Lovastáborokat ellenőrzött a NÉBIH

Lovastabor og

A nyári lovastáborok harmadánál fordultak elő kisebb hiányosságok.

A lovastáborokra is figyelmet fordítottak a másfél hónapja zajló nyári szezonális ellenőrzéseken a NÉBIH szakemberei. Az országos szintű szemle során 41 lovas létesítményben több mint hétszáz ló tartásának ellenőrzésére került sor. Bár a vizsgálatok során az állategészségügyi és állatvédelmi szempontok voltak a középpontban, de a táborokban biztosított étkeztetést is ellenőrizték a felügyelők.

A szakértők általános tapasztalata, hogy a lovak tartása állatvédelmi szempontból alapvetően megfelelt az előírásoknak. A 41 létesítményből 13 helyen ugyanakkor előfordultak kisebb hibák, jellemzően adminisztrációs, állategészségügyi, valamint nyomonkövetési hiányosságok.

A lovak kötelező vérvizsgálati eredményének hiánya hat esetben fordult elő. Egy tábor üzemeltetője elmulasztotta bejelenteni lovas szolgáltató tevékenységét a hatóságnak. Emellett két esetben fordult elő a lovak azonosítatlansága, az ellenőrök egy létesítményben állapították meg lóútlevél hiányát, valamint az állatok tartásának FELIR-TIR rendszerbe történő bejelentésének elmaradását.

A hatóság szakemberei valamennyi esetben határidőhöz kötött pótlásra szólították fel az üzemeltetőket, egy helyen forgalmi korlátozást is elrendeltek a hiányosságok felszámolásáig.

A lótartás állategészségügyi és állatvédelmi előírásai mellett a szakemberek a táborokban történő étkeztetést is ellenőrizték. A vizsgált lovas táborok többségében az étkezésről a táborozók maguk gondoskodtak. Mindössze három táborban biztosították az üzemeltetők az étkezést a résztvevők számára. Ezeken a helyszíneken a szakemberek nem találtak hibát vagy hiányosságot.

Mit ellenőriztek a szakemberek?

  • a lovak jelöltek, lóútlevéllel ellátottak
  • az előírt állategészségügyi oltásokkal, vérvételi eredményekkel rendelkeznek
  • állatvédelmi szempontból megfelelő-e a tartásuk, rendelkeznek-e elég férőhellyel
  • a lovak etetése, itatása és almozása megfelelően biztosítható
  • a takarmány és az ivóvíz folyamatosan hozzáférhető
  • a trágyát a lovak által használt területről rendszeresen összegyűjtik

Forrás: NÉBIH
Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek