Európa-bajnoki aranyérem a vírusok évében

Szotyori Nagy Kristof1200 csio

"A 2021-es év nehezen kezdődött, hisz az első negyedévben nem tudtunk a saját tempónkban dolgozni a koronavírus és a nemzetközi lovaséletet fenyegető herpeszvírus szigorú korlátozásai miatt. Április második felétől azonban minden korábbi esztendőt felülmúló lendülettel dübörgött a magyarországi díjugrató sport. Év végéig 150 verseny, 337 versenynapon 53870 starttal vonult be a krónikákba, 1727 lovas-, 3059 ló- és 289 edzői licenszet váltottak ki." - Szotyori Nagy Kristóf beszámolója a 2021-es évről.

"A megújult szabályzat és az alaposan egyeztetett nemzeti versenynaptár kiválóan alkalmas volt arra, hogy a díjugrató sportra jellemző fejlődésnek utat adjon. Mostanra szinte teljesen átalakult a versenyrendezés formája, hiszen a kiváló körülményeket biztosító versenyközpontok szabadtéren és fedett pályán egyaránt képesek voltak hónapról-hónapra, hétről-hétre lebonyolítani versenyeiket a felkészítő kategóriáktól Grand Prix szintig.

Nemzetközi versenyek rendezésében igencsak büszkélkedhetünk: a Nemzeti Lovardában az Európai Lovas Szövetség Nemzetek Díja sorozatának középdöntőjét rendezhettük meg a CSIO keretein belül, az elit kategóriába tartozó Szilvásvárad 3*-os Masters versenyt rendezett, 20 ország részvételével Bábolna világkupa fordulót vezényelt le és a Nemzeti Lovardában folytatódott a Gróf Széchenyi István Emlékverseny, valamint a fedettpályás nemzetközi díjugrató versenyek sorozata.

13. alkalommal nyerhetett vadonatúj személygépkocsit a felnőtt magyar bajnok Bábolnán, rekord létszámmal már a 15. championátus két fordulóját szerveztük meg Kiskunhalason és Szilvásváradon jelentős pénzdíjért, magas lólétszámmal, kvalifikált mezőnnyel tartottuk meg a fiatal lovak Tenyészversenyét a Nemzeti Lovardában, és a három Grand Prix fordulót – Kiskunhalason, a Nemzeti Lovardában és Kecskeméten – egész élhetően be tudtuk helyezni a sűrű nemzetközi naptárba. Speciális versenyeink, a Mén-kanca verseny, a Hungarian Future Stars és a Mesterek tornája is része volt az eseménydús versenyszezonnak. A regionális döntők ismét négy helyszínen, kiemelt díjazással rangos bajnokságokat hoztak, és azokban a megyékben, ahol tevékeny, elkötelezett személyek dolgoznak, a szakág anyagi támogatásával megrendezhették színvonalas megyei döntőiket. Az országos versenynapok hengerelték le a 21-es versenynaptárt, helyenként kifejezetten változatos versenykiírásokkal adtak versenyzési lehetőséget a lótulajdonosoknak, az edzőknek, hogy tanítványaikat versenyzési lehetőséghez juttassák. A szabadtéri időszak végén a veterán lovasok országos döntője színesítette szezonunkat.

PC OB1 5472

10 helyszínen 327-en tettek rajtengedélyvizsgát, ami – az edzők és a vizsgarendszer dicséretére legyen mondva-, a korábbi évekhez képest érzékelhetően magasabb színvonalat ért el. A kaposvári Lovasakadémiával a téli szezonban a járványügyi korlátozások ellenére országszerte meg lehetett rendezni az edzői regisztrációs vizsgákat és részben online formában a sportszakembereink továbbképzéseit. A műhelyprogram tavaly is népszerű volt, a teljes keret felhasználásra került.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy sportszakembereink lovasközpontú gondolkodással, a szabályzatok, előírások betartásával legyenek képesek a néha maratoni versenynapokat felügyelni.

A dopping elleni küzdelem továbbra is fontos mottónk, és az év második felére sikerült a Magyar Antidopping Csoporttal működőképes partnerséget tető alá hozni.

A TopSoft nevezési rendszerbe folyamatosan építjük be a tapasztalatokat, működése minden évben bizonyítja, hogy szakbizottságunk egyik legfőbb vívmányaként szolgálja társadalmunkat. Negyedik alkalommal szerveztünk központi sportorvosi vizsgálatokat, amik ebben az akadozó rendszerben nagy segítségére voltak versenyzőinknek.

Kommunikációs tevékenységünk mindig fajsúlyos, mégis, bármennyit foglalkozunk vele, a kor mind többet és többet igényel. Weboldalainkon és Facebook felületeinken több mint 300 különböző megjelenést valósítottunk meg. A Digi Sport közvetítette a legnagyobb nemzeti versenyeinket, a CSIO-n az M4 profi csapata segített több napon keresztül, míg az Eurosporton a világ élsportját láthattuk a Szakbizottság által delegált szakkommentátorral. A 150 országos versenynap összes startjára biztosítva volt az online közvetítés, amely a nagy kijelzővel és professzionális időmérő rendszerrel és kifejlesztett start- és eredményközlő applikációkkal együtt Európában is példaértékű.

1 CS1 5348

Múltunk tiszteletét, ahogy korábban is, most is ébren tartottuk Szakbizottságunk gondolkodásában. Platthy József szobrának újraavatása és a Turi Józsefről készült dombormű kihelyezése nem hagyja feledésbe veszni az elmúlt száz év talán legeredményesebb két díjugratójának emlékét. Támogattuk új szakirodalom megjelenését, dr. Burucs Balázs könyvét, a Lovasember kézikönyve mindkét kiadását.

Turiemlekmu

Az Agrárminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásait eredményesen használtuk fel díjugrató sportunk javára.

Az utánpótlással való gondolkodásunk töretlen, a Mocorgó és Talent Program foglalkozott a jövő nagy lovasaival. Szövetségi kapitányaink gondos munkáját köszönve kiemelném utánpótlásunk páratlan sikereit a CSIO versenyeken, és ifj. Szuhai Gyula Európa-bajnoki egyéni aranyérmét. A kapitányi beszámolók részletezik, de talán történelmi siker, hogy fiatal lovas válogatottunk hetedik lett a Nemzetek Díjában és minden lovasunk a mezőny első felében végzett.

Az amatőrök köre ismét kiemelt figyelmet kapott, tovább növekedett a versenyzési lehetőségük. Az évben befejeződött az Nemzeti Lovassport és Sportlótenyésztési Fejlesztési Program előkészítése, amely felnőtt élsportunk komoly lehetősége az olimpia irányába.

A Díjugrató Szakbizottság, ahogy a korábbi négy évben, a vírus miatt megkapott ötödik esztendőben is aktívan dolgozott, a személyes ülések mellett nagyon hatékonyan az online térben is.

Szakbizottságunk hatékonyan dolgozott össze az MSLT-vel, a Szabadidős Szakággal és felügyeleti szervével, a Magyar Lovassport Szövetséggel. Szakági titkáraink önálló irodában tudták munkájukat végezni.

Köszönöm munkatársaimnak, a teljes díjugrató társadalomnak, hogy ebben a nehéz időszakban is alkalmazkodtak a szabályokhoz, és lendületükkel elsöpörve a negatív jóslatokat, nagy fejlődést mutatva 2021-ben is járhattuk azt a fejlődő utat, amely a lovassportokat és annak legaktívabb részét, a díjugratást a magyar sportélet egyik legnépszerűbb egyéni sportágai közé fogja vezetni."

Forrás: Díjugrató Szakág
Borítókép: Szögi Ágnes
Fotók: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek