Újabb angol csapatgyőzelem, ezúttal díjugratásban

Dijugratas csapatdonto og

Pénteken a Versailles-i kastély parkjában kialakított pályán a csapatgyőzelemért küzdöttek a díjugratók.

A spanyol Santiago Varela és a francia Gregory Bodo ismét művészi és szemet gyönyörködtető, francia tematikájú akadályokkal tarkította a pályát. Az akadályok magassága ezúttal is 165 cm volt, az alapidő 79 másodperc. A 14 akadály közül kettő volt összetett.

Dijugratas team final palyarajz

A csapatdöntőre tíz csapat minősült, de a mexikói lovasok állategészségügyi probléma miatt a verseny kezdete előtt visszaléptek, így csak kilenc csapat lovasai versenyeztek.

A csapatok nulla pontról indultak, a selejtezőt első helyen záró német versenyzők lovagoltak utolsóként a pályára.

Alaposan felbolydult a korábbi sorrend a csapatdöntőben. Az élen a brit különítmény zárt. A team egyetlen hibátlan lovaglását a Harry Charles - Romeo 88 párostól láthatta a Versailles-i közönség. Csapattársai, a tokióban egyéni győztes Ben Maher és a londoni olimpián is csapattag Scott Brash sem vétettek verőhibát, mindössze egy-egy pontos időbüntetéssel teljesítették a pályát. Az angol csapat harmadik alkalommal győzött olimpián. Először 1952-ben Helsinkiben, majd 2012-ben hazai pályán, Londonban állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára.

Az amerikai csapatban a hatodik olimpiáján lovagló McLain Ward és Karl Cook zárt hibátlanul, Laura Kraut viszont egy verőhibával növelte csapata egyenlegét, így a második helyet szerezték meg.

Harmadik a hazai közönség nagy örömére a házigazda francia csapat, akik mindössze egy verőhibát és némi időtúllépést gyűjtöttek be a csapatdöntőben.

A selejtező nagy favoritjai, a német lovasok az ötödik helyen végeztek a holland csapat mögött. Nagy meglepetés, hogy a tokiói olimpián győztes svéd csapat is lecsúszott a dobogóról.

Dijugratas csapatdonto 7

Eredmény:

  • 1. Nagy-Britannia (BRASH Scott - JEFFERSON, CHARLES Harry - ROMEO 88, MAHER Ben - DALLAS VEGAS BATILLY) 237.47
  • 2. Amerikai Egyesült Államok (COOK Karl - CARACOLE DE LA ROQUE, KRAUT Laura - BALOUTINUE, WARD McLain - ILEX) 229.90
  • 3. Franciaország (DELESTRE Simon - I AMELUSINA R 51, EPAILLARD Julien - DUBAI DU CEDRE, PERREAU Olivier - DORAI D'AIGUILLY) 238.12
  • 4. Hollandia 238.69
  • 5. Németország 229.57
  • 6. Svédország 229.76
  • 7. Írország 235.59
  • 8. Belgium 234.82
  • 9. Izrael 157.45

A díjakat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként Ingmar De Vos, valamint a FEI igazgatósági tagja, Stephan Ellenbruch adta át a lovasoknak.

Az egyéni érmekért folyó küzdelem augusztus 5-én folytatódik 75 indulóval, közülük harmincan jutnak majd be a hatodikai fináléba. A döntőben mindenki nulla pontról indul, egyenlőség esetén összevetés dönt az érmek sorsáról.

Dijugratas csapatdonto 4

Forrás: Forrás: olympics.com ,FEI
Fotó: FEI/Benjamin Clark

Kapcsolódó cikkek
Kommentek