa) idegrendszeri megbetegedéseket okozó formája miatt március 28-ig törölnek minden nemzetközi versenyt a kontinentális Európában. Az intézkedést, melynek célja a rendkívül agresszív vírustörzs további terjedésének megakadályozása, az FEI március 12-i rendkívüli igazgatósági ülésén április 11-ig meghosszabbították. Az intézkedés minden szakágra vonatkozik. A döntést a nemzetközileg elismert epidemiológus, dr. Richard Newton és az FEI Állatorvosi Igazgatósága részletes kockázatelemzése alapján hozták meg.

A lezárás minden országot érint, ahol ebben az időszakban nemzetközi versenyek megrendezését tervezték: Ausztria, Belgium, Spanyolország, Észtország, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Svédország. Az FEI nyomatékosan javasolja a tagszövetségeknek a nemzeti versenyek törlését, hogy ezáltal minimálisra csökkenthető legyen a lovak mozgása.

A versenyek tilalmának meghosszabbítása egyúttal azt is jelenti, hogy sorozatban a második évben nem kerül megrendezésre az FEI Világkupa Döntő. (A 2020-as Las Vegas-i döntőt a koronavírus járvány miatt kellett törölni.) A Longines Díjugrató Világkupa Döntőt és az FEI Díjlovas Világkupa Döntőt a svédországi Göteborgban rendezték volna meg március 31. - április 4. között.

"Nem tudjuk kiírtani az EHV-t, mivel számos országban jelen van, de közösen tennünk kell azért, hogy minimalizáljuk a terjedését ennek a vírustörzsnek, ami már 12 ló halálát okozta Európában. Az összes kontakt lovat, amelyek ott voltak Valenciában, Vejer de la Frontera-ban és Dohában, letiltottuk az FEI adatbázisban, de mindenkinek résen kell lennie és odafigyelni a lovakra. Nyomatékosan kérünk minden európai lovast, hogy kerüljék a lovak szállítását ebben az időszakban, mivel ez egyértelműen kockázati tényező" - mondja Sabrina Ibáñez, az FEI főtitkára. "Sajnos a kényszerszünet meghosszabbítása alapvető fontosságú a vírus terjedésének lelassítása szempontjából, és azért, hogy megmenthessük a szezon hátralévő részét, hogy a lovakat és lovasokat biztonságosan engedhessük újra versenyezni, és a lehető leghosszabb időt adjunk a minősülés megszerzésére azoknak, akik szeretnének indulni Tokióban."

Forrás: FEI
Fotó: FEI

Kapcsolódó cikkek
Kommentek