A Magyar Lovassport Szövetség 2023-as díjazottjai

Dijatado2023 og

A Magyar Lovassport Szövetség díjátadó gálája a Gróf Széchenyi István Emlékverseny szombat délutánján zajlott, így a lovas társadalom együtt ünnepelhetett a Nemzeti Lovardában. A megjelenteket Stróbl Dorottya és Bönde Ferenc köszöntötték, majd Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke tartotta meg beszédét a díjak átadása előtt.

Sportolói Különdíjak

A Magyar Lovassport Szövetség ezzel a kitüntetéssel ismeri el és díjazza a lovasok és lovas szakemberek 2022. évi kiemelkedő teljesítményét. A díjakat Szotyori Nagy Kristóf, a Szövetség alelenöke adta át.

  • Juhász Péter: A 2022. évi FEI Fogathajtó korosztályos Európa-bajnokságon junior kategória póni kettesfogat egyéni aranyérem és csapat bronzérem eredménye elismeréseként.
  • Juhász Bertold: A 2022. évi FEI Fogathajtó korosztályos Európa-bajnokságon gyermek kategória póni egyesfogat egyéni aranyérem és csapat bronzérem eredménye elismeréseként.
  • Fekete Patrícia: A 2022. évi FEI Távlovagló Világbajnokságon egyéni 19. helyezett eredménye és az 2022. évi FEI ranglista 2. helyezése elismeréseként.
  • Szösz Letícia: A 2022. évi FEI Távlovagló Világbajnokságon egyéni 22. helyezett eredménye elismeréseként.

A díjátadón a FEI Fogathajtó korosztályos Európa-bajnokság csapatát, Görög Gábort, Jámbor Blankát, Juhász Bertoldot, Juhász Pétert, Lőrincz Esztert és Varga Gábort együtt taspolhatta meg a közönség.

Dijatado 2

Az év edzője: Pille Riin Roosileht és Rimarcsik Zsolt

A két edző közös sikert ért el a 2022. évi fogatversenyek történetében. 2022 augusztusában a Magyarországon megrendezett fogathajtó utánpótlás Európa-bajnokság három magyar éremmel záródott. A gyermek Európa-bajnoki címet megszerző Juhász Bertold, az ifjúsági Európa-bajnok Juhász Péter, és a csapatversenyben bronzérmes magyar válogatott szakmai munkájában meghatározó szerepet vállalt a két kiváló fogathajtó edző.

Az észt születésű Pille Riin Roosileht a lovak kiképzésével, felkészítésével versenyeztetésével, míg Rimarcsik Zsolt (Hölle Martin világbajnoki címeinek legfontosabb háttérembere) edzői munkásságával segítette Magyarországot Európa-bajnoki érmekhez.

Dijatado 5

Kiváló lóápoló díja: Nagy Tibor

Halásztelki lovasszakember, aki családjával Lajosmizsére, egy fogatparadicsomba költözött. Pályafutása csúcsa a kistapolcsányi világbajnokság, ahol hatalmas teher alatt briliáns akadályhajtással megszerezte a magyar csapat aranyérmét.

Hölle Martin mellett – immár más szerepben – Drebkauban egyéni és csapat világbajnoki cím részese volt. Napi szinten menedzseli Martin fogatát Hollandiában, hatalmas szakmai és emberi alázattal és szerénységgel, valamint páratlan tudással végzi dolgát. Nagy Tibor és felesége, Emese ma a világ legjobb csapat háttéremberei, munkájuk védjegye a mindig makulátlan, már-már műalkotás jellegű fogat.

Dijatado 6

Az év tenyésztője: Kacziba Pál

A díjazott Ó-Féltíz nevű saját tenyésztésű lova már tíz évvel ezelőtt is kiemelkedő nemzetközi eredményeket ért el.

Az elmúlt évben pedig Champion Nadli „F” Fiatal Lovastusa Lovak Világbajnokságán teljesített eredménye a magyar lovassport és lótenyésztés kiemelkedő sikere volt. Champion Nadli „F” 2016. évi magyar sportló pej kanca, apja a szintén magyar tenyésztésű holsteini Churchill IC, anyja pedig Nadli magyar sportló kanca Toborzó után.

A díjat dr. Jármy Miklós adta át.

Lovas családok díja: Janik család

A Janik család életéhez, múltjához, jelenéhez, és a jelek arra mutatnak, hogy a jövőjéhez is szorosan kapcsolódik a lovak szeretete.

A család legidősebb tagja, Janik József édesapja is egész életében a lovakkal dolgozott, rajtuk múlt a család megélhetése. Már 12 évesen elkezdett lovagolni, majd díjugratásban versenyezni. Versenyzői karrierje a GEAC-ban töltött egyetemi években teljesedett ki, amikor az Országos Bajnokságban 150 centiméteres magasságon ért el helyezést. A versenyzést a munka váltotta fel, mégpedig a Szilvásváradi Állami Gazdaságban, ahol Schaurek Ottmár segítségével beindította a lovassportokat. Közel 20 év eltávolodás után a Fogathajtó Szakbizottság vezetőjeként tért vissza a lovassportba, majd két cikluson keresztül a Díjugrató Szakágat irányította. 2000-ben régi vágyát megvalósítva megalapította a Colonado Lovasiskolát, ahol a fiatalok oktatásának, versenyre való felkészítésének szentelhette nyugdíjas éveit.

Fiának, Janik Attilának terepen, a lovat kutya pórázon vezetve tanította meg az alapokat. A több országos csapat bajnoki és a 2009-es egyéni díjugrató bajnoki cím elnyeréséhez Colonadón kívül Széplaki Pál, Paul Schockemöhle és Hevesy Barnabás munkájára is szükség volt. Aktív versenykarrierje után a fiatalok oktatása, versenyeztetése, lovasemberré nevelése vált a hivatásává. III. szintű edzőként a Magyar Lovasport Szövetség edzői bizottságának tagjaként az edzők képzésében, vizsgáztatásában is közreműködik.

Janik Valéria viszonylag későn, 18 éves korában került kapcsolatba a lovassporttal. Elkötelezettsége és kitartása eredményeként több fedettpályás döntőn sikerült érmet szereznie díjugratásban, lovastusában pedig 2001-ben Amatőr Champion lett. II. szintű díjugrató edzőként segíti férje munkáját.

Szinte lóra született lányuk, Anna, aki már háromévesen részt vett a Magyar Póni Klub Szövetség versenyein. 13 évesen már az első korosztályos Európa-bajnokságán segítette a Magyar Gyermek Válogatottat a csapat bajnoki negyedik helyhez. Az utánpótlás válogatott tagjaként további öt kontinensviadalon képviselte hazánkat. Jelenleg a svájci Pius Schwitzer segítségével fejleszti lovastudását.

A díjat Dallos Gyula miniszteri biztos adta át.

Dijatado 7

Magyar Lovassportért Emlékérem

Ez a kitüntetés a közelmúltban elért kimagasló, nemzetközi szintű versenyeredményért, sportolók felkészítéséért, a lovassport érdekében kifejtett eredményes menedzselési, szervezési, támogatási, oktatási, nevelési, tudományos és médiatevékenységért, a fiatalokat, a diáksportot felkaroló munkásságért és a lovassportot népszerűsítő színvonalas médiatevékenységért adományozható. Az Emlékérem alkotója Tóth Béla szobrászművész.

A kitüntetést dr. Budai Gyula, az olimpiai felkészülést koordináló Bizottság elnöke adta át.

Jámbor Noémi

2022 augusztusában az id. Jámbor Vilmos Fogathajtó Központ Kisbér-Ászáron kimagasló színvonallal rendezte meg a gyermek, ifjúsági és U25-ös korosztályok Európa-bajnokságát. Tizenhét ország, kilencvenöt hajtó részvételével zajlott a kontinensviadal, ahol a magyar versenyzők két arany- és egy bronzérmet szereztek. A Magyar Lovassportért Emlékérmet Kimagasló sportszervezői és versenyrendezői munkásságáért vehette át.

Horváth Csaba

A nyugat-magyarországi lovassport élet meghatározó egyénisége és segítője évtizedek óta. 2022-ben a fogyatékos gyermekek terápiás lovagoltatásáért, Győr-Moson-Sopron megye lovassportmúltjának dokumentálásáért, a sportág népszerűsítéséért és támogatásáért, valamint a győri lovaséletet megörökítő, hiánypótló kötet létrehozásáért a „Belváros szolgálatáért” díjat kapott Győr várostól. Elfelejtett 40 év – Mozaikok a Nyugat-magyarországi Lovas Szövetség életéből című hiánypótló műve a négy évtizeden keresztül működő szövetség munkáját foglalja össze, 2020-ban jelent meg. Bemutatja a korszak kiváló lovas szakembereit és egyesületeit, minden szakágban évenkénti versenyeredményekkel. Olvashatunk benne az egyesület 1400 versenylováról, amelyeknek a részletes adatai is megtalálhatók Horváth Csaba könyvében. Összesen 516 újságcikket és 165 fotót tartalmaz a kötet, valamint egy CD-mellékletet 1200 amatőr fotóval a versenyzőkről, résztvevőkről.

Ismeretterjesztő munkájáért vehette át a Magyar Lovassportért Emlékérmet.

Arie Yom-Tov

A 2020. évet követően, amikor a Nemzetközi Lovas Szövetség és a rendező országok szinte az összes szakág kontinensviadalát lemondták, bátor vállalásként a nemzetközi lovaséletben egyedülálló tettet hajtott végre. A díjlovagló szakág öt korosztályának Európa-bajnokságát rendezte meg a pilisjászfalusi Unikornis Lovarda tulajdonosa.

A nagy nemzetközi sikert követően 2022-ben a gyermek és az U25-ös korosztályoknak rendezett az FEI-vel és a Magyar Lovassport Szövetséggel közösen Európa-bajnokságot, ahol több magyar díjlovas is kimagasló eredményt ért el.

A hazai díjlovagló sport, a nemzetközi versenyek szervezése mellett a fiatal korosztály fejlődését és nemzetközi hírnevét is köszönheti Arie Yom Tovnak.

Dijatado 9

Gróf Széchenyi István Emlékérem

E legmagasabb lovas kitüntetés a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett nemzetközi szintű lovas teljesítményért, kimagasló oktatási, nevelési, tudományos, gazdasági, társadalmi munkásságért, a szakmai kultúra erősítéséért, a nemzetközi sportéletben, társadalmi szervezetekben, sport-köztestületekben kifejtett magas szintű munkásság elismeréseként adományozható. 1987-ben alapította a Magyar Lovas Szövetség Elnöksége. Az emlékérem alkotója Tóth Béla szobrászművész.

A kitüntetéseket Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere adta át a díjazottaknak.

Gömbös Endre

1953. február 17-én, született Budapesten. 12 évesen keresztapja, Szabácsy István, elismert lovasember ültette először lóra, ezután a BLK bérlovardájában tanult Hársvölgyi József, majd Hargitay Mátyás keze alatt, ifjúsági BLK-s versenyző lett (a csapat: Orosz András, Toldi János, Prutkay Zoltán, Gömbös Endre). 1974-ben korengedménnyel felvételt nyert a Kaposvári Főiskola és a Testnevelési Főiskola közös, egyéves, bentlakásos edzői és lótenyésztői szakára. A kaposvári tanév után 1976-ban a BLK-hoz került lovaglótanárnak.

Két év katonaság után újra a BLK alkalmazottja lett, segített Hevesy Barnabásnak Bohémot felkészíteni a moszkvai Olimpiára, majd 1980-tól ő a BLK ifjúsági keretének edzője. Tanítványai többek között Jármy Miklós, Kovács Zoltán, Németh István és dr. Machay Krisztina állatorvos is.

1985-ben Némethy Bertalan meghívására ő és Hevesy Barnabás öt hónapot töltött el az USA-ban, ahol két világhírű lovastusa edző, Tedd Coffin és Raul de Leone munkájába nyert betekintést.

A kilencvenes évek közepén újra a BLK ifjúsági edzője lett, ahol tanítványai között volt Erdélyi Magdolna, Schlezák Melinda és Nagy Annamária, az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinika egyetemi docense is. 2003-tól lovaglótanár a Nemzeti Lovarda Szakiskolájában és mellette edzősködik is, ismertebb tanítványai Hock Zsófia és Simicska Anna.

2016-tól Halas Áron meghívására a Kaposvári Egyetem Lótenyésztő és Lovassport-szervező Agrármérnöki Szakán lett lovaglótanár, a gyakorlati képzés vezetője.

Edzői életfilozófiája: tanárai hatására az örkényi alapoktól Némethy Bertalan világsikeréig húzódó szemlélet tanítása, amelytől soha semmilyen divat nem térítette el, és a mai napig az egyetemi hallgatóknak ezeket a klasszikus alapelveket tanítja.

Hetvenedik születésnapját a tanítványai, barátai szervezték meg, életútját több mint 70 résztvevő ünnepelte.

Sebestyén József

1954-ben született, az érettségi után a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen szerzett agrármérnöki, majd később a Testnevelési egyetemen lovas-szakedzői diplomát.

Tanulmányai befejezése után a Nagycenki Méntelep fő állattenyésztőjeként a dunántúli lótenyésztés szervezését végezte, aktívan részt vett a fiatal fedezőmének egységesített teljesítmény vizsgálatában

Több mint tíz éven keresztül volt a soproni Erdészeti Egyetem Lovasszakosztályának vezetője és lovasa.

Éveken át rendszeresen országos és nemzetközi versenyeket rendezett Nagycenken, mint a Gróf Széchenyi István Díjlovagló Emlékverseny, a Magyar Főiskolás Díjlovagló és Díjugrató Bajnokság, a Nemzetközi Díjlovagló Verseny. Többször szervezett a Magyar Díjlovagló válogatott részére edzőtábort a Méntelepen.

Díjugratás, díjlovaglás és military sportágakban is versenyzett. 1973-ban a Nemzetközi Egyetemi Lovasbajnokságon Németországban, Hannoverben a hatodik helyet elért csapat tagja. A magyar díjlovagló bajnokságokon kétszer ezüstérmes (1990., 1992.), kétszer bronzérmes (1988., 1989.). Több mint tíz éven keresztül a Magyar Díjlovagló válogatott tagjaként eredményesen szerepelt nemzetközi díjlovagló versenyeken és Díjlovagló Világkupa fordulókon.

Nyugdíjba vonulását megelőzően Németországban lovaglótanárként dolgozott.

Sovák Péter

1955-ben született a nagy lovasmúlttal rendelkező Mezőhegyesen, ahol a mai napig él. Magyar Imre 5 évesen ültette először lóra, 8 évesen már lovastornában versenyzett.

Szakmai munkájának alapját örkénytábori mestereitől tanulta, akik megalapozták és továbbvitték a lovaglás tudományát. A legnagyobb hatást nevelő edzője, Máchánszky Gyula gyakorolt rá. Sokat tanult a Mezőhegyesen edzősködő Hazslinszky-Krull Gézától, Magyar Imrétől, Kruzsicz Józseftől, a nagy múltú díjlovasoktól, de kollégáitól is, akik itt versenyeztek (pl. Ákos Ajtony, Balogi András, Széplaki Pál).

Mezőhegyesen 1973-1980 között belovaglóként és versenyzőként dolgozott. Edzői Máchánszky Gyula és Hargitai Mátyás voltak. Katonai évei alatt Budapesten a Honvédban lovagolt dr. Kollár Kornél edző alatt.

Edzőként Mezőhegyesen Kiskunhalason is eredményesen dolgozott. Tanítványai közül a legjelentősebb eredményeket Szász Attila érte el.

Dijatado 16

Gróf Sándor Móric Díj

A díj névadója, Gróf Sándor Móric művelt, népszerű, jó kedélyű, bátor, egyenes jellemű, igazságszerető, a közügyeket támogató, igazi sportember, népszerű személyiség volt. Nem az elismerés, hanem a teljesítmény érdekelte. Több mint háromszáz egyedülálló lovas kalandját jegyezték fel. Átúsztatott a Dunán és lóháton járt fel palotájának emeletére – ahogy ezt a díj is jelképezi. Jelentősebb összeget hagyott a Magyar Tudományos Akadémia alapjára, a Nemzeti Múzeumra, az Országos Gazdasági Egyesület céljainak előmozdítására, a budai szegényápoldának, valamint a pesti gyermekkórháznak. Nagyvonalú adakozó volt.

A díj alkotója Nacsa Richárd képzőművész. A díjat Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke adta át.

Blidár János

A nagyváradi üzletember évtizedek óta aktív mecénása a magyar négyesfogathajtó életnek. Segítségével számos lipicai ló juthatott ki világ- és Európa-bajnokságokra. A fogarasi ménessel való kapcsolattartásban eredményekben is megmutatkozó segítséget adott. Hetényegyházi birtoka igazi edző- és felkészülési központtá vált a fogathajtók számára, amely hosszú évek óta önzetlenül fogadja a magyar lovassport neves szakembereit.

A lipicai fajta és az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad az ő támogatásával juthatott el két évtized után a budapesti Európa-bajnokságra, majd a római világbajnokságra Váczi István hajtásával. A fajta lovassportokban való presztízsének helyreállításában elévülhetetlen érdemei vannak.

Dijatado 18

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek